Κυπριακό: Σε αδιέξοδο οι συζητήσεις – Νέο ραντεβού ανακοίνωσε ο Γκουτέρες

Αντόνιο Γκουτέρες
© EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Άκαρπες οι οι συζητήσεις της Πενταμερούς για το Κυπριακό στη Γενεύη. Πιο συγκεκριμένα, ο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε σήμερα Μ. Πέμπτη, ότι «δεν υπάρχει αρκετό κοινό έδαφος για την επανάληψη των συνομιλιών σε ό,τι αφορά το Κυπριακό».

Πενταμερής στη Γενεύη
© insider.gr

«Η αλήθεια είναι πως στο τέλος των προσπαθειών μας, δεν έχουμε βρει ακόμη αρκετό κοινό έδαφος που θα επιτρέψει την επανάληψη των επίσημων συνομιλιών» σε σχέση με τη διευθέτηση του Κυπριακού, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε στη Γενεύη της Ελβετίας.

Παράλληλα, ο Αντόνιο Γκουτέρες σημείωσε πως τα Ηνωμένα Έθνη θα κάνουν μια νέα προσπάθεια «πιθανώς σε δύο ή τρεις μήνες», ανακοινώνοντας έμμεσα ένα νέο ραντεβού για το ζήτημα.

«Πιστεύουν ότι οι προσπάθειες για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία εξαντλήθηκαν και ότι οι Τουρκοκύπριοι αξίζουν ίσο διεθνές στάτους στη βάση δύο κρατών που θα συνεργάζονται μεταξύ τους»

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι διπλωματικές πηγές, το αδιέξοδο αυτό των συνομιλιών πηγάζει από την εμμονή της τουρκικής και τουρκοκυπριακής πλευράς για λύση δύο κρατών.

Αντόνιο Γκουτέρες
© Twitter

Όπως είπε ο Αντόνιο Γκουτέρες, οι «Τουρκοκύπριοι υποστήριξαν ότι οι πολλές προσπάθειες που έγιναν για επίλυση του Κυπριακού εδώ και χρόνια απέτυχαν περιλαμβανομένης και της πιο πρόσφατης στο Κραν Μοντανά». «Πιστεύουν ότι οι προσπάθειες για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία εξαντλήθηκαν και ότι οι Τουρκοκύπριοι αξίζουν ίσο διεθνές στάτους στη βάση δύο κρατών που θα συνεργάζονται μεταξύ τους»

Η στάση του Αναστασιάση και η απογοήτευση του για τις θέσεις Τατάρ

Ο Νίκος Αναστασιάδης, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, υποστήριξε με τη σειρά του πως οι διαπραγματεύσεις είναι αναγκαίο να ξεκινήσουν από το σημείο όπου σταμάτησαν στο Κραν Μοντανά με στόχο την επίτευξη λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, στο κοινό ανακοινωθέν του 2014, στη μέχρι σήμερα επιτευχθείσα εργασία και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Αναστασιάδης
© EUROKINISSI

Παράλληλα, μόλις χθες, ο κ. Αναστασιάδης δεν δίστασε να εκφράσει την απογοήτευση του αναφορικά με τις θέσεις που υπεβλήθησαν γραπτώς εκ μέρους της τουρκοκυπριακής πλευράς και του Ερσίν Τατάρ.

Ωστόσο, υπενθυμίζεται πως τόσο ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, κατέστησαν σαφές ότι η λύση πρέπει είναι εντός των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του πλαισίου λύσης που ορίζει ο ΟΗΕ.

Τατάρ: Δύο ισότιμα ​​κυρίαρχα κράτη

Αμφότεροι οι Ερσίν Τατάρ και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εν μέσω των διαδοχικών συναντήσεων με τον Γκουτέρες, επέμειναν στη θέση περί «δύο κρατών» με χθεσινές αναρτήσεις τους στο Twitter.

«Η λύση για την Κύπρο θα πρέπει να βασίζεται στο διεθνές ισότιμο καθεστώς και στην κυριαρχική ισότητα δύο πλευρών» έγραψε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επισημαίνοντας πως «η ειρήνη και η σταθερότητα για ολόκληρη την περιοχή μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη συνεργασία δύο κρατών στο νησί».

ανάρτηση Τσαβούσογλου
© Twitter

Επίσης, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, άκουσε τις θέσεις του ηγέτη της τουρκοκυπριακής πλευράς σχετικά με λύση δύο κρατών, στις οποίες απάντησε, σύμφωνα με κυπριακές διπλωματικές πηγές: «Η λύση δύο κρατών είναι εκτός των όρων εντολής του, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η διεθνής κοινότητα και η Ε.Ε. δεν πρόκειται ποτέ να τα αποδεχτεί και ο όγκος εργασίας που αφορά το Κυπριακό δεν μπορεί να διαγραφεί και να αρχίσουμε από την αρχή».

Ε.Ε.: Συνεχίζει να στηρίζει στις προσπάθειες του ΟΗΕ για το Κυπριακό

Την ικανοποίησή της Ε.Ε. για τη συμφωνία να πραγματοποιηθεί ακόμη μία συνάντηση για το Κυπριακό εξέφρασε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων Πίτερ Στάνο ερωτηθείς σχετικά με τις διαπραγματεύσεις.

«Παρακολουθούμε πολύ στενά. Η Ε.Ε. συνεχίζει τη στήριξή της στις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών και τις προσπάθειες που είναι σε εξέλιξη να δημιουργηθούν οι καλύτερες το δυνατόν συνθήκες για την επόμενη συνάντηση» ανέφερε ο Πίτερ Στάνο. Τονίζοντας στη συνέχεια: «Καλωσορίζουμε την ανακοίνωση του Γενικού Γραμματέα ότι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν για μία ακόμη 5+1 συνάντηση, και όπως είπα η Ε.Ε. συνεχίζει τη στήριξή της στον ΟΗΕ και όλες τις προσπάθειες σε αυτό το πλαίσιο».

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα