Μητσοτάκης: Από 1η Μαΐου αύξηση του κατώτατου μισθού

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / ΕUROKINISSI

Από 1η Μαΐου αναμένεται η δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού όπως προαναγγέλλει ο πρωθυπουργός σε τηλεοπτική του συνέντευξη. Μάλιστα επισημαίνει ότι θα είναι σημαντικά μεγαλύτερη του 2% της πρώτης αύξησης που ισχύει από 1 Ιανουαρίου.

 

Δύο μήνες νωρίτερα αναμένεται να έρθει η δεύτερη αύξηση στον κατώτατο μισθό για το 2022. Αυτό ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε τηλεοπτική του συνέντευξη και τονίζοντας μάλιστα ότι θα σημαντικά μεγαλύτερη του 2%.

Συγκεκριμένα μιλώντας στον ΑΝΤ1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου, σε συνέντευξη που θα μεταδοθεί το βράδυ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι η δεύτερη αύξηση στον κατώτο μισθό θα τεθεί σε ισχύ από 1η Μαΐου και όχι 1η Ιουλίου.

"Αύριο τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας θα ανακοινώσουν ένα νέο πλαίσιο στήριξης επιχειρήσεων αλλά και εργαζομένων σε κλάδους που έχουν πληγεί από αυτό το οποίο συνέβη από την Πρωτοχρονιά και μετά. Αναφέρομαι και στους κλάδους του πολιτισμού αλλά και στον κλάδο της εστίασης. Θα δοθεί η δυνατότητα για δύο εβδομάδες σε πρώτη φάση να βάλουν το 25% των εργαζομένων τους σε καθεστώς αναστολής. Άρα να μην πληρώνονται ουσιαστικά από την επιχείρηση", αναφέρει.

Υπενθυμίζεται πως από την 1η Ιανουαρίου του νέου έτους, ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 2%, φτάνοντας τα 663 ευρώ μικτά (569 ευρώ καθαρά) έναντι 650 ευρώ μικτά (558 ευρώ καθαρά) που ήταν έως την 31η Δεκεμβρίου 2021. 

Ωστόσο, οι καθαρές αμοιβές των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, μαζί και εκείνων που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, έχουν αυξηθεί έμμεσα κατά επιπλέον 1,63%, και λόγω της αντίστοιχης μείωσης κατά 1,63% των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι (από 15,75% σε 14,12%), στα πλαίσια της συνολικής μείωσης του μη μισθολογικού κόστους (εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών) κατά 3,9 μονάδες από το 2019 ως σήμερα.

Με άλλα λόγια, ο καθαρός κατώτατος μισθός στο διάστημα 2019 -2022, λόγω της μείωσης των εισφορών των ασφαλισμένων αλλά και των μικτών αμοιβών τους,  έχει αυξηθεί κατά  3,8 μονάδες (από τα 547 ευρώ που ήταν προ της μείωσης των εισφορών στα 569 ευρώ που έφτασε μετά τη μείωση των εισφορών και την αύξηση του μικτού κατώτατου) ή 21,7 ευρώ/μήνα ή 303,8 ευρώ ετησίως.

Όσον αφορά το ποσοστό της επικείμενης αύξησης, πληροφορίες αναφέρουν πως θα κυμαίνεται γύρω στο 5% -5,5% έτσι ώστε να φτάσει τα 700 ευρώ μικτά (από τα 663 ευρώ που είναι σήμερα).

Σε περίπτωση που επαληθευθούν τα παραπάνω σενάρια (περί αύξησης 5,5%),  οι καθαρές κατώτατες αποδοχές θα φτάσουν τα 601 ευρώ (έναντι 569 ευρώ που είναι από την 1η Ιανουαρίου 2022) και έτσι θα προκύψει μία καθαρή αύξηση 32 ευρώ/μήνα.