Εσωκομματικές εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Νίκη για τους προεδρικούς, νέος αέρας στο κόμμα

Εσωκομματικές εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες σε όλη την Ελλάδα - Οριακή νίκη για τους προεδρικούς - Μπρος στον δρόμο για το Συνέδριο

Της Μαύρας Σαραντοπούλου

Οι εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη νέων οργάνων βάσης ολοκληρώθηκαν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε όλη την Ελλάδα, με την ανάδειξη νέων Νομαρχιακών Επιτροπών αλλά και νέων συντονιστικών στις κατά τόπους οργανώσεις.

Αυτές οι εσωκομματικές εκλογές δεν διέφεραν πολύ από τη μεγάλη εικόνα μάχης που δίνεται παραδοσιακά στις εκλογικές διαδικασίες. Τα είχε όλα! Ένταση, συγκρούσεις, συμφωνίες, συνεργασίες, που δεν περιορίστηκαν στην κομματική βάση. Αν εξαιρέσουμε τον πρόεδρο του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα, που λόγω φύσης και θέσης κράτησε, ως όφειλε, αποστάσεις και ισορροπίες, όλα τα υπόλοιπα στελέχη ενεπλάκησαν, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, σε ό,τι διαδραματίστηκε.

Η μάχη του παλιού με το καινούριο

Αν κάποιος θελήσει να βάλει έναν τίτλο στον χαρακτήρα των εσωκομματικών εκλογών του Μαρτίου, εύκολα θα έγραφε πως ήταν η μάχη του παλιού με το καινούριο. Δηλαδή, των παλιών μελών και στελεχών με τα νεότερα.

Έτσι λοιπόν πολλοί ήταν εκείνοι που συντάχτηκαν είτε με πρωτοκλασάτα στελέχη της Κίνησης Μελών είτε με της τάσης των 53+. Ωστόσο τα «στρατόπεδα» δεν είχαν ξεκάθαρο τασικό πρόσημο, δεδομένου ότι υπήρξαν μετακινήσεις λόγω τοπικών συμπαθειών ή αντιπαθειών.

Τι συνέβη στις μεγάλες πόλεις

Α' Αθήνας

«Μάχη» σώμα με σώμα δόθηκε στην Α' Αθήνας, με τους προεδρικούς να χάνουν το παιχνίδι, ενώ δεν έλειψαν και εκεί τα παρατράγουδα.  Στην ΟΜ Κυψέλης, για παράδειγμα, δεν έγιναν δεκτές οι αιτήσεις εγγραφής νέων μελών που είχαν ήδη εγγραφεί στην πλατφόρμα isyriza είτε λόγω προθεσμιών είτε λόγω νεαρής ηλικίας ή λόγω διαφορετικής παράταξης. Χαρακτηριστική η περίπτωση της ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ. Μία μέρα πριν από τις εκλογές απορρίφθηκαν οι αιτήσεις (είχαν απορριφθεί και από τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ), επειδή υπήρχε από το κόμμα η δέσμευση να μη γίνονται δεκτά μέλη που ανήκουν σε φοιτητικές παρατάξεις αντίθετες προς εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα, δώδεκα υποψήφιοι σύνεδροι της Νομαρχιακής ζήτησαν να διαγραφούν από τη λίστα υποψηφίων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους «κομμένους» συντρόφους. Το θέμα έφτασε και στα κεντρικά, ενώ ζητήθηκε ακόμη και η σύγκληση του Πολιτικού Συμβουλίου.

Βόρειος τομέας

Στον βόρειο τομέα των Αθηνών, εκεί όπου δραστηριοποιούνται πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, οι προεδρικοί κατέγραψαν μια πρωτιά σε ένα παραδοσιακό προπύργιο των 53+, παρά το γεγονός ότι οι τελευταίοι συνασπισμένοι διατηρούν το πλεονέκτημα.

Α' Θεσσαλονίκης

Στην A΄ Θεσσαλονίκης επικράτησε οριακά ο υποψήφιος που στηρίχτηκε από τον γραμματέα του κόμματος, τη ΡΕΝΕ και τους 53+, ενώ στη Β΄ Θεσσαλονίκης έγινε το αντίθετο, καθώς επικράτησε ο υποψήφιος που στηρίχτηκε από την ΚΜ και την Ομπρέλα έναντι του υποψηφίου που στήριξε βουλευτής που πρόσκειται στη ΡΕΝΕ.

Ο ρόλος του γραμματέα Τζανακόπουλου

Παρεμβατικός, με ανοιχτή στήριξη σε παράτυπες διαδικασίες του οργανωτικού γραφείου, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος φαίνεται πως έχει ανοίξει πανιά για τη διαδοχή στην ηγεσία του κόμματος.

Οι καταγγελίες που έφτασαν από όλη την Ελλάδα, ζητώντας την παρέμβασή του σε παράτυπες διαδικασίες μελών και στελεχών, είναι δεκάδες. Με ξεκάθαρη στήριξη στους υποψηφίους της Ομπρέλας, συνεργάζεται ανοιχτά με τους 53+, υποσκάπτοντας στην ουσία το κάλεσμα Τσίπρα για άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία.

Τα Πειραϊκά

Ενδεικτική είναι η παρέμβασή του στα πειραϊκά δρώμενα, όταν ο απερχόμενος γραμματέας διέγραψε, σε συνεργασία με το Οργανωτικό Γραφείο της Έφης Καλαμαρά, πάνω από 50 νέα μέλη. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος μαζί με την Ελευθερία Χατζηγεωργίου επικύρωσαν αυτές τις αντικαταστατικές κινήσεις, στηρίζοντας την απόφαση.

Ωστόσο, οι 53+ δεν κατάφεραν να επικρατήσουν. Το παραδοσιακό τασικό κάστρο έπεσε στην αντι-Ομπρέλα ομάδα, που απαρτίζεται από ανεξάρτητα μέλη, μέλη της Κίνησης Μελών και παλιούς απογοητευμένους 53άρηδες.

Ο νέος συντονιστής Χρήστος Λαμπρίδης εγγυήθηκε το άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία και τώρα οι οργανώσεις βάσης ξεκινούν νέο γύρο εγγραφών, που αυτή τη φορά ευελπιστούν οι Συριζαίοι Πειραιώτες πως δεν θα «σαμποτάρουν» Τζανακόπουλος, Καλαμαρά και Χατζηγεωργίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM