Χατζηδάκης: Βάση του νέου νομοσχεδίου είναι το 8ωρο

Για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση μίλησε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης μέσω τηλεοπτικής του παρέμβασης στον ΑΝΤ1 σήμερα το πρωί (20/5). Μάλιστα, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο θέμα των υπερωριών αλλά και της άδειας χωρίς αποδοχές.

Ο υπουργός τόνισε πως η βάση για τις διατάξεις του σχεδίου νόμου «είναι το 8ωρο. Επανακατοχυρώνονται το 8ωρο, το πενθήμερο, οι 40 ώρες δουλειάς την εβδομάδα. Με βάση το 8ωρο, υπάρχουν οι υπερωρίες που συμφωνούν εργοδότες και εργαζόμενοι».

«Η άλλη δυνατότητα είναι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, που υπάρχει εδώ και δεκαετίες στην Ελλάδα σε πολλές επιχειρήσεις, ακόμη και στην κλαδική σύμβαση που ισχύει τώρα στον τουρισμό.

Χατζηδάκης
EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Αφορά σε ενσωμάτωση οδηγίας που πέρασε ομόφωνα από τις χώρες της Ε.Ε., επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, για τις εργασιακές σχέσεις εργαζόμενων γονέων, που μπορούν να ζητούν ευέλικτες μορφές απασχόλησης» συμπλήρωσε. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Χατζηδάκης: «Η οικονομία έχει ισορροπίες. Μπορεί κάποιος να κάνει τον φιλεργατικό, αλλά μπορεί να κάνει κακό (σ.σ. στην οικονομία)».

Όπως επισήμανε ο υπουργός Εργασίας, «οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης μπορούν να υιοθετηθούν μόνο με αίτημα του εργαζόμενου. Εάν υπάρξει πίεση από τους εργοδότες και απόλυση εντέλει του εργαζόμενου που αρνηθεί, αυτή η απόλυση θα θεωρηθεί άκυρη». Μάλιστα, υπογράμμισε ότι σε περιπτώσεις απολύσεων οι αποζημιώσεις μπορεί να είναι μέχρι και τριπλάσιες.

Ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε ακόμη ότι υπάρχουν πολλοί εργοδότες που αντιτίθενται στις διατάξεις αυτές, καθώς, όπως του αναφέρουν, δεν διευκολύνουν την παραγωγή έργου στις εταιρείες τους. Αναφορικά με τις υπερωρίες, ο υπουργός είπε ότι «ο αριθμός τους αυξάνει σε 150 ώρες, φτάνοντας στον ευρωπαϊκό μέσο όρο», ενώ υπάρχει πρόβλεψη και για την υπερεργασία.

Απαντώντας στην κριτική ότι δεν ενισχύεται η πρόσληψη επιπλέον προσωπικού, ανέφερε ότι «παντού στον κόσμο, οι επιχειρήσεις σε περίπτωση περιοδικής αύξησης του όγκου εργασίας απευθύνονται στους πεπειραμένους εργαζομένους τους για να βγει η δουλειά, οι οποίοι προφανώς κουράζονται παραπάνω, αλλά βάζουν και περισσότερα χρήματα στην τσέπη τους».

Για άδεια άνευ αποδοχών: «Αυτό υπήρχε»

Για την άδεια άνευ αποδοχών σημείωσε: «Αυτό υπήρχε, δεν είναι καινούρια ρύθμιση. Μπορούμε να ελέγχουμε τα πράγματα καλύτερα από το σύστημα “ΕΡΓΑΝΗ”. Η ψηφιακή κάρτα εργασίας είναι μια επανάσταση, μας το είχε ζητήσει η ΓΣΕΕ και θα είναι μια εγγύηση ότι τηρούνται όσα πρέπει». Όσον αφορά τις γονικές άδειες, είπε πως θα είναι πληρωμένες τόσο για τη μητέρα όσο και για τον πατέρα, ενώ έκανε λόγο για ένα «σύγχρονο» νομοσχέδιο πάνω στα εργασιακά ζητήματα.