Στη Λιβύη σήμερα Μητσοτάκης - Δένδιας - Στήριξη στη νέα κυβέρνηση της χώρας

Στήριξη στη νέα κυβέρνηση της χώρας θα δηλώσει ο Έλληνας πρωθυπουργός - Επανεκκίνηση διμερών σχέσεων

Τη νέα εποχή στις σχέσεις των δύο χωρών σηματοδοτεί η σημερινή επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Λιβύη, συνοδεία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια. 

Η επίσκεψη έρχεται να επισφραγιστεί από την επαναλειτουργία της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη και την επανασύσταση του γενικού προξενείου στη Βεγγάζη.

Η θέση της Ελλάδας 

Η Ελλάδα προσέρχεται στις συνομιλίες με ξεκάθαρη θέση, καθώς στηρίζει τη νέα κυβέρνηση και είναι έτοιμη να στηρίξει την προσπάθειά της να οδηγήσει τη χώρα στην πολιτική ομαλότητα και την ανασυγκρότηση. Βασική επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης είναι η γεφύρωση των διαφωνιών και η αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας -  Λιβύης.

Η ατζέντα των συνομιλιών 

Οι δύο πλευρές θα συζητήσουν τις προοπτικές σε συνεργασίες πάνω στην ενέργεια, τις κατασκευές, την ασφάλεια αλλά και τις προοπτικές στις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις.

Πελώνη: «Νέα σελίδα στις σχέσεις»

«Προσβλέπουμε ότι η νέα σελίδα στις σχέσεις των δύο χωρών θα γραφτεί πάνω στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου και της καλής πίστης. Είναι σημαντικό για τη Λιβύη στη νέα αυτή εποχή να απαλλαγεί από βαρίδια που την τραβούν προς τα κάτω, όπως η παρουσία ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων στο έδαφός της» ξεκαθάρισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, και πρόσθεσε: «Αλλά και από κείμενα που είναι και ανυπόστατα και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. Η Ελλάδα δηλώνει την ετοιμότητά της να στηρίξει τη Λιβύη και τους Λίβυους με όλους τους τρόπους, τόσο στο διμερές όσο και στο ευρωπαϊκό πλαίσιο».

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

Στις 15.25 τοπική ώρα (16.25 ώρα Ελλάδος), ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Μεταβατικής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης (GNU), Abdul Hamid Dbeibeh. Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα έχει συνάντηση με την ομόλογό του Najla al-Mangoush.

Θα πραγματοποιηθούν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών και ακολούθως οι δύο ηγέτες θα προχωρήσουν σε δηλώσεις στον Τύπο.

Στις 17.00 τοπική ώρα (18.00 ώρα Ελλάδος), ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Mohamed al-Menfi, και θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες. Στη συνέχεια, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την ελληνική πρεσβεία στη Λιβύη.