JP Morgan: Ο κολοσσός πίσω από το νέο ποδοσφαιρικό χάρτη

Πρόεδρος FIFA
Πηγή: AP

Ένα μπούγιο λιμενεργατών σε ένα διάλλειμα και ένα τόπι φτιαγμένο από παλιά υφάσματα, μετέτρεπε τους άνδρες σε παιδιά. Κλοτσούσαν δίχως αύριο και κανόνες το τόπι με τελικό σκοπό να το διαλύσουν. Εκείνος που έριχνε το τελευταίο λάκτισμα και διάλυε τον μπόγο με τα υφάσματα ήταν ο νικητής!

Στη συνέχεια αυτή η δραστηριότητα άρεσε τόσο πολύ, που οι άνδρες που γίνονταν ξανά παιδιά, θέσπισαν κανόνες. Χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, έδεσαν το τόπι ακόμη καλύτερα για να μην διαλύεται και έθεσαν ως στόχο ένα πέρασμα, προκειμένου η ομάδα που κλοτσά προς τα εκεί την μπάλα να νικά.

Με αργά και σταθερά βήματα αυτή η δραστηριότητα έμελλε να γίνει το πιο σημαντικό γεγονός του πλανήτη. Μετά από 150 χρόνια, το κλοτσοσκούφι μεταξύ εργατών, ανθρακωρύχων, φοιτητών, μετατράπηκε σε ένα χλιδάτο 90λεπτο, όπου ο φτωχός μπορεί να νικήσει τον πλούσιο και ο κοντός να πάρει την κεφαλιά από τον ψηλό.

Αυτή την παγκόσμια δραστηριότητα δεν θα μπορούσε να μην την έχει εκμεταλλευτεί η ελίτ. Παγκόσμιες, ευρωπαϊκές και τοπικές ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες ιδρύθηκαν και «θωράκισαν» το σπορ, πληρώνοντας εκατομμύρια τους ταλαντούχους ποδοσφαιριστές, κερδίζοντας ωστόσο μερίσματα από χορηγούς, μάνατζερ, κανάλια, εισιτήρια, ρούχα και γκάτζετ. Φαίνεται, όμως, πως η κυκλοφορία του χρήματος δεν είναι ακραία ικανοποιητική για όλους. Μία μάζα παραγόντων, οι οποίοι βλέπουν τα ονόματά τους να φιγουράρουν παντού ως ιδιοκτήτες μεγάλων κλαμπ, ένιωσαν την ανάγκη να ρευστοποιήσουν ακόμη περισσότερο, καθώς η δόξα δεν τους φτάνει. Όσο κι αν κυκλοφορεί το χρήμα στο ποδόσφαιρο, οι παράγοντες των μεγάλων κλαμπ δεν έχουν έσοδα από. Ακόμη κι αν πουλήσεις 100.000.000 έναν ποδοσφαιριστή, θα αγοράσεις κάποιον άλλον με άλλα τόσα, αν θες να μείνεις στην ποδοσφαιρική αφρόκρεμα.

Έτσι, λοιπόν, ερχόμαστε στην ποδοσφαιρική ανταρσία του 2021. Η UEFA και η FIFA κλονίζονται αφού ο κολοσσός JP Morgan φαίνεται να χρηματοδοτεί τη νέα Λίγκα των 12 ομάδων που σύντομα θα γίνουν 15, ίσως και 20! Πρόκειται για μία κατάσταση ερμαφρόδιτη μέχρι να σταθεροποιηθεί σε κάτι ομαλό και πάλι, αλλά αυτό θα αργήσει και μέχρι τότε συνηθίστε ένα αλλαγμένο ποδόσφαιρο. Για να δούμε τι θα κάνει ο φίλαθλος κόσμος.

Η αντίδραση της UEFA

Η Ευρωπαϊκή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία αντέδρασε επιθετικά. Αν αποσχιστούν 12 μέγα-κλαμπ, το προϊόν θα κατεδαφιστεί.

«Η UEFA, η Premier League, η La Liga και η Lega Serie A πληροφορήθηκαν ότι μερικές αγγλικές, ισπανικές και ιταλικές ομάδες σχεδιάζουν να ανακοινώσουν τη δημιουργία της υποτιθέμενης Super League.

Εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο, θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι εμείς θα παραμείνουμε ενωμένοι στις προσπάθειές μας να σταματήσουμε αυτό το κυνικό πρότζεκτ, ένα πρότζεκτ που ιδρύθηκε πάνω στο προσωπικό συμφέρον μερικών κλαμπ, σε μία εποχή που η κοινωνία χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη από ποτέ.

Θα αναλογιστούμε όλα τα μέτρα που είναι απαραίτητα για εμάς, σε κάθε επίπεδο, τόσο δικαστικά όσο και αθλητικά, ώστε να αποτρέψουμε να συμβεί κάτι τέτοιο. Το ποδόσφαιρο βασίζεται σε ανοιχτές διοργανώσεις και αθλητικές αξίες. Δεν μπορεί να είναι διαφορετικά.

Όπως ανακοινώθηκε στο παρελθόν απ' τη FIFA και τις 6 συνομοσπονδίες της, οι επίμαχοι σύλλογοι θα τιμωρηθούν με απαγόρευση συμμετοχής σε κάθε άλλη διοργάνωση σε εθνικό, ευρωπαϊκό ή παγκόσμιο επίπεδο, και οι παίκτες τους ίσως δεν θα μπορέσουν να εκπροσωπήσουν τις εθνικές ομάδες τους.

Ευχαριστούμε τους συλλόγους στις άλλες χώρες, ειδικά συλλόγους στη Γαλλία και τη Γερμανία, που αρνήθηκαν να υπογράψουν αυτό το προσύμφωνο. Καλούμε όλους τους λάτρεις του ποδοσφαίρου, φιλάθλους και πολιτικούς, να συνταχθούν μαζί μας στη μάχη απέναντι σε τέτοια πρότζεκτ, εφόσον ανακοινωθούν. Αυτό το επίμονο προσωπικό συμφέρον μερικών έχει διαρκέσει πολύ. Αρκετά».

Ώρα μηδέν για το ποδόσφαιρο!

Γιουβέντους, Ίντερ, Μίλαν, Μπαρτσελόνα, Ρεάλ, Ατλέτικο, Μάντσεστερ Σίτι, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τσέλσι, Τότεναμ, Άρσεναλ είναι οι 12 ομάδες που συνθέτουν τη νέα Λίγκα. Θα ακολουθήσουν κι άλλες από άλλα πρωταθλήματα και τότε θα δούμε ποιος θα νικήσει. Το νέο σκεπτικό που τείνουν να δημιουργήσουν τα μεγάλα αυτά ευρωπαϊκά σωματεία ή το παλαιολιθικό ποδόσφαιρο της FIFA και της UEFA;

 

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα