Μητσοτάκης στη Βουλή: «Η κυβέρνηση τηρεί τη συμφωνία με τους πολίτες»

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε παρέμβασή του στη Βουλή για το νομοσχέδιο στήριξης των εργαζομένων περιέγραψε τις δράσεις που θα ακολουθήσουν για να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή μετά την πανδημία.

«Κύριο μέλημα είναι το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, προσχέδιο του οποίου έχει σταλεί στην Ε.Ε., για να τεθεί σε διαβούλευση και να κριθεί από την εθνική αντιπροσωπεία», πρόσθεσε από το βήμα της Βουλής ο κ. Μητσοτάκης.

Του Μάκη Θεοδώση

«Πρώτο μέτρο αποτελεί η αποκλιμάκωση των ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων κατά 3 μονάδες», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: «Οι πολίτες θα απαλλάσσονται από τα βάρη αυτά και ταυτόχρονα θα τονωθεί η απασχόληση. Το μη μισθολογικό κόστος είναι μεγάλο, αποθαρρύνει τις επενδύσεις, διώχνει τους νέους στο εξωτερικό και αυξάνει τη φοροδιαφυγή. Πάνω από 2 εκατ. εργαζόμενοι θα ωφεληθούν, με ενδεικτικό ετήσιο κέρδος 342 ευρώ για μισθό 1.500 ευρώ. Ωφελημένες είναι και οι επιχειρήσεις με την ταυτόχρονη μείωση της φορολογίας των κερδών τους».

Διπλασιασμός του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για 500.000 συμπολίτες μας

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως, πέρα από το επίδομα, διπλασιάζονται και οι δικαιούχοι και για πρώτη φορά περιλαμβάνονται άστεγοι, γυναίκες και θύματα βίας που φιλοξενούνται σε εστίες.

Αυτή την κυβέρνηση την απασχολεί κάθε όψη της κοινωνίας, τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης, και ανέφερε τις εξής παρεμβάσεις: 

-διπλασιασμός των συντάξεων σε όσους έχασαν και τους δύο γονείς τους

-θεμελίωση σύνταξης των στρατιωτικών που πάσχουν από κυστική ίνωση

-αυτόνομη διαβίωση 600 νοικοκυριών σε μισθωμένες κατοικίες και εξασφάλιση εργασίας των μελών τους

Για τις πληττόμενες μικρές επιχειρήσεις προβλέπεται η επαναλαμβανόμενη και ενισχυμένη επιστρεπτέα προκαταβολή, που θα φτάσει το ύψος των 1,1 δισ. ευρώ και θα καλύψει πάνω από 225.000 δικαιούχους, ενώ σκοπός είναι να παραμείνουν ζωντανές οι μικρές επιχειρήσεις, όπως καφετέριες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, λογιστήρια κ.ά.

Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από την αντιπολίτευση να στηρίξει αυτές τις πρωτοβουλίες και να μην κάνει μόνο ανεύθυνες καταγγελίες και ανέξοδες προτάσεις. «Η μέθοδος “διπλασιάζω ό,τι δίνει η κυβέρνηση” δεν αποδίδει ούτε στα ποσοστά σας ούτε στην αξιοπιστία σας», τόνισε.

«Όλο αυτό το πλέγμα μέτρων αποσκοπεί στην ολοκληρωμένη κοινωνική προστασία με αμοιβαία ευημερία, με δικαιοσύνη», κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM