Βαρουφάκης: «Εξεταστική για τα αίτια της χρεοκοπίας του 2010»

Κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2021, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης πρότεινε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει, από τη μεταπολίτευση και μετά, τις αιτίες της χρεοκοπίας του 2010

Της Μαύρας Σαραντοπούλου

«Όταν το ΑΕΠ του 2020 αναθεωρηθεί οριστικά, θα είστε πολύ πιο κοντά στο 15%, τότε δεν θα είστε εσείς στην κυβέρνηση», είπε ο κ. Βαρουφάκης και πρόσθεσε: «Δεν υπολογίσατε τον μακροοικονομικό συντελεστή της οικονομίας, το ΔΝΤ τα έκανε μαντάρα με τον πολλαπλασιαστή. Κύριε Σταϊκούρα, ξεχάσατε να τον υπολογίσετε. Επίσης, δεν λάβατε υπόψη σας τον αντίκτυπο της κρίσης στον επιταχυντή και δεν σκεφτήκατε να λάβετε υπόψη σας τον αντίκτυπο από το ξεχαρβάλωμα των εργασιακών σχέσεων».

Κορονοϊός: «Σας το λέγαμε για το δεύτερο κύμα»

«Σας λέγαμε ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας θα έφερνε το δεύτερο κύμα της οικονομικής πανδημίας. Σας λέγαμε ότι ήταν πράξη ανευθυνότητας το άνοιγμα του τουρισμού. Ως αποτέλεσμα, η οικονομική μαύρη τρύπα που δημιουργήσατε είναι δυσθεώρητη. Ακόμα και ο Χόκινγκ δεν θα μπορούσε να υπολογίσει το μέγεθός της», τόνισε ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25.

«Μειώσατε το ΑΕΠ»

Και συνέχισε: «Βάλατε το παρόν να τσακωθεί με το παρελθόν και κινδυνεύουμε να χάσουμε το μέλλον. Αφού αποδεχτήκατε επιτέλους ότι το ΑΕΠ δεν θα ξεπεράσει φέτος τα 162 δισ., σκεφτήκατε ότι ο μόνος τρόπος να περιοριστεί η ύφεση κοντά στο 10% ήταν να μειωθεί το ΑΕΠ του… 2019».

Προς Σταϊκούρα

Απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομικών είπε: «Κύριε Σταϊκούρα, το ότι δεν πήγατε στο μηδέν την προκαταβολή φόρου είναι έγκλημα εναντίον της λογικής. Εξαναγκάζετε τους μικρομεσαίους να δανείζουν στο κράτος άτοκα, όταν τους δανείζετε έντοκα. Δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας, αλλά πρόβλημα χρεοκοπίας».

«Έρχεται τσουνάμι λουκέτων»

«Τα λουκέτα μόνο με έναν τρόπο μπορεί να ελαχιστοποιηθούν – εκείνον που έχει μαλλιάσει η γλώσσα του ΜέΡΑ25 να προτείνει από τον Μάρτιο: κουρέματα! Αν θέλουμε να αποδυναμώσουμε το τσουνάμι των λουκέτων, πρέπει οι οφειλές που ανεστάλησαν να διαγραφούν. Σήμερα! Τα κουρέματα είναι για τα λουκέτα ό,τι το εμβόλιο για τον κορονοϊό. Θα ρωτήσουν καλόπιστοι πολίτες: Μπορεί το κράτος να σηκώσει το βάρος των κουρεμάτων; Δυστυχώς, το ερώτημα πρέπει να τεθεί αλλιώς: Μπορεί το κράτος να σηκώσει το βάρος τού να μην κάνει αυτά τα κουρέματα; Η απάντηση είναι ένα τεράστιο όχι», είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης. Και κατέληξε: «Τα κουρέματα που προτείνει το ΜέΡΑ25 πρέπει να τα σκεφτόμαστε ως μια σοφή επένδυση του κράτους στα μελλοντικά του έσοδα – και βέβαια στην ικανότητα του ιδιωτικού τομέα, των μικρομεσαίων, να μη βαρέσουν πλήρη διάλυση».