Οι γυναίκες της νέας κυβέρνησης

Ο πρόσφατος ανασχηματισμός του κυβερνητικού σχήματος έφερε στο επίκεντρο τρία νέα γυναικεία ονόματα, τα οποία μας κέντρισαν εξαρχής το ενδιαφέρον, τόσο λόγω της προσωπικότητας και της πρότερης δράσης των τριών γυναικών όσο και λόγω των θέσεων στις οποίες τοποθετήθηκαν, διαμορφώνοντας τη νέα κυβέρνηση

Μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό που έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, πολλά είναι τα ονόματα εκείνα που μας κέντρισαν την προσοχή και σίγουρα αναμένεται να μας απασχολήσουν με τη δράση τους μέσα στο νέο κυβερνητικό σχήμα.

Βέβαια, το μεγάλο στοίχημα για κάθε σύγχρονη κυβέρνηση –το ίδιο και για τη δική μας– είναι η συμμετοχή γυναικών σε καίριες κυβερνητικές θέσεις. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει τοποθετήσει γυναίκες σε βασικές θέσεις του σχηματισμού της, ωστόσο μετά τον ανασχηματισμό εμφανίστηκαν και νέα γυναικεία ονόματα, τα οποία πρόκειται να μας απασχολήσουν.

Πιο συγκεκριμένα, τα νέα ονόματα του κυβερνητικού σχήματος είναι οι Ζέττα Μακρή, Σοφία Βούλτεψη και Μαρία Συρεγγέλα.

Αυτές είναι οι τρεις γυναίκες της νέας κυβέρνησης μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη:Ζέττα Μακρή - Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων

Η Ζέττα Μακρή μπήκε στο κυβερνητικό σχήμα ως υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, στη θέση της Σοφίας Ζαχαράκη.

Η νέα υφυπουργός έχει τελειώσει το Ελληνογαλλικό Γυμνάσιο Βόλου, ενώ αργότερα σπούδασε με υποτροφία στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών – από την οποία αποφοίτησε με άριστα. Μετά την αποφοίτησή της συνέχισε τις σπουδές της στο Ευρωπαϊκό και Κοινοτικό Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Είναι δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω.

Εκλέχτηκε μέλος του Κοινοβουλίου στην εκλογική περιφέρεια της Μαγνησίας το 2000 και το 2004. Τον Δεκέμβριο του 2009 ορίστηκε από τον Αντώνη Σαμαρά αναπληρώτρια γραμματέας Αγροτικού Τομέα της ΝΔ. Από τον Ιανουάριο του 2011 έως τις εκλογές του 2012 ήταν αναπληρώτρια γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ. Επιπλέον, από τον Απρίλιο του 2013 κατέχει την κοινοβουλευτική έδρα της Νέας Δημοκρατίας.

Τον Νοέμβριο του 2010 συμμετείχε στις αυτοδιοικητικές εκλογές στον Δήμο Βόλου ως επικεφαλής του Συνδυασμού Νέος Δήμος, Νέο Ξεκίνημα, ενώ από την 1η Ιανουαρίου 2011 είναι επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στον Δήμο Βόλου.

Από τον Αύγουστο του 2012 μέχρι και την 1η Απριλίου 2013 διετέλεσε γενική γραμματέας Ισότητας των Φύλων.

Έχει αναπτύξει έντονη κοινωνική δράση. Είναι μέλος, μεταξύ άλλων, του Συμβουλίου «Προστασίας Κακοποιημένων & Παραμελημένων Ατόμων», των «Φίλων της Αγάπης», των «Φίλων του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου Βόλου», του «Σοροπτιμιστικού Ομίλου», του «Ομίλου ΖΟΝΤΑ». Στις 5 Ιουνίου 2008 ανακοίνωσε την ίδρυση της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης «Η σιωπή δεν είναι οικολογική».

Αναφορικά με την προσωπική της ζωή, να σημειωθεί πως είναι μητέρα δύο παιδιών, του Μιχαήλ και του Κωνσταντίνου.

Σοφία Βούλτεψη - Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, αρμόδια για την ένταξη

Μετά τον ανασχηματισμό, το όνομα της Σοφίας Βούλτεψη φιγουράρει πλέον στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, μιας και ανέλαβε τη θέση της υφυπουργού, αρμόδιας για την ένταξη.

Η Σοφία Βούλτεψη έχει αποφοιτήσει από τη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ επί σειρά ετών έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος, με μακρά θητεία στις ημερήσιες εφημερίδες «Απογευματινή», «Έθνος», «Ελεύθερος Τύπος» και στα περιοδικά «Επίκαιρα», «Ιστορία», «Εικόνες», «Εγώ», «Είναι». Παράλληλα, να σημειωθεί πως έχει κάνει μεταφράσεις βιβλίων και αρχισυνταξία σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές.

Διετέλεσε αρχισυντάκτρια στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» μέχρι την εκλογή της στη Βουλή των Ελλήνων στις 7 Μαρτίου 2004.

Επίσης, διετέλεσε υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, πρώτη γυναίκα κυβερνητική εκπρόσωπος και δεύτερη γυναίκα κοινοβουλευτική εκπρόσωπος στην παράταξή της.

Ήταν υποψήφια βουλευτής σε τιμητική θέση του Ψηφοδελτίου Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του 2000, ενώ έχει διατελέσει μέλος πολλών κοινοβουλευτικών επιτροπών και μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ.

Στο παρελθόν είχε διατελέσει μέλος των Επιτροπών Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Εξοπλιστικών Προγραμμάτων, Μορφωτικών Υποθέσεων, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Σήμερα είναι:

  • Αντιπρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης
  • Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου
  • Πρόεδρος της Υποεπιτροπής για τα Θέματα των Ατόμων με Αναπηρία της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου
  • Πρόεδρος της Υποεπιτροπής για την Καταπολέμηση της Εμπορίας και της Εκμετάλλευσης Ανθρώπων της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου
  • Μέλος της Επιτροπής Οικονομικών, Εμπορίου, Τεχνολογίας και Περιβάλλοντος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου, όπου έχει διατελέσει αντιπρόεδρος
  • Μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΣΕΠ.

Είναι παντρεμένη με τον Αθανάσιο Αγγελόπουλο, έχει δύο παιδιά, τη Μαρία και τον Γιάννη, και είναι κόρη του δημοσιογράφου Γιάννη Βούλτεψη.

Μαρία Συρεγγέλα - Υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για τη δημογραφική πολιτική και την οικογένεια

Η Μαρία Συρεγγέλα ορίστηκε ως η νέα υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για τη δημογραφική πολιτική και την οικογένεια. Να σημειωθεί πως μέχρι πρότινος κατείχε τη θέση της γενικής γραμματέως Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων.

Η κ. Συρεγγέλα είναι απόφοιτη της Φιλοσοφικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Υπηρεσιών για Στελέχη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και διπλωματική εργασία στην Πολιτική και Στρατηγική της Νέας Δημόσιας Διοίκησης (New Public Management).

Η Μαρία Συρεγγέλα έχει υπηρετήσει σε νευραλγικές θέσεις, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, με ειδίκευση, κατά βάση, σε θέματα ανθρώπινου δυναμικού. Διετέλεσε αντιπρόεδρος του YEPP (Νεολαία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος) από το 2001 έως το 2005 και εκπρόσωπος του YEPP στο Western Balkan Democracy Initiative και στο Southeastern European Forum, κατά την ίδια χρονική περίοδο.

Υπήρξε μέλος του Ε.Γ. της ΟΝΝΕΔ, ως υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων, από το 2001 έως το 2004 και στην Κ.Ε. από το 1998 έως το 2005, ενώ διετέλεσε αντιπρόεδρος του ΚΕΘΙ (Κέντρο Ερευνών Θεμάτων Ισότητας) από το 2013 έως και τον Μάρτιο του 2015.

Παράλληλα με τη δράση της στον στίβο της πολιτικής, η κ. Συρεγγέλα έχει παντρευτεί με τον Φώτη Κυριακόπουλο, πολιτικό μηχανικό στο επάγγελμα, ενώ είναι μητέρα και δύο παιδιών, του Βασίλη και του Κωνσταντίνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM