Παραδοσιακός «γιαουρτάς» από άλλη εποχή γυρίζει πόρτα πόρτα στις γειτονιές της Αθήνας

Παραδοσιακός γιαουρτάς

«Αγνό, φρέσκο γιαούρτι πρόβειο, παραδοσιακό ρυζόγαλο και κρέμα» αντιλαλεί η στεντόρεια φωνή του κ. Κώστα στα στενά του Χαϊδαρίου. Μια φωνή γνώριμη στους κατοίκους των δυτικών προαστίων, που την ακούνε εδώ και χρόνια. Μόλις δοθεί το «σήμα», πετάγονται από τα σπίτια τους. Το αγαπημένο τους γιαούρτι έχει φτάσει στην πόρτα τους και σπεύδουν να το παραλάβουν με ένα πλατύ χαμόγελο.

Του Δημήτρη Μπούρα

Παραδοσιακός γιαουρτάς

Όχι, δεν έχουμε μεταφερθεί πίσω στο 1950. Πρόκειται για εικόνες που κατέγραψε το news2u.gr πριν από λίγες ημέρες σε μια γειτονιά της πρωτεύουσας.

Ο Κώστας Τσιαπάρας είναι ένας από τους τελευταίους πλανόδιους «γιαουρτάδες» του λεκανοπεδίου, που εν έτει 2021 εξακολουθεί να κάνει διανομές πόρτα πόρτα, όπως τον παλιό καλό καιρό.

«Ήμουν σε αυτή τη δουλειά από μικρό παιδί, δίπλα στον πατέρα μου. Αυτήν ξέρω να κάνω και αυτήν αγαπάω εδώ και 40 χρόνια. Και εφόσον μου εξασφαλίζει μια αξιοπρεπή ζωή, δεν υπάρχει λόγος να τη σταματήσω» δηλώνει ο ίδιος.

Παραδοσιακός γιαουρτάς
Ο Κώστας Τσιαπάρας επί το έργον

Τι κι αν τα ράφια των σούπερ μάρκετ είναι γεμάτα με ανταγωνιστικά προϊόντα; Τι κι αν η τεχνολογία έχει προχωρήσει και τα e-shop έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας – ειδικά την εποχή της πανδημίας; Το γαλακτοπωλείο Τσιαπάρα επιμένει παραδοσιακά, με τον ίδιο τρόπο όπως ακριβώς πρωτοξεκίνησε πριν από 65 χρόνια.

Και οι πελάτες του, σε πείσμα των καιρών, συνεχίζουν να καρτερούν τον αγαπημένο τους «γιαουρτά», σαν να μην έχει περάσει μία μέρα από τότε…

Μια υπόθεση άκρως οικογενειακή

Όλα ξεκίνησαν από τον μπαρμπα-Γιάννη το μακρινό 1956. Ο πατέρας του κ. Κώστα συστήθηκε στους δρόμους της Αθήνας με ένα ποδήλατο, το οποίο έγινε ακολούθως τρίκυκλο με καρότσα και στη συνέχεια έδωσε τη θέση του σε ένα ρετρό Mini Cooper.

Παραδοσιακός γιαουρτάς

Η μικρή επιχείρηση της οικογένειας από την Καστριώτισσα Φωκίδας έγινε γνωστή σε όλη τη Δυτική Αττική, και το 1997 τα δύο παιδιά του, ο Κώστας και η Ασπασία, αποφάσισαν χωρίς δεύτερη σκέψη να συνεχίσουν το επιτυχημένο εγχείρημα του πατέρα τους. Εκεί από όπου ξεκίνησαν όλα, στον δρόμο.

Παραδοσιακός γιαουρτάς

Σήμερα την επιχείρηση «τρέχουν» ο κ. Κώστας με τη σύζυγό του Βάνα, την αδελφή του Ασπασία, και τον γαμπρό του Γιώργο. Στη δουλειά έχουν μπει πια και τα παιδιά τους, ο Νικηφόρος, ο Γιάννης, ο Μίμης και ο Νώντας.

Κάπως έτσι η πρακτική της διανομής από σπίτι σε σπίτι έχει περάσει από τον παππού στα εγγόνια.

Παραδοσιακός γιαουρτάς
Ο 19χρονος Νικηφόρος μαθαίνει τη δουλειά στο πλευρό του πατέρα του
Παραδοσιακός γιαουρτάς
Ο κ. Γιώργος στα ενδότερα του γαλακτοπωλείου

«Έχουμε μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση την οποία κληρονομήσαμε και είναι αυτή που μας εξασφαλίζει τα προς το ζην. Είναι μια δουλειά αρκετά δύσκολη και απαιτητική, με πολύ πρωινό ξύπνημα και πολύ "τρέξιμο", χωρίς ρεπό. Χαιρόμαστε που και τα παιδιά μας, αν και σε νεαρή ηλικία, συμμετέχουν και βοηθούν με αυτόν τον τρόπο στη βιωσιμότητά της» υπογραμμίζει ο κ. Τσιαπάρας.

Η παράδοση «κρύβεται» αλλού

Το μικρό εργαστήρι, με έδρα στο Χαϊδάρι, φτιάχνει σε καθημερινή βάση φρέσκα γιαούρτια, κρέμες και ρυζόγαλα. Αλλά δεν πουλάει καθόλου χονδρική. Όλα τα προϊόντα παραδίδονται απευθείας στα χέρια των καταναλωτών.

Όπως λέει ο κ. Κώστας, αυτό που κάνει το γιαούρτι τους παραδοσιακό δεν είναι ο τρόπος της διανομής του, αλλά το γνήσιο πρόβειο γάλα που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του.

Καθημερινά στις 4.30 τα ξημερώματα προμηθεύονται το γάλα από τρεις τσοπάνηδες με πρόβατα ελευθέρας βοσκής στα Μέγαρα, τη Βαρυμπόμπη και το Δάσος Χαϊδαρίου.

Ακολουθεί η διαδικασία του πηξίματος και, μόλις είναι έτοιμο, γύρω στις 8.00-9.00 το πρωί, βγαίνουν στη γύρα.

Η διανομή πραγματοποιείται συγκεκριμένες ημέρες και ώρες της εβδομάδας –με ραντεβού ως επί το πλείστον– σε Χαϊδάρι, Περιστέρι, Αιγάλεω, Νίκαια, Κορυδαλλό, Κερατσίνι και Κολωνό, από Δευτέρα έως και Κυριακή.

Η επιχείρηση λειτουργεί αδιάκοπα εννέα μήνες τον χρόνο, ενώ από τον Ιούλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο κατεβάζει ρολά. Όχι για λόγους ξεκούρασης ή για τις καλοκαιρινές διακοπές, αλλά επειδή εκείνη την περίοδο δεν υπάρχει φρέσκο πρόβειο γάλα.

«Μπορώ να δεχτώ οποιαδήποτε κριτική για τα προϊόντα μας, αλλά αυτό που δεν δέχομαι είναι να μου πει κάποιος ότι δεν είναι γνήσια» τονίζει κατηγορηματικά ο κ. Τσιαπάρας.

Πελάτες από γενιά σε γενιά

Από γενιά σε γενιά συνεχίζεται όχι μόνο η λειτουργία της επιχείρησης, αλλά και οι πελάτες της. Το 80% της πελατείας είναι σταθερή και προέρχεται από οικογενειακούς κύκλους.

Κάποιοι από αυτούς ξέρουν τον κ. Κώστα από μικρό παιδί και τον έχουν συστήσει στα παιδιά τους. Ένας από τους πιο μικρούς πελάτες είναι μόλις 2 χρόνων, ο οποίος –κατά τα λεγόμενα της γιαγιάς του– «το “τσακίζει” το γιαούρτι».

«Τον κ. Κώστα τον έμαθα από τον πατέρα μου. Τρώω αυστηρά και μόνο το δικό του γιαούρτι, κανένα άλλο» υπογραμμίζει η Νίκη Ελευθερίου. Και προσθέτει: «Επειδή αθλούμαι και προσέχω πολύ τη διατροφή μου, τον προτιμώ. Έχει την καλύτερη ποιότητα στην αγορά, τα προϊόντα του δεν συγκρίνονται με αυτά του εμπορίου. Εκτός των άλλων, είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος».

Οι περισσότεροι, πλέον, δηλώνουν «φανατικοί» και ψωνίζουν μόνο από αυτόν. «Είμαι πελάτισσα του κ. Κώστα εδώ και πέντε χρόνια και είμαι πολύ ευχαριστημένη» μας λέει μια γυναίκα την ώρα που τον υποδέχεται στην αυλή του σπιτιού της. «Μόνο αυτόν εμπιστεύομαι» συμπληρώνει μια άλλη, πιο δίπλα.

Μετά από τόσα χρόνια, οι σχέσεις που έχει αναπτύξει μαζί τους ξεφεύγουν από τα στενά όρια του «πάρε-δώσε» και είναι πρωτίστως φιλικές. «Μου λένε τα νέα τους, με ρωτούν για τα δικά μου, κατεβαίνουν να χαιρετίσουν όταν έχουν καιρό να με δουν» περιγράφει ο κ. Κώστας. Και συμπληρώνει: «Θυμάμαι χαρακτηριστικά μια πελάτισσα η οποία κάθε φορά με φίλευε από το φαγητό που μαγείρευε και επέμενε να καθίσω για 10 λεπτά και να πιω ένα κρασί πριν φύγω».

Η μικρή οικογενειακή επιχείρηση με τους πιστούς ακόλουθους κατάφερε να «νικήσει» και την πανδημία. Με μάσκες και όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα, συνεχίζει απτόητη τις διανομές. «Σε κάποιες περιπτώσεις αφήνουμε τα προϊόντα στην πόρτα, εφόσον μας ζητηθεί, για να μην ερχόμαστε σε επαφή με τον πελάτη. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν σταματάμε» καταλήγει ο κ. Κώστας.

ΤΣΙΑΠΑΡΑΣ - ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Ικάρων 67, Χαϊδάρι

Τηλ.: 210-5810384 (διανομές σε δυτικά προάστια).

Παραδοσιακός γιαουρτάς
Παραδοσιακός γιαουρτάς
Παραδοσιακός γιαουρτάς
Παραδοσιακός γιαουρτάς
Παραδοσιακός γιαουρτάς
Παραδοσιακός γιαουρτάς
Παραδοσιακός γιαουρτάς
Παραδοσιακός γιαουρτάς
Παραδοσιακός γιαουρτάς
Παραδοσιακός γιαουρτάς
Παραδοσιακός γιαουρτάς
Παραδοσιακός γιαουρτάς
Παραδοσιακός γιαουρτάς
Παραδοσιακός γιαουρτάς