Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου υποψήφια για την Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου υποψήφια για την Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας

Αιφνιδίασε ο πρωθυπουργός με την πρότασή του για το κορυφαίο αξίωμα της χώρας

Πρόκειται για την πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είναι Ελληνίδα δικαστής που από τον Οκτώβριο του 2018 υπηρετεί στην θέση της προεδρίας του Συμβουλίου της Επικρατείας. Είναι, μάλιστα, η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία του ΣτΕ .

Θετική επί της αρχής η Φώφη Γεννηματά, αύριο οι δηλώσεις Τσίπρα, προσωπικά την στηρίζει αλλά επιφυλάσσεται για ΣΥΡΙΖΑ

«Χαίρομαι που ο κ. Μητσοτάκης στηρίζει μία δικιά μου επιλογή» φαίνεται να είπε ο πρώην πρωθυπουργός

Τη νυν πρόεδρο του ΣτΕ Αικατερίνη Σακελλαροπούλου πρότεινε για πρόεδρο της Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός.

«Ενωτική και προοδευτική» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός την επιλογή του.

Υπενθυμίζεται πως την εκλογή της κ. Σακελλαροπούλου στη θέση της προέδρου του ΣτΕ είχε ψήφισει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αξίζει, δε, να σημειωθεί πως η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου δεν προέρχεται από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας, με τον πρωθυπουργό να επιμένει στην τακτική των μεταγραφών.

Συνδυάζοντας τα δύο παραπάνω,  ο πρωθυπουργός προσπαθεί να παγιδεύσει την αντιπολίτευση, και να εξασφαλίσει την ψήφο τους, διασφαλίζοντας την εκλογή της κ. Σακελλαροπούλου ακόμα και από τον α’ γύρο, όπως όμολογούν ότι ελπίζουν πηγές του Μαξίμου. Και κρίνοντας από τις πρώτες αντιδράσεις, φαίνεται πως θα τα καταφέρει.

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου από τον Οκτώβριο του 2018 βρίσκεται στη θέση της προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας. Υπήρξε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία του ΣτΕ και εφόσον εκλεγεί στην προεδρία της Δημοκρατίας, θα είναι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας.

Θετική επί της αρχής είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η Φώφη Γεννηματά, που φαίνεται να ικανοποιείται από το γεγονός ότι η πρόταση του πρωθυπουργού για ΠτΔ είναι γυναίκα και δεν προέρχεται από το χώρο της ΝΔ.

Αύριο θα γίνουν οι δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με διαρροές, ο πρώην πρωθυπουργός προσωπικά στηρίζει την κ. Σακελλαροπούλου, που αποτέλεσε, άλλωστε και επιλογή του για την ηγεσία του ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, θέση που ανέλαβε το 2018 με την ψήφο του ΣΥΡΙΖΑ. Επιφυλάσσεται, ωστόσο, για τη θέση που θα υιοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. «Χαίρομαι που ο κ. Μητσοτάκης στηρίζει μία δικιά μου επιλογή» ακούγεται, πάντως πως ήταν η πρώτη αντίδραση του κ. Τσίπρα.

Καυστικός ο Κυριάκος Βελόπουλος. «Η επιλογή Σακεροπουλου αποδεικνύει την αριστεροφοβία της ΝΔ! Ερώτηση ποιος την γνωρίζει στον πλανήτη για να ληφθεί υπόψιν η αποψητης στα διεθνώς;» γράφει στο Twitter.

Αύριο το απόγευμα θα συνεδριάσει το ΜέΡΑ25 για το θέμα.

Πάντως, στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, που μάλιστα βρισκόταν κοντά του κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης, αποκάλυψε πως στο κυβερνητικό στρατόπεδο πιστεύουν ότι το πρόσωπο της κ. Σακελλαροπούλου μπορεί να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες ψήφους ακόμα και από τον πρώτο γύρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Προκόπη Παυλόπουλο σήμερα για την πρόταση που θα καταθέσει σε τηλεφωνική τους επικοινωνία, λίγο πριν το διάγγελμα. Μάλιστα, για το λόγο αυτό, ο κ. Παυλόπουλος καθυστέρησε να πάει στα βραβεία Μπότση.

Το διάγγελμα Μητσοτάκη

«Προτείνω για Πρόεδρο της Δημοκρατίας την κυρία Αικατερίνη Σακελαροπούλου» είπε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως «σέβομαι απόλυτα τον ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλο που ολοκληρώνει τη θητεία του. Προβληματίστηκα πολύ όμως είμαι σίγουρος ότι η απόφασή μου είναι σωστή».

«Είναι η ώρα να αποκτήσει η πατρίδα μας γυναίκα Πρόεδρο, είπε και αναφέρθηκε στις περγαμηνές της.

Ακόμα, στέλνοντας μήνυμα για την υπερψήφιση της κ. Σακελλαροπούλου, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «δεν προέρχεται τόνισε από την πολιτική οικογένεια της ΝΔ».

Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «καλώ τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου να εξετάσουν την προσωπικότητα της υποψηφιότητας που προτείνω. Το επιστημονικό έργο, αλλά και την κοινωνική παρουσία μίας αυτοδημιούργητης γυναίκας με καταγωγή από την Ξάνθη, που ξεκίνησε από την Θεσσαλονίκη για να κερδίσει τη διεθνή αναγνώριση.

Τις καλώ επίσης, να σκεφτούν και την αντίληψη που εκπέμπει η εισήγησή μας: Για Πρόεδρο της Βουλής πρότεινα τον κ. Τασούλα ο οποίος εξελέγη με 283 ψήφους, τις περισσότερες που έλαβε ποτέ κανείς σ’ αυτήν τη θέση.

Και πρόσφατα, η Βουλή έδωσε τη δυνατότητα της ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού από τον μόνιμο τόπο διαμονής τους, με 288 ψήφους.

Σήμερα, αναλαμβάνω προσωπικά την ευθύνη της πρότασής μου. Στην ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου, όλοι θα αναλάβουμε την ευθύνη του τελικού αποτελέσματος» κατέληξε στο διάγγελμα του ο πρωθυπουργός.

Ποια είναι η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1956 με την καταγωγή της οικογένειάς της να είναι από τη Σταυρούπολη Ξάνθης.

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Δημόσιο Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο Paris II. Εισήλθε ως Εισηγήτρια στο Συμβούλιο της Επικρατείας και εν συνεχεία προήχθη διαδοχικά σε Πάρεδρο (1988) και Σύμβουλο (2000).

Με το βαθμό του συμβούλου Επικρατείας, η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου ήταν εισηγήτρια σε πολλές μεγάλες υποθέσεις, όπως είναι η εκτροπή του Αχελώου ποταμού στον Θεσσαλικό κάμπο, των μεταλλείων Χρυσού στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, στα προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας, τα οποία διασώθηκαν ως διατηρητέα κλπ.

Παράλληλα, από το 2005 διδάσκει στην Εθνική Σχολή Δικαστών, Δίκαιο του Περιβάλλοντος. Επίσης, η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου διετέλεσε γενική γραμματέας της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας (1985-1986), πρόεδρος (1993-1995 και 2000-2001) και αντιπρόεδρος (2006- 2008).