Μητσοτάκης: Πιο πρακτική και προοδευτική η κεντροδεξιά

κυριάκος μητσοτάκης
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

"Είναι πολύ σημαντικό το πράσινο πιστοποιητικό γιατί θέλουμε να επανέλθει η ελευθερία κίνησης των πολιτών όσο πιο γρήγορα γίνεται εντός της ΕΕ. Είναι πολύ σημαντικό αυτό να συμβεί όσο πιο γρήγορα γίνεται γιατί θέλουμε να διασφαλίσουμε πως οι πολίτες θα μπορούν να ταξιδέψουν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού χωρίς να υφίστανται μη αναγκαίους περιορισμούς" τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση που είχε στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών στο Ζάππειο Μέγαρο, με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ , με συντονιστή τον δημοσιογράφο του Politico Φλόριαν Έντερ.

Από την πλευρά του ο Ισπανός πρωθυπουργός συνεχάρη τον Κυριάκο Μητσοτάκη "γιατί ήταν ένας από τους πρώτους Ευρωπαίους ηγέτες που δήλωσε, σε άρθρο, ότι τα εμβόλια πρέπει να αποτελούν ένα παγκόσμιο δημόσιο αγαθό".

Ο διάλογος των δύο πρωθυπουργών με τον δημοσιογράφο του Politico Φλόριαν Έντερ, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών και οι απαντήσεις και οι τοποθετήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν οι εξής:

Φλόριαν Έντερ: Για το πράσινο πιστοποιητικό. Ήσασταν ένας από τους πρώτους που εισήγαγαν την ιδέα ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού για τους ταξιδιώτες που επιθυμούν να έρθουν στην χώρα. Γιατί είναι σημαντικό να το έχουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο το οποίο σύντομα αναμένουμε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ευχαριστώ Φλόριαν. Καλώς ήρθατε Πέδρο και Γιάνεζ (Γιάνσα). Είναι χαρά μας να σας φιλοξενούμε στην Ελλάδα για τη συμμετοχή σε μία εκδήλωση που έχει αναδειχθεί σε θεσμό δημόσιας συζήτησης σε παγκόσμιο επίπεδο, το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Είναι πολύ σημαντικό το πράσινο πιστοποιητικό γιατί θέλουμε να επανέλθει η ελευθερία κίνησης των πολιτών όσο πιο γρήγορα γίνεται εντός της ΕΕ. Είναι πολύ σημαντικό αυτό να συμβεί όσο πιο γρήγορα γίνεται γιατί θέλουμε να διασφαλίσουμε πως οι πολίτες θα μπορούν να ταξιδέψουν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού χωρίς να υφίστανται μη αναγκαίους περιορισμούς.

Κυριάκος Μητσοτάκης
(EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ)

Όταν έθεσα για πρώτη φορά το θέμα αυτό -και το στήριξαν αμέσως τόσο ο Πέδρο όσο και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες τότε- ήταν εμφανές πως θα έφτανε σύντομα η στιγμή που θα είχαμε ένα σημαντικό ποσοστό ευρωπαίων πολιτών που θα ήταν εμβολιασμένοι και θα χρειαζόμασταν μια κοινώς αποδεκτή βεβαίωση εμβολιασμού ή μια βεβαίωση πως κάποιος έχει νοσήσει ή μια κοινώς αποδεκτή βεβαίωση ότι υπεβλήθη σε τεστ πριν από το ταξίδι και είναι αρνητικός.

Το συζητήσαμε πολλές φορές, το εξετάσαμε και στο Πόρτο. Το τεχνικό έργο έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο. Αναμένω πως το πιστοποιητικό θα είναι λειτουργικό πριν το τέλος του Ιουνίου. Και θα διευκολύνει τις ζωές μας, γιατί δεν θα χρειάζεται να προχωράμε σε διμερείς συμφωνίες, αλλά θα δεχόμαστε όλοι το ευρωπαϊκό πράσινο πιστοποιητικό, ενώ τώρα πρέπει να δούμε την περίπτωση της κάθε χώρας σε διμερές επίπεδο.

Πιστεύω λοιπόν ότι θα είναι πάρα πολύ σημαντικό και για τις δύο χώρες, την Ελλάδα και την Ισπανία, καθώς εξαρτόμαστε σε σημαντικό βαθμό από τον τουρισμό και αναμένω ότι ο κόσμος όντως θα θέλει να ταξιδέψει το καλοκαίρι Ήδη είναι έκδηλη μια αίσθηση ευφορίας στην κοινωνία μας, καθώς έχει ήδη ξεκινήσει το άνοιγμα.

Δεν έχουμε τελειώσει ακόμα με την πανδημία. Θα πρέπει να συνεχίσουμε να τονίζουμε ότι η πανδημία είναι ακόμα μαζί μας. Και ενώ ανοίγουμε σταδιακά θα πρέπει να παραμείνουμε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να σεβόμαστε τους βασικούς κανόνες που έχουν ορίσει οι ειδικοί.

Αλλά ο κόσμος θα θέλει να ταξιδέψει κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και θα πρέπει να τους δίνεται η δυνατότητα να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, στην Ισπανία, με τους λιγότερο δυνατούς περιορισμούς.

Και μια τελευταία παρατήρηση: θα πρέπει να είναι σε θέση να επιστρέψουν στην χώρα από όπου προήλθαν χωρίς επιπρόσθετη ταλαιπωρία. Επομένως, αυτό που ισχύει για ένα βορειοευρωπαίο που επισκέπτεται την Ελλάδα ή την Ισπανία, θα πρέπει να ισχύει και για το ταξίδι επιστροφής στη χώρα του.

Νομίζω μερικές φορές υπάρχει μεθοδολογική σύγχυση όταν μιλάμε για το πράσινο πιστοποιητικό. Στόχος είναι η διευκόλυνση των διασυνοριακών μετακινήσεων, όχι να υπαγορεύσουμε στα κράτη-μέλη τι μπορούν και τι δεν μπορούν να κάνουν όσον αφορά τους εμβολιασμένους πολίτες που βρίσκονται εντός της επικράτειάς τους.

Αυτή είναι μία διαφορετική συζήτηση. Έχουμε διαφορετικά νομικά συστήματα, διαφορετικές συνταγματικές προϋποθέσεις, όμως δεν πρέπει να συγχέουμε το πράσινο πιστοποιητικό με το δικαίωμα διαφορετικών χωρών να κάνουν διαφορετικά πράγματα. Πρόκειται απλά για ένα εργαλείο που θα επιτρέψει τα ταξίδια χωρίς καραντίνα, για να το θέσω στην πιο βασική μορφή του.

Αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να στείλουμε στους πολίτες: όταν θα θέλουν να κάνουν κρατήσεις για τις διακοπές τους θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν την Ισπανία, την Ελλάδα ή άλλες νοτιοευρωπαϊκές χώρες και σε κάθε περίπτωση οι ίδιοι περιορισμοί θα εφαρμόζονται στους Έλληνες, τους Ολλανδούς ή τους Φινλανδούς που ταξιδεύουν στην Ελλάδα ή την Ισπανία. Για παράδειγμα, εάν στην Ελλάδα αποφασίσουμε ότι τα εστιατόρια θα κλείνουν στις 12:00 τα μεσάνυχτα θα κλείνουν για όλους που βρίσκονται στην χώρα. Αυτό που θέλουμε να αποφύγουμε είναι μη απαραίτητες καραντίνες κατά την άφιξη και κατά την επιστροφή των ταξιδιωτών.

Φόρουμ Δελφοί
(EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός τοποθετήθηκε για το θέμα των ταξιδιών από τρίτες χώρες μετά από την τοποθέτηση του κ. Σάντσεθ.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πρόκειται για κάτι που συζητήσαμε στο Πόρτο και πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό. Πάντοτε υπάρχει ο κίνδυνος να εμφανιστούν νέες ανησυχητικές μεταλλάξεις. Εάν πρέπει να ληφθεί απόφαση για τον περιορισμό των μετακινήσεων από μία συγκεκριμένη χώρα πρέπει να ληφθεί γρήγορα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να ισχύει για όλα τα κράτη-μέλη.

Αναγνωρίζεται πλέον ότι στο παρελθόν υπήρξαν περιστάσεις που είμασταν ενδεχομένως υπερβολικά αργοί (ως Ευρώπη) στο να κατανοήσουμε πόσο επικίνδυνες μπορούν να γίνουν αυτές οι ανησυχητικές μεταλλάξεις. Όπως είπε ο Πέδρο, έχουμε πλέον σαφώς καλύτερη κατανόηση της φύσης της πανδημίας και πρέπει επίσης να υπάρχει καλύτερος συντονισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Νομίζω ότι αφορά πρωτίστως τις μεγαλύτερες χώρες που έχουν απευθείας αεροπορικές συνδέσεις με τις χώρες αυτές. Ωστόσο, πιστεύω πως ξεκάθαρα κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση όσον αφορά τον συντονισμό των πολιτικών μας για τα ταξίδια, τόσο εντός της Ευρώπης όσο και από τρίτες χώρες.

Φόρουμ Δελφοί
(EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

O πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ συνεχάρη τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την πρόταση που κατέθεσε το 2020 στο δημόσιο διάλογο για τις πατέντες των εμβολίων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ