Κατερίνα Ελεονώρα Καραβιώτη: «Είμαστε δίπλα στις γυναίκες-θύματα ανάρμοστων συμπεριφορών»

Η Κατερίνα Ελεονώρα Καραβιώτη είναι υπεύθυνη Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας Φύλων της ΟΝΝΕΔ και έρχεται σήμερα μέσα από το News2u.gr να καταρρίψει ορισμένους μύθους

Συναντήσαμε μια νέα και δραστήρια γυναίκα, η οποία απέχει κατά πολύ από το στερεότυπο του στελέχους του κομματικού σωλήνα, που πιθανώς πολλοί συμπολίτες μας έχουν στο μυαλό τους όταν αναφέρονται σε στελέχη κομματικών νεολαιών.

Συνέντευξη στους Φωτεινή Σταμογιώργου - Γιάννη Βασιλακόπουλο  

Η Κατερίνα Ελεονώρα Καραβιώτη έχει πολλά πράγματα να πει, ειδικά σε αυτή τη συγκυρία. Προβληματίζεται και αγωνιά τόσο για το παρόν όσο και για το μέλλον και επιχειρεί να μετατρέψει τον κομματικό της ρόλο σε εργαλείο προσφοράς. Πρόκειται για μια αξιοθαύμαστη γυναίκα που μιλά για όλα και πρέπει να την ακούσουμε πολύ προσεκτικά!

Μια νέα γυναίκα, με καλές σπουδές αλλά εν μέσω μιας πολύπλευρης κρίσης, τι φιλοδοξεί να πετύχει με την εμπλοκή της στην πολιτική, μέσα από τις γραμμές της ΟΝΝΕΔ, αλλά σε κεντρικό επίπεδο; Πότε αυτή η ενεργός συμμετοχή θα θεωρηθεί δικαιωμένη;

Η ενεργός συμμετοχή στα κοινά σε δικαιώνει στην πραγματικότητα κάθε μέρα. Νομίζω ότι κάθε νέος άνθρωπος ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, που πλέον δεν είναι –επιτέλους– cool το απολιτίκ, έχει άποψη και την εκφράζει. Το παζλ αυτών των απόψεων συνδιαμορφώνει τη συλλογική άποψη της Ελλάδας του αύριο. Αυτός είναι και ο βασικός στόχος. Να είμαστε παρούσες και παρόντες στις εξελίξεις. Να μην αφήνουμε το μέλλον μας στα χέρια άλλων.

Είσαι υπεύθυνη Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας Φύλων της ΟΝΝΕΔ. Ποιο είναι το πρόταγμα του θεσμικού σου ρόλου; Πόσα περιθώρια δράσης υπάρχουν και κυρίως ποιο είναι το περιθώριο να προτείνει ή και να επιβάλει λύσεις σε προβλήματα που η διαχείρισή τους γίνεται –κακά τα ψέματα– πιο κεντρικά;

Ειδικά στη σημερινή συγκυρία, είναι τιμή μου να έχω τη θέση της υπεύθυνης Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας Φύλων στο εκτελεστικό γραφείο της ΟΝΝΕΔ. Η νεολαία της μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης είναι από τις πιο πολυπληθείς και δυνατές στην Ευρώπη. Η φωνή μας, έτσι, δυναμώνει περισσότερο. Είναι πολύ διαφορετικό να κάνεις προτάσεις για όποια πολιτική θέση ως μονάδα και πολύ διαφορετικό να τις κάνεις ως μια μεγάλη ομάδα.

Σε ένα από τα συνθήματα της ΟΝΝΕΔ υπάρχει η λέξη «πρωτοπορία». Δεν είναι τυχαίο. Πάντα οι νεολαίες είναι πιο μπροστά από τις ίδιες τις παρατάξεις. Είναι λογικό. Άλλωστε, απαρτίζονται από νεότερα άτομα με πιο φρέσκες ιδέες. Θα έλεγα πως δεν είναι απλώς κανόνας το να παίρνουμε πρωτοβουλίες, είναι η δουλειά μας. Και είναι πολύ όμορφο να βλέπεις ότι οι προτάσεις μας λαμβάνονται υπόψη.

Πρόσφατες προτάσεις αφορούν την αυστηροποίηση των πλαισίων ποινών που προβλέπονται από τον ποινικό κώδικα για ασελγείς πράξεις κατά ανηλίκων αλλά και την προσθήκη επιβαρυντικής περίστασης σε ό,τι αφορά το έγκλημα του βιασμού καθώς και τη δημιουργία ενός νέου θεσμικού πλαισίου υποστήριξης και προστασίας των θυμάτων, ώστε να διευκολύνεται η προσφυγή τους στη Δικαιοσύνη με τη συνδρομή ειδικά εκπαιδευμένων ανακριτικών υπαλλήλων αλλά και εξειδικευμένων ψυχολόγων/ψυχιάτρων. Καταλαβαίνετε πως η πολιτική μας λοιπόν δεν εξαντλείται σε συνθήματα, αλλά έχει βάθος.

Στο «μάτι του κυκλώνα» της επικαιρότητας ο τομέας της αρμοδιότητάς σου σε σχέση με τα όσα ακούγονται για παρενοχλήσεις, καταγγελίες για κατάχρηση εξουσίας σε χώρους εργασίας και πολιτισμού. Θα είχε ενδιαφέρον να μας πεις την οπτική σου, ως νέα γυναίκα, για το κλίμα που έχει δημιουργηθεί.

Θα σου πω την οπτική μου ως γυναίκα, την οπτική ως άνθρωπος βασικά. Η προσβολή των γυναικείων δικαιωμάτων είναι προσβολή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Έχουμε σταματήσει ευτυχώς πλέον να βρισκόμαστε στην εποχή που οι γυναίκες δεν ψήφιζαν, κλείνουμε σιγά σιγά το κενό, όμως συνεχίζουμε να βρισκόμαστε στην εποχή που οι γυναίκες δεν πληρώνονται το ίδιο με τους άντρες.

Και αυτό παλεύουμε να σταματήσουμε. Να σπάσουμε κάθε γυάλινη οροφή. Επιτέλους και στη χώρα μας έσπασε το απόστημα. Η βροχή καταγγελιών και οι αποκαλύψεις σοκάρουν βραχυπρόθεσμα την ελληνική κοινωνία, όμως παράλληλα θέτουν τις νέες βάσεις πάνω στις οποίες δομείται μια πραγματικότητα σεβασμού και μπαίνουν ορατά όρια.

Όρια που είναι απαραίτητα. Μπαίνει τέλος στην κατάχρηση εξουσίας. Προσωπικά, στηρίζω σε κάθε επίπεδο τις γυναίκες που έχουν το θάρρος και μιλούν. Και δεν αμελώ να υπογραμμίζω τον σημαντικό ρόλο που παίζουν όλες οι οργανώσεις υποστήριξης των θυμάτων.

Θέλω να επαναλάβω τον αριθμό 15900, τη γραμμή υποστήριξης για γυναίκες που έχουν υποστεί παρενόχληση, κακοποίηση και κάθε μορφής βία. Είναι σημαντικό να γνωρίζουν πως δεν είναι μόνες!

Κατερίνα Καραβιώτη

Πεδίο δράσης ή ικανοποίησης φιλοδοξιών και «βολέματος»; Τι είναι τελικά μια πολιτική οργάνωση νεολαίας σήμερα; Και, τέλος, υπάρχουν περιθώρια διατύπωσης προσωπικής άποψης ή απλώς ανακυκλώνεται η κατά περίσταση κομματική θέση για τα ζητήματα;

Αυτό που δεν είναι σίγουρα, είναι αυτό που αποκαλούν «κομματικός σωλήνας». Όπως σας προείπα, οι άνθρωποι που μετέχουν σε μια οργάνωση, πολιτική, κομματική, κοινωνική, μη κερδοσκοπική, όποια κι αν είναι αυτή, οδηγούνται από την προσωπική τους άποψη. Από την εσωτερική τους ανάγκη να προσφέρουν στο σύνολο.

Κοινός παρονομαστής, η συμμετοχή σε κάτι πιο μεγάλο από σένα. Δεν υπάρχει ένα μαγικό ραβδάκι που να διαμορφώνει προτάσεις πολιτικής, ούτε προχωράει η κοινωνία επειδή ένας βρέθηκε και τα ανακάλυψε όλα. Είναι συλλογικές προσπάθειες, όλοι βάζουν το λιθαράκι τους, όλοι είναι χρήσιμοι, δύο μυαλά είναι καλύτερα από ένα, πόσο μάλλον χιλιάδες μυαλά. Οι νέοι που απαρτίζουν τις τάξεις της ΟΝΝΕΔ σήμερα δεν είναι απλώς χειροκροτητές ή κομματικά στρατιωτάκια. Έχουν άποψη, την προβάλλουν, και γίνεται πολιτική.

Ακόμη ένα παράδειγμα, η νέα καμπάνια που εισάγουμε για τους νέους αγρότες, για την οποία μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στο link! Έχουμε έτοιμες προτάσεις και για άλλους άξονες πολιτικής. Μείνετε συντονισμένοι!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM