Ο «λάκκος στη φάβα» των διερευνητικών με την Τουρκία

Ο Γιάννης Βασιλακόπουλος σχολιάζει την έναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας.

Το «Εναρκτήριο λάκτισμα» στον 61ο γύρο των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας, δόθηκε – όπως φαίνεται με την παρασκηνιακή εμπλοκή τρίτων - και τώρα στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Ιανουαρίου ίσως εξηγηθούν κάποια πράγματα αν δεν απαντηθούν κιόλας κάποια ερωτήματα σε σχέση με τις ισορροπίες, όπως έχουν διαμορφωθεί στην παρούσα συγκυρία.

Του Γιάννη Βασιλακόπουλου

Έμπειροι διπλωμάτες πάντως λένε ήδη με νόημα πως πρέπει να προσέξουμε για να δούμε που είναι «ο λάκκος της φάβας»…

Η χθεσινή δημόσια πρόσκληση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου έγινε πριν φτάσει οποιοδήποτε επίσημο έγγραφο στο Ελληνικό ΥΠΕΞ και καταχωρήθηκε από την πρώτη στιγμή στην προσπάθεια να ξεκινήσει ένα «Ανατολίτικο παζάρι» στο οποίο – με όρους «παζαριού» η Αθήνα κάθε άλλο παρά πρόθυμη να μετέχει. «Μονοθεματική η ατζέντα» έσπευσε να ξεκαθαρίσει η Ελληνική πλευρά με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να προειδοποιεί από τη Λισαβόνα πως «πρέπει να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες», αλλά και να είναι αυτός που , στην ουσία, ζήτησε πολύ νωρίτερα από τον Τούρκο ΥΠΕΞ, «να καθίσουμε στο τραπέζι να βρούμε μία ημερομηνία». … Η ελληνική πλευρά, είναι πάγιο και ξεκάθαρο πως, δέχεται μία και μοναδική διαφορά με τη γειτονική χώρα, και αυτή αφορά στην οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, δηλαδή υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Που είναι λοιπόν ο «λάκκος» ; θα αναρωτηθούν κάποιοι.

Υπάρχει η εκτίμηση ότι η Τουρκία – που νιώθει να μην την έχει αγγίξει κάτι από τις προειδοποιήσεις για επιβολή κυρώσεων το προηγούμενο χρονικό διάστημα – προσέρχεται στις διερευνητικές με σκοπό να διευρύνει την ατζέντα «όσο πάει». Δείχνει να .. σφυρίζει αδιάφορα στο δεδομένο ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο τελευταίο κείμενο συμπερασμάτων αναφέρει ως αντικείμενο των διερευνητικών Ελλάδας- Τουρκίας αποκλειστικά την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών και – ακόμα και στις δημόσιες τοποθετήσεις του ο Τούρκος ΥΠΕΞ κάνει «επίκληση των προστατών Γερμανών» σε μια περίοδο που ακόμη κι ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα πήρε το «δωράκι» της συγκυρίας να αναγορευθεί ως μεσολαβητικός παράγοντας στο θρίλερ του χρονικού προσδιορισμού της επανέναρξης των διερευνητικών.

Σήμερα ξεκινά να συζητείται στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της ελληνικής Βουλής το νομοσχέδιο για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης προς δυσμάς. Υλοποιείται έτσι μια ιστορικής σημασίας απόφαση, καθώς η Ελλάδα επεκτείνει στην περιοχή αυτή τα χωρικά ύδατά της στα 12 ναυτικά μίλια και διευρύνει -για πρώτη φορά από το 1947- την έκταση της επικράτειάς της.

Την Πέμπτη, εξάλλου , ψηφίζεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για την έγκριση της αγοράς μιας μοίρας 18 (12 μεταχειρισμένων και 6 καινούργιων) γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών «Rafale». Υπενθυμίζεται ότι τα πρώτα έξι από τα αεροσκάφη αυτά θα έρθουν στη χώρα μας έξι μήνες μετά την υπογραφή της Σύμβασης.

Στη διπλωματία τίποτα δε γίνεται τυχαία. Η Τουρκία αναμένεται να επιδιώξει να διευρύνει την ατζέντα των συζητήσεων, βάζοντας στο τραπέζι από την αποστρατικοποίηση των νησιών και την “τουρκική” μειονότητα μέχρι και γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο. Σε αυτήν την περίπτωση η Ελλάδα θα πρέπει να είναι έτοιμη ακόμη και αποχώρηση από τις συζητήσεις ακόμα κι αν έχουν προχωρήσει πολύ. Πρέπει να δούμε τέλος τι ρόλο θα παίξει το ότι η διαδικασία επανεκκινεί πέντε μέρες, αφού ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπαιντεν, θα έχει αναλάβει επισήμως τα καθήκοντα του…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM