Γεραπετρίτης για ΑμΕΑ: «Σύντομα θα βελτιωθεί η ζωή τους»

Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Επικρατείας συμμετείχαν σε συζήτηση για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα δικαιώματα των ΑμΕΑ

Της Μαύρας Σαραντοπούλου

«Δεν πρόκειται για μια αφηρημένη άσκηση, μια άσκηση επί χάρτου, αλλά για έναν πολύ συγκεκριμένο οδικό χάρτη με έξι πυλώνες και 30 δράσεις, που έχουν συγκεκριμένο χρόνο υλοποίησης, αρμόδιο φορέα αλλά και δείκτες παρακολούθησης», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ανοίγοντας την παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία.

«Σύντομα θα αλλάξει τη ζωή των συνανθρώπων μας, που δικαίως αισθάνονται για πολλά χρόνια παραμελημένοι», δήλωσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, συμπληρώνοντας: «Πρόκειται για ένα τιτάνιο έργο, μια απολύτως οριζόντια δράση, που διέρχεται όλων των υπουργείων. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε μια κατακερματισμένη νομοθεσία και πολλές φορές αλληλοσυγκρουόμενες διατάξεις. Ετέθη υπόψη όλων των φορέων που εμπλέκονται».

«Για πρώτη φορά στην Ελλάδα υπάρχει ένα δίκτυο που συμπεριλαμβάνει όχι μόνο την κεντρική διοίκηση, αλλά τις περιφέρειες και τους δήμους, προκειμένου να βελτιωθεί η ζωή των ατόμων με αναπηρία. Έχει ορίζοντα 5ετίας για την ολοκλήρωσή του», επισήμανε ο κ. Γεραπετρίτης.

«Η πρώτη δράση, ήτοι η σύσταση της Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας, που επιλαμβάνεται όλων των θεμάτων που σχετίζονται με την αναπηρία, αποτελεί τον βασικό αρωγό της κυβέρνησης. Έως το τέλος του έτους αναρτάται στη Διαύγεια και άμεσα θα έχουμε την ψήφιση του σχετικού νόμου», συμπλήρωσε.

«Εκπονείται ένα πολύ μεγάλο σχέδιο προσβασιμότητας σε όλα τα δημόσια κτίρια, ένα πολύ μεγάλο σχέδιο ψηφιακής προσβασιμότητας καθώς και η αναμόρφωση των κέντρων πιστοποίησης της αναπηρίας, χρόνιο αίτημα της κοινωνίας των πολιτών», είπε στη συνέχεια ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, παρουσιάζοντας το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία. «Πρόκειται, επίσης, για μια μεγάλη άσκηση της διαλειτουργικότητας όλων των φορέων. Θα διαλειτουργούν όλες οι δημόσιες υπηρεσίες, ενώ θα υπάρξει αναβάθμιση της εκπαίδευσης μέσω της εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών».

«Όλες αυτές οι δράσεις συνιστούν μια συνθήκη κοινωνικής συνοχής», τόνισε ο υπουργός, συμπληρώνοντας: «Πρέπει να πω ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανέβασε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης στο δικό του επίπεδο, δηλαδή στο επίπεδο της προεδρίας της κυβέρνησης. Τέτοιες στιγμές αξίζει πραγματικά να βρίσκεσαι στην πολιτική, γιατί βοηθάς τους συνανθρώπους σου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM