Γεωργιάδης: «Ανοίγουμε την εστίαση, αλλά ο ιός δεν έχει φύγει»

Άδωνις Γεωργιάδης
© EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

O υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στην ΕΡΤ σημείωσε χαρακτηριστικά: «Ανοίγουμε την εστίαση αλλά ο ιός δεν έχει φύγει. Το σύνθημα ότι πέρασε ο κίνδυνος δεν έχει δοθεί». Και αμέσως μετά συμπλήρωσε: «Κανένας δεν θέλει να περιορίσει την ελευθερία κανενός, αλλά πρέπει να κρατηθεί ο ιός υπό έλεγχο».

Διεύρυνση του ωραρίου από τις 15 Μαΐου

Παράλληλα, ο υπουργός υπενθύμισε πως η εστίαση ανοίγει μαζεμένα με μέχρι έξι άτομα στα τραπέζια, με κωδικό 6 και αναχώρηση στις 22:45. Στη συνέχεια, πρόσθεσε πως  με το άνοιγμα του τουρισμού στις 15 Μαΐου, στόχος είναι να ανακοινωθεί πιο διευρυμένο ωράριο «πάντα υπό την αίρεση ότι ο ιός θα συνεχίσει την πτωτική του πορεία».

«Αναμφίβολα υπάρχουν εργαζόμενοι που μένουν σε αναστολή και ζητώ συγγνώμη, καθώς δεν έχουν όλες οι επιχειρήσεις πρόσβαση σε εξωτερικό χώρο»

Και συνέχισε λέγοντας: «Κάθε εβδομάδα θα συνεχίσει να συνεδριάζει η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων. Σήμερα δεν επιστρέφουμε στην παλιά μας ζωή κάνουμε ένα βήμα προς την κανονικότητα», τόνισε. 

μαγαζί εστίασης
© EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Είμαστε δίπλα στους ανθρώπους της εστίασης», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης και στη συνέχεια αναφέρθηκε σε χιλιάδες επιχειρήσεις που δεν μπορούν να ανοίξουν καθώς δεν έχουν τον προβλεπόμενο ανοιχτό χώρο. «Αναμφίβολα υπάρχουν εργαζόμενοι που μένουν σε αναστολή και ζητώ συγγνώμη, καθώς δεν έχουν όλες οι επιχειρήσεις πρόσβαση σε εξωτερικό χώρο», διευκρίνισε ο υπουργός.

Για τα «κουρεμένα» ενοίκια

Υπενθύμισε μάλιστα, πως σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, τα «κουρεμένα» ενοίκια θα ισχύσουν και τον Μάιο, με τα ίδια κριτήρια που εφαρμόστηκαν και τον Απρίλιο. Και τόνισε πως στις 10 Μαΐου ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις στο πλαίσιο του προγράμματος του υπουργείου Ανάπτυξης για να χορηγηθεί το κεφάλαιο για την επανεκκίνηση μέσω ΕΣΠΑ, ενώ ξεκινάει, μέσα στο μήνα, και το πρόγραμμα του υπουργείου Οικονομικών για την πληρωμή των παγίων.

Η νέα γενιά «έβαλε τα γυαλιά στους μεγαλύτερους»

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων δεν παρέλειψε επίσης, να αναφερθεί και στην θριαμβευτική εικόνα εμβολιασμού από τη νέα γενιά «που έβαλε τα γυαλιά στους μεγαλύτερους με νοοτροπία που κινεί την Ελλάδα μπροστά».

Για την έλλειψη μουσικής στα μαγαζιά

Σε ό,τι αφορά την απαγόρευση μουσικής στα καταστήματα εστίασης, τα οποία άνοιξαν σήμερα έπειτα από 6 μήνες, ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε ότι αυτό ήταν απαίτηση των γιατρών, καθώς «μιλώντας πιο δυνατά εκπνέεις με μεγαλύτερη ταχύτητα τα σταγονίδια, αυξάνοντας την πιθανότητα να κολλήσει κάποιος διπλανός που έχει βγάλει τη μάσκα για να φάει».

Κλειστά και το επόμενο διάστημα μπαρ και γυμναστήρια

Επιπλέον, ο ίδιος διευκρίνισε ότι τα εστιατόρια, τα οποία είναι στα ξενοδοχεία λειτουργούσαν όλο το διάστημα για τους ενοίκους, ενώ όπως είπε, θα συνεχίσουν να μην λειτουργούν τα μπαρ.

Τέλος, αναφορικά με τα γυμναστήρια, ο Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε πως θα ανακοινωθεί πρόγραμμα στήριξης μέσω ΕΣΠΑ. Και κατέληξε αναγνωρίζοντας ότι αυτές οι επιχειρήσεις είναι σε πολύ δυσμενή θέση και γι' αυτό θα έχουν ειδική μεταχείριση.

Δείτε παρακάτω:

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα