Βουλή: Ξεκίνησε η συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας

Ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, που έχει ήδη ψηφιστεί επί της αρχής

Ξεκίνησε στην Ολομέλεια η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την «Εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις», η οποία θα διαρκέσει τουλάχιστον δύο ημέρες.

Της Μαύρας Σαραντοπούλου

Μετά την κατά πλειοψηφία ψήφισή του από τους βουλευτές της ΝΔ στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, το νομοσχέδιο εισάγεται σήμερα προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια.

Αντίθετα, ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 το καταψήφισαν στην Επιτροπή, ενώ η Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια.

Οι δύο τροπολογίες

Στο νομοσχέδιο, μέχρι τώρα, έχουν κατατεθεί δύο υπουργικές τροπολογίες. Η πρώτη είναι τροπολογία του υπουργείου Παιδείας και αφορά ρυθμίσεις σχετικά με τα ψηφιακά απολυτήρια, αποδεικτικά και πιστοποιητικά σπουδών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Επίσης, αφορά την απαλλαγή μισθωμάτων επιχειρήσεων που λειτουργούν εντός των χώρων των ΑΕΙ, την παράταση συμβάσεων μίσθωσης ακινήτων των ΑΕΙ, τη χρήση πόρων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για εξοπλισμό και λειτουργικές εργασίες προσωρινών αιθουσών και σχολικών δομών καθώς και ρυθμίσεις για την Εθνική Μονάδα Συντονισμού «Erasmus+» και «European Solidarity Corps».

Η δεύτερη τροπολογία έχει κατατεθεί από τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη, και δίνει τη δυνατότητα -μέχρι και το τέλος του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022- σε συνταξιούχους πλοιάρχους και μηχανικούς του Εμπορικού Ναυτικού να παρέχουν εκπαιδευτικό έργο, ως ωρομίσθιοι, στη δημόσια ναυτική εκπαίδευση.

Σε επίπεδο βουλευτικών τροπολογιών, μέχρι στιγμής, έχουν κατατεθεί δύο τροπολογίες από το ΚΙΝΑΛ. Η μία αφορά την αύξηση του ποσοστού, από 0,5% σε 1%, της εισαγωγής μαθητών της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η δεύτερη τροπολογία αφορά «την άρση της αδικίας εις βάρος των Φυσικών με μεταπτυχιακό στη Ραδιοηλεκτρολογία (ΠΕ12.10) που μετά τη μετάταξή τους στον κλάδο ΠΕ04.01 έχασαν την αρχαιότητά τους στις σχολικές μονάδες».

Σκουρλέτης: «Να μη δοκιμάσουμε τις αντοχές της δημοκρατίας, να "παγώσει" η διαδικασία συζήτησης του νομοσχεδίου για την παιδεία»

«Θέλω να πάρω τον λόγο για ένα θέμα που προηγείται της κατάθεσης των αιτήσεων αντισυνταγματικότητας. Από το πρωί κυκλοφορεί μια δήλωση του αρμόδιου υπουργού Υγείας, ότι είναι πολύ πιθανό ο ίδιος να εισηγηθεί καθολικό lockdown στην Αττική. Αυτό αντιλαμβάνεστε ότι δημιουργεί νέα δεδομένα για όλους μας, αλλά δημιουργεί και για το νομοσχέδιο το οποίο συζητάμε αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης κατά την τοποθέτησή του από το βήμα της Βουλής στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας.

«Εμείς έχουμε κατ’ επανάληψη υποστηρίξει ότι δεν μπορεί κρίσιμα νομοσχέδια για τα οποία δημιουργούνται διαφορετικές προσεγγίσεις, να το πω επιεικώς, να μην πω ότι λειτουργούν διχαστικά, πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη τις συνθήκες που δημιουργούνται και κατά συνέπεια εισηγούμαι η Βουλή να πάρει απόφαση να παγώσει τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την παιδεία.

Δεν μπορούμε να πηγαίνουμε σε τέτοιου είδους εισηγήσεις, που είναι το πιο πιθανό να γίνουν αποδεκτές για λόγους υγειονομικούς, και να έχουμε την απαίτηση να συζητήσουμε επί 2-3 ημέρες ένα νομοσχέδιο που είναι βέβαιο ότι θα συνοδευτεί από διαδηλώσεις, από συγκρούσεις, όπου την ευθύνη για ό,τι συμβεί θα την έχει η κυβέρνηση με τις εμμονές της.

Νομίζω, λοιπόν, έστω την ύστατη ώρα, ότι πρέπει η κυβέρνηση να παγώσει αυτή τη διαδικασία. Είναι θέμα κοινωνικής ευθύνης, είναι θέμα προστασίας της δημόσιας υγείας, επιβάλλεται μια στάση ευθύνης από όλους μας. Μπορούμε να συμφωνήσουμε πάνω σε αυτό, δεν υπάρχει κανένας λόγος να δοκιμάζουμε τις αντοχές της κοινωνίας και της δημοκρατίας», κατέληξε ο βουλευτής.

Πηγή: kyvernisi.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM