Σακελλαροπούλου - Αγρίνιο: «Τιμάμε τη μνήμη των παράτολμων επαναστατών»

Κατερίνα Σακελλαροπούλου
Πηγή: (EUROKINISSI/ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΕΔΡΙΑ/ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ)

«Τιμάμε τη μνήμη των παράτολμων και γενναίων επαναστατών» δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου από το Αγρίνιο, όπου παρέστη στις επετειακές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της πόλης.

Η κ. Σακελλαροπούλου παρέστη στη δοξολογία στον ναό Ζωοδόχου Πηγής, προεξάρχοντος του μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, Κοσμά, και αμέσως μετά κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο πεσόντων, στην πλατεία Μαρίας Δημάδη, όπου δήλωσε: «Γιορτάζουμε σήμερα την απελευθέρωση του Αγρινίου από τον τουρκικό ζυγό. Την κατάληψη του Βραχωρίου, όπως λεγόταν τότε το Αγρίνιο, πανίσχυρο στρατιωτικό κέντρο της Δυτικής Ελλάδας, από μια χούφτα Έλληνες.

Τιμάμε τη μνήμη των παράτολμων και γενναίων επαναστατών, που δεν δείλιασαν μπροστά στην υπεροπλία του δυνάστη ούτε πτοήθηκαν από τη φρουριακή μορφή της πόλης, αλλά κατέλυσαν την τυραννία και άνοιξαν τον δρόμο προς την ελευθερία. Διακόσια χρόνια μετά, η αγάπη τους για την πατρίδα και ο ηρωισμός τους εξακολουθούν να μας εμπνέουν και να μας ενδυναμώνουν».

Κατερίνα Σακελλαροπούλου
Πηγή: (EUROKINISSI/ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΕΔΡΙΑ/ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ)

Στη συνέχεια, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέβη στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου ανακηρύχτηκε επίτιμη δημότης του Δήμου Αγρινίου και της επιδόθηκε το χρυσό κλειδί της πόλης.

Η κ. Σακελλαροπούλου υπενθύμισε ότι το Αγρίνιο αποτέλεσε, επίσης, τόπο μόχθου και πνευματικής δημιουργίας, πατρίδα του εισηγητή του συμβολισμού στην Ελλάδα, του κοσμοπολίτη ποιητή και πεζογράφου Κωνσταντίνου Χατζόπουλου, γενέτειρα σημαντικών σύγχρονων καλλιτεχνών, όπως ο Χρήστος Καπράλος, ο Χρήστος Μποκόρος, ο Πάνος Χαραλάμπους, ο Χρήστος Γαρουφαλής, μουσικών, όπως ο δεξιοτέχνης και δάσκαλος του σαντουριού Αριστείδης Μόσχος, αλλά και πολλών ακόμη ηθοποιών, συνθετών, συγγραφέων, και διεκδικεί σημαντικό ρόλο στη Δυτική Ελλάδα.

Παρόντες στην επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας στο Αγρίνιο ήταν o υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός, οι βουλευτές Κώστας Καραγκούνης, Γιώργος Βαρεμένος, Θάνος Μωραΐτης και Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης και ο υποστράτηγος Λεωνίδας Γιοβάνης.

* Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα