Παπαθανάσης: Θετικά οδεύουν εστίαση, τουρισμός και επενδύσεις

Νίκος Παπαθανάσης στο βήμα της Βουλής
(ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης εμφανίζεται συγκρατημένος ως προς την επιστροφή στην κανονικότητα εξαιτίας των καθημερινών κρουσμάτων, μιλώντας σήμερα στο reporter.gr.

«Κανένας εφησυχασμός, εδώ είναι ακόμη ο covid. Εκατοντάδες συμπολίτες μας είναι διασωληνωμένοι, έχουμε  κρούσματα καθημερινά,  μη ξεχνάμε ότι πρέπει να τηρούμε μέτρα, κανόνες. Δεν υπάρχει θέμα εφησυχασμού, δεν έχουμε έρθει στην κανονικότητα. Προχωράμε με γρήγορα πρόγραμμα εμβολιασμών, είναι πολύ επιτυχημένο το πρόγραμμα και πανευρωπαϊκά μας έχουν δώσει συγχαρητήρια αλλά όμως συνεχίζουμε με μέτρα. Βλέπετε ότι υπάρχουν ακόμη δραστηριότητες που δεν έχουν ξεκινήσει, και που θα ξεκινήσουν μάλλον όταν έχουμε πετύχει κάποιο στόχο στους εμβολιασμούς» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πότε θα ανοίξουν οι εσωτερικοί χώροι της εστίασης

Σύμφωνα με τον Νίκο Παπαθανάση σημαντικός παράγοντας για να αρχίσουν να λειτουργήσουν οι εσωτερικοί χώροι της εστίασης είναι το ποσοστό εμβολιασμού του πληθυσμού. 

 «Οι εσωτερικοί χώροι θα ανοίξουν και θα λειτουργήσουν όταν θα φτάσουμε στο 50% των εμβολιασμών στον ενήλικο πληθυσμό επομένως έχουμε χρόνο και εκτός αυτού  θα πρέπει να πούμε ότι οι εξωτερικοί χώροι λειτουργούν καλά, οι επαγγελματίες τηρούν τα  μέτρα και τους κανόνες. Υπάρχουν λίγες εξαιρέσεις, καθημερινά γίνονται πάνω από 70 χιλιάδες έλεγχοι από όλες τις υπηρεσίες που διενεργούν τους ελέγχους. Δεν είναι ο στόχος να επιβάλλονται πρόστιμα, δεν θέλει η πολιτεία να επιβάλλει πρόστιμα, θέλει να τηρούμε όλα τα μέτρα και τους κανόνες για να μην έχουμε διασπορά του ιού» τόνισε.

Εστίαση
Φωτογραφία: (EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ)

Με διστακτικά βήματα ξεκίνησε το λιανεμπόριο

Χρειάζεται χρόνος για να ανακάμψει το λιανεμπόριο, δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

 «Η εστίαση λειτουργεί σε εξωτερικούς χώρους, κατ’ αναλογία της εστίασης στη λειτουργία της στους εξωτερικούς το ’19 θα πρέπει να πούμε ότι λειτουργεί  περίπου το ίδιο.  Δηλαδή οι εξωτερικοί χώροι λειτουργούν πολύ καλά, μεσοσταθμικά βεβαίως επειδή έχουμε και τους εσωτερικούς χώρους σαφώς έχουμε μειωμένο τζίρο. Σχετικά με το λιανικό εμπόριο ξεκίνησε πολύ διστακτικά, χτίζει βηματισμό, οι επαγγελματίες του είδους αρχίζουν και είναι πιο ικανοποιημένοι. Θέλουμε χρόνο, πλέον τώρα υπάρχει μια πολύ καλή αγοραστική κινητικότητα και οι δύο Κυριακές που δόθηκαν παραπάνω νομίζω ότι κίνησαν το εμπόριο επομένως προχωράμε σε ένα καλό καλοκαίρι» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Οι κρατήσεις για τις καλοκαιρινές διακοπές είναι διστακτικές

Ο Ν. Παπαθανάσης εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα πιάσουμε το 50% του τζίρου φέτος το καλοκαίρι. «Σαφώς αναμένουμε ένα καλύτερο καλοκαίρι από ότι το ’20. Το ’20 είχαμε τζίρο περίπου το 25% του ’19 φέτος αισιοδοξούμε ότι θα πιάσουμε το 50%. Νομίζω ότι σιγά –σιγά χτίζονται και οι κρατήσεις σαφώς είναι διστακτικές πάλι άλλωστε μόλις τώρα ξεκίνησε το ψηφιακό πιστοποιητικό μετακίνησης που είναι μια δυνατότητα να κινείται ο κόσμος πιο ελεύθερα επομένως θα δούμε αύξηση της μετακίνησης και του τουρισμού καθώς μπαίνουμε στο καλοκαίρι» τόνισε. 

Τελικά ο πληθυσμός θα παραμείνει εντός των συνόρων για να κινηθεί το χρήμα εντός της χώρας τους;

Την πεποίθηση ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα και το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα λειτουργήσει θετικά, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων. 

«Δεν θεωρώ ότι υπάρχει τέτοια συνομωσιολογική κατάσταση στις χώρες της Ευρώπης, όχι δεν το πιστεύω αυτό. Νομίζω ότι η κάθε χώρα επειδή πέρασε δύσκολα και μπήκε σε lockdown είναι προσεκτική, άλλωστε και εμείς εδώ είμαστε προσεκτικοί. Νομίζω ότι ανοίγει σιγά-σιγά δεν θα υπάρξει πρόβλημα, η Ευρώπη αποδέχεται όλη αυτή τη διαδικασία που πρότεινε ο Πρωθυπουργός μας για αυτό το ψηφιακό πιστοποιητικό του  covid  και νομίζω ότι πολύ γρήγορα όλες οι χώρες θα μπουν μέσα σε αυτή τη διαδικασία και θα μπορεί να κινείται ο πληθυσμός πολύ πιο εύκολα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τουρισμός στην Ελλάδα
Πηγή φωτογραφίας: Unsplash

Μέχρι πότε θα συνεχίσει τη στήριξή της η πολιτεία;

Προτεραιότητα έχει η προστασία των θέσεων εργασίας σύμφωνα με τον Ν. Παπαθανάση. «Η πολιτεία θα συνεχίσει να στηρίξει όσο απαιτηθεί για να μπορέσουμε να μπούμε στην κανονικότητα. Συνολικά 38 δισ. έχουν ήδη πέσει στην πραγματική οικονομία, βλέπετε ότι συνεχίζονται τα μέτρα στήριξης, δεν θα σταματήσουμε. Σαφώς υπάρχει αποσωλήνωση δηλαδή σιγά –σιγά οι κλάδοι που ανοίγουν στους κλάδους αυτούς απομειώνεται η στήριξη αλλά υπάρχουν ακόμα κλάδοι οι οποίοι δεν έχουν επανεκκινήσει επομένως η πολιτεία θα συνεχίσει. Έρχεται πρόγραμμα για τον τουρισμό, άνοιξε χθες το πρόγραμμα για τα γυμναστήρια και τους παιδότοπους, συνεχίζουν και τα υπόλοιπα προγράμματα και αυτό το μήνα έχουμε σε κλάδους που είναι κλειστοί τη στήριξη και της αναστολής των θέσεων εργασίας και  εγγυοδοτικά προγράμματα τρέχουν επομένως δεν θα σταματήσουν έως ότου φτάσουν στην κανονικότητα» τόνισε.

Η Ελλάδα υποδέχεται τις ξένες επενδύσεις

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η χώρα μας είναι ανοιχτή σε άμεσες ξένες επενδύσεις και σε στρατηγικές επενδύσεις από το εξωτερικό. «Από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση έχει φέρει πολλά νομοσχέδια που έχουν σχέση με μεταρρυθμίσεις, εμείς ξεκινήσαμε από το «Επενδύστε στην Ελλάδα» που φέραμε αρκετή ταχύτητα σε κομμάτια αδειοδοτήσεων. Αυτό το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου που παρουσιάσαμε χθες στο υπουργικό συμβούλιο έχει ως στόχο να μειώσει τη γραφειοκρατία, να επιταχύνει  δηλαδή όλες τις διαδικασίες υπαγωγής  των επενδυτικών σχεδίων στον αναπτυξιακό νόμο και ταυτόχρονα  να επιταχύνει όλα τα βήματα ως τον έλεγχο και τη λειτουργία της δραστηριότητας  για να μην ταλαιπωρούνται οι επενδυτές» τόνισε.

Για τον Ν. Παπαθανάση υπάρχει μια απομείωση των επιβαρύνσεων έτσι ώστε να δώσει την ώθηση στις επιχειρήσεις. «Είδατε ότι μειώθηκε ο φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις, το παραλάβαμε στο 28% και πήγε στο 22%, επίσης ο φόρος μερισμάτων έχει πάει στο 5%, σταθερά έχουμε την εισφορά αλληλεγγύης για τα φυσικά πρόσωπα αλλά ταυτόχρονα έχουμε και την μείωση των εργοδοτικών εισφορών. Βλέπετε ότι υπάρχει μια απομείωση των επιβαρύνσεων έτσι ώστε να δώσει την ώθηση στις επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε νέες επενδύσεις. Θέλω να σας πω ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από το εξωτερικό αλλά και η εγχώρια επιχειρηματικότητα έχει κινητοποιηθεί και νομίζω ότι με την κινητροδότηση  που δίνουμε στον αναπτυξιακό νόμο και με τα χρήματα που έρχονται από το Ταμείο ανάκαμψης και με το ΕΣΠΑ ‘21-‘27 η μόχλευση που θα φέρει και με ιδιωτικά κεφάλαια αυτή  όλη η δραστηριότητα νομίζω ότι θα δώσει μια μεγάλη προσθήκη στο ΑΕΠ και βεβαίως πολλές θέσεις εργασίας» τόνισε.

Τέλος, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανέφερε ότι σήμερα ξεκίνησε ο εξωδικαστικός συμβιβασμός με τον οποίο θα μπορούν οι πολίτες να ρυθμίζουν τα χρέη τους. 

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα