Ζωή Ράπτη - Χανιά: «Η πόλη κατέχει ιδιαίτερη θέση στην ψυχική υγεία»

Ζωή Ράπτη
© (Eurokinissi-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ)

Οι ποιοτικότερες υπηρεσίες ψυχικής υγείας τόσο για τους ασθενείς όσο και για τον γενικό πληθυσμό αποτελεί βασικό στόχο του υπουργείου Υγείας, όπως δήλωσε χθες, από τα Χανιά, η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη, η οποία επισκέφθηκε δομές ψυχικής υγείας και το Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Χανίων «ο Άγιος Γεώργιος».

Κατά την επίσκεψή της, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η υφυπουργός Υγείας συναντήθηκε με τον διοικητή του Νοσοκομείου Χανίων, Γιώργο Μπέα, τον αναπληρωτή διοικητή, Μανώλη Μπολώτη και το υγειονομικό προσωπικό, ενώ κατά τη διάρκεια σύσκεψης εξετάστηκαν τα ζητήματα του ψυχιατρικού τομέα του νοσοκομείου. Μάλιστα, παρουσιάστηκε η μελέτη της αξιοποίησης του κληροδοτήματος «Μαλινάκη» για την επέκταση της Ψυχιατρικής Κλινικής, η οποία αφορά νέες κτιριακές εγκαταστάσεις και εξοπλισμό, προϋπολογισμού 3,5 εκατ. ευρώ.

Στην παρουσίαση παρέστησαν ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου, Δαμασκηνός, υπό την ιδιότητα του προέδρου του κληροδοτήματος «Μαλινάκη», καθώς και ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής.

Ζωή Ράπτη στην ενημέρωση του υπ. Υγείας
© (EUROKINISSI / Γ.Τ. ΥΠ. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ)

Στο πλαίσιο της επίσκεψης της στα Χανιά, η υφυπουργός Υγείας βρέθηκε και στη Μονάδα Ολοκληρωμένης Θεραπείας της Εξάρτησης (ΜΟΘΕ) Χανίων του ΟΚΑΝΑ, συνοδευόμενη από τον πρόεδρο του Οργανισμού, Αθανάσιο Θεοχάρη και τον αντιπρόεδρο, Αθανάσιο Δημητριάδη.

Η τοποθέτηση της Ζωής Ράπτη 

Μετά το τέλος των επισκέψεών της, η κ. Ράπτη δήλωσε: «Με χαρά επισκέπτομαι τα Χανιά, μια πόλη που κατέχει ιδιαίτερη θέση στην ψυχική υγεία αφού εδώ έγιναν τα πρώτα βήματα της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, όταν το 2006, με Κυβέρνηση ΝΔ και υπουργό τον κ. Νικήτα Κακλαμάνη έκλεισε το Ψυχιατρείο Χανίων και αποχώρησε ο τελευταίος ασθενής. Σήμερα, η προσπάθεια συνεχίζεται με στόχο όσο το δυνατόν ποιοτικότερες υπηρεσίες ψυχικής υγείας, τόσο για τους ασθενείς όσο και για τον γενικό πληθυσμό.

Μελετήσαμε από κοινού με τη διοίκηση την αξιοποίηση του κληροδοτήματος "Μαλινάκη" για την επέκταση της Ψυχιατρικής Κλινικής, έργο που θα αναβαθμίσει και θα εκσυγχρονίσει τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας, όχι μόνο στην ΠΕ Χανίων αλλά και σε ολόκληρη την Κρήτη. Άκουσα με προσοχή τις ανάγκες ενίσχυσης σε προσωπικό. Κάποιες από αυτές έχουν ήδη δρομολογηθεί.

Επίσης, με χαρά διαπίστωσα το εξαιρετικό έργο του Κέντρου Ψυχικής Υγείας και κυρίως την κατ' οίκον νοσηλεία των ασθενών, τομέας που θα στηριχθεί και θα αναπτυχθεί περαιτέρω. Ήδη, το υπουργείο Υγείας, κατά τον σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στις κοινοτικές υπηρεσίες, στις κινητές μονάδες και στην κατ' οίκον φροντίδα».

* Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα