Δημήτρης Ταλαγάνης: Πέθανε ο αρχιτέκτονας, ζωγράφος και γλύπτης

Δημ. Ταλαγάνης
(EUROKINISSI)

Ο σπουδαίος Δημήτρης Ταλαγάνης, αντιπροσωπευτικός πρεσβευτής του πολιτισμού και της τέχνης της Ελλάδας στο εξωτερικό, «έφυγε» από τη ζωή στα 76 του χρόνια, ενώ νοσηλευόταν στη ΜΕΘ 4 του Νοσοκομείου «Σωτηρία».

Ποιος ήταν ο Δημήτρης Ταλαγάνης

Ο σπουδαίος ζωγράφος και γλύπτης, Δημήτρης Ταλαγάνης, είχε γεννηθεί στην Τρίπολη της Αρκαδίας το 1945. Σπούδασε με υποτροφία στο Αρχιτεκτονικό Ινστιτούτο της Μόσχας, ενώ το 1971 πήρε δίπλωμα και μάστερ αρχιτεκτονικής.

Είχε λάβει το πρώτο βραβείο για το σχεδιασμό του Νέου Μουσείου Λένιν

Η μελέτη αυτή εκτέθηκε για ένα χρόνο στην έκθεση των επιτευγμάτων της Σοβιετικής Τεχνολογίας και Επιστήμης, στην οποία κέρδισε το χρυσό μετάλλιο.

Άλλες μελέτες-διακρίσεις

Το 1970 επίσης διακρίθηκε στην παγκόσμια έκθεση OSAKA EXPO 1970 για το σχεδιασμό μιας πόλης 40.000 κατοίκων. Το 1971 πραγματοποίησε μια μελέτη εκμετάλλευσης του Φαληρικού όρμου, όπου πρότεινε την κατασκευή του Νέου Αθηναϊκού Θεάτρου.

Το 1971 ξεκίνησε να ζωγραφίζει

Η πρώτη του έκθεση ζωγραφικής έλαβε χώρα στο Salon d'automne του Grand Palais des Champs Élysées στο Παρίσι το 1973. Η δουλειά αυτή ήταν εμπνευσμένη από τον Γιώργο Σεφέρη. Συνεργάστηκε με τον Γάλλο συγγραφέα και σκηνοθέτη Ζακ Λακαριέρ για να ανεβάσουν το έργο Ρωμιοσύνη του Γιάννη Ρίτσου. Επίσης, πραγματοποιήθηκε έκθεση με έργα του το 1974 στο Foyer Royal de l' Odéon. Τον Αύγουστο του 1974 γύρισε στην Ελλάδα, όπου συνέχισε να εργάζεται ως αρχιτέκτονας. Τότε, άρχισε να εκθέτει έργα του σε διάφορες εκθέσεις στην Ελλάδα. Το 1987 εκθέτει τα έργα του στο Μητροπολιτικό Μουσείο του Τόκιο.

Επίσης, ο 1998 διεκδίκησε τη δημαρχία της Τρίπολης, όταν αναδείχθηκε αντιδήμαρχος πολιτισμού.

Ο Δημήτρης Ταλαγάνης, μεταξύ άλλων, έχει φιλοτεχνήσει:

  • το αναμνηστικό μετάλλιο στη συνάντηση Ρέιγκαν - Γκορμπατσόφ
  • την ποιμαντική ράβδο του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου
  • το μετάλλιο του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφώντα
  • αναμνηστικά της Επιτροπής Διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων 2004 και το δίσκο της εκεχειρίας.

Τέλος, έχει σχεδιάσει το Άλσος των μελών της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Συλλυπητήριο μήνυμα του υπ. Πολιτισμού για την απώλεια του Δημήτρη Ταλαγάνη

Συλλυπητήριο μήνυμα για την απώλεια του «πολυσχιδούς δημιουργού με μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων και έμπνευση από τον ελληνικό πολιτισμό και την ιστορία του» Δημήτρη Ταλαγάνη, απέστειλε το υπουργείο Πολιτισμού.

Το μήνυμα του ΥΠΠΟΑ

«Πολυσχιδής προσωπικότητα, με πολυάριθμες συμμετοχές σε διεθνείς διοργανώσεις και σημαντικά γεγονότα, ο Δημήτρης Ταλαγάνης εκπροσώπησε τον ελληνικό Πολιτισμό και την ελληνική Τέχνη με το πλούσιο έργο του στην αρχιτεκτονική και την εικαστική Τέχνη. Από τη Μόσχα και το α' βραβείο αρχιτεκτονικής που έλαβε για το μουσείο Λένιν, μέχρι την EXPO της Οσάκα το 1970, και από το Άλσος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής έως τον σχεδιασμό της ποιμαντικής ράβδου του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του μεταλλίου του «Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών», ο Δημήτρης Ταλαγάνης υπήρξε δημιουργός με μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων και έμπνευση από τον ελληνικό πολιτισμό και την ιστορία του. Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους φίλους του».

Έργο Δημ. Ταλαγάνη
Ταλαγάνης
Έργο Ταλαγάνη
Δημήτρης Ταλαγάνης
Έργο Δημ. Ταλαγάνη
(EUROKINISSI/ARCADIAPORTAL)
Ταλαγάνης
(EUROKINISSI)
Έργο Ταλαγάνη
(EUROKINISSI/ARCADIAPORTAL)
Δημήτρης Ταλαγάνης
(EUROKINISSI)

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα