Θερινό εκλογικό αιφνιδιασμό «δείχνουν» τα σημάδια του ανασχηματισμού

«Μυρίζει» εκλογές» το ερχόμενο καλοκαίρι η νέα σύνθεση του κυβερνητικού σχήματος

Η ενίσχυση του κομματικού χαρακτήρα του νέου υπουργικού συμβουλίου καθώς και η αξιοποίηση μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ. φουντώνουν τα σχετικά σενάρια και, πλέον, όσο κι αν αυτό ακούγεται παράκαιρο, το «εκλογικό στοίχημα» είναι ένα από τα κεντρικά ζητήματα συζήτησης στο πολιτικό προσκήνιο και παρασκήνιο.

«Όταν θα έχει κερδηθεί το στοίχημα του εμβολιασμού των πολιτών, ο πρωθυπουργός θα έχει πολλούς λόγους να επιχειρήσει την ανανέωση της εμπιστοσύνης της κοινωνίας», έλεγε νωρίτερα στο News 2U έγκυρη πολιτική πηγή.

Του Γιάννη Βασιλακόπουλου

Για να φτάσουμε εκεί όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να λύσει με επιτυχία και μια σειρά από άλλους – κοινωνικούς και πολιτικούς – «γρίφους».

Την κοινωνική δυσπραγία, απότοκο της πανδημίας, που ήδη είναι σε μεγάλο βαθμό καταλυτικά παρούσα, θα κληθεί να αντιμετωπίσει μεταξύ άλλων ο Κωστής Χατζηδάκης, ένας ακραιφνής φιλελεύθερος που παραλαμβάνει το καυτό χαρτοφυλάκιο από τον «γνήσιο εκπρόσωπο» του Σαμαρικού μπλοκ, Γιάννη Βρούτση .

Αν μιλήσει κανείς με καλά γνωρίζοντες θα διαπιστώσει ότι η εν λόγω αλλαγή, έχει απόλυτο ειδικό πολιτικό βάρος κι ένα συμβολισμό, ότι από εδώ και πέρα θα έχουμε να κάνουμε με μια ανόθευτη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη χωρίς ιδιαίτερη σπουδή στην τήρηση των – πολιτικών, κυρίως εσωκομματικών – ισορροπιών.

Η προσθήκη νέων βουλευτών – και από εκλογικές περιφέρειες με εμφανές κοινωνικό αποτύπωμα στη συγκυρία – έχει κι αυτή εκλογική «σκιά» . Επανεκκίνηση αλλά και κυβερνητικό σχήμα «μάχης» θα μπορούσε να πει κάποιος για να περιγράψει το νέο υπουργικό σχήμα.

Με πολλούς θιασώτες της φιλελεύθερης αντίληψης, πιο έντονη την παρουσία του γυναικείου στοιχείου, αλλά και επιλογές – κλειδιά σε πρόσωπα που δίνουν προσωπικό πολιτικό στίγμα δεν είναι λίγοι εκείνοι που λένε ότι τώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ελέγχει πλήρως την ανθρωπογεωγραφία της νέας κυβέρνησης .

Εκτιμούν μάλιστα ότι αν το στοίχημα του εμβολιασμού κερδηθεί, η πιθανότητα να στηθούν κάλπες ακόμη και στις αρχές του καλοκαιριού δεν συνιστά ένα ουτοπικό ενδεχόμενο αλλά κάτι που βρίσκεται στο τραπέζι.

Είναι σαφές ότι όλα θα κριθούν από την υγειονομική εικόνα του προσεχούς διαστήματος , αλλά και το πόσο μεγάλες θα είναι οι πληγές που, σε κοινωνικό επίπεδο, θα αφήσει πίσω της η πανδημία…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM