Euro 2020: Η μάχη στον Α' Όμιλο

Εθνική Ιταλίας
Πηγή: Twitter

Μόλις μια εβδομάδα έμεινε για να ξεκινήσει το Euro 2020 που, όπως όλοι γνωρίζουμε, θα διεξαχθεί με ένα χρόνο καθυστέρηση λόγω του κορονοϊού. Στον Α’ Όμιλο έχουμε την επιστροφή της Ιταλίας στις μεγάλες διοργανώσεις, όπου θα βρει δυνατούς αντιπάλους. Τουρκία, Ελβετία και Ουαλία είναι κάτι παραπάνω από υπολογίσιμες δυνάμεις με όλα τα ματς να είναι ντέρμπι.

Θυμίζουμε ότι η «σκουάντρα ατζούρα» δεν ήταν παρούσα στο Μουντιάλ της Ρωσίας το 2018. Είχε αποκλειστεί στα μπαράζ από τη Σουηδία και έτσι έλειψε για πρώτη φορά από Παγκόσμιο Κύπελλο από το 1958, το οποίο είχε φιλοξενηθεί στα σουηδικά γήπεδα, σε μια από τις συμπτώσεις που χαρακτηρίζουν το ποδόσφαιρο.

Η ομάδα του Ρομπέρτο Μαντσίνι αποτελεί ένα κράμα παλιών και νέων παικτών και θα έχει πολύ ενδιαφέρον η παρουσία της στην τελική φάση της διοργάνωσης. Ο Ιταλός τεχνικός είχε επιλέξει τον Στέφανο Σένσι της Ίντερ στην 26άδα του, όμως, τελικά δεν θα τον έχει στη διάθεσή του αφού ο ενθουσιώδης μέσος συνεχίζει να ταλαιπωρείται από τραυματισμούς. Ο Μαντσίνι επέλεξε ως αντικαταστάτη του τον Ματία Πεσίνα της Αταλάντα.

Εθνική Ιταλίας
Πηγή: Twitter

Στο τέρμα ξεχωρίζει ο Τζανλουίτζι Ντοναρούμα που δεν θα συνεχίζει την καριέρα του στη Μίλαν και ίσως να μάθει την επόμενη ομάδα του κατά τη διάρκεια του τουρνουά. Στην άμυνα οι «παλιοσειρές» δίνουν το παρών. Οι εμβληματικοί Λεονάρντο Μπονούτσι και Τζόρτζιο Κιελίνι της Γιουβέντους, παρά την ηλικία τους (34 και 36 αντίστοιχα), αποτελούν εγγύηση.    

Στο κέντρο ξεχωρίζει ο Μάρκο Βεράτι. Του ταιριάζει το στιλ του Μαντσίνι και μπορεί να είναι πολύ καλύτερος από την παρουσία του στην Παρί Σεν Ζερμέν. Δίπλα του ο Ζορζίνιο αποτελεί εγγύηση, άλλωστε οι εμφανίσεις του μέτρησαν σε μεγάλο βαθμό για να κατακτήσει η Τσέλσι το Champions League. Είχε, βέβαια, δίπλα του τον μεγάλο Ενγκολό Καντέ.

Στην επίθεση υπάρχει ποιότητα. Οι Τσίρο Ιμόμπιλε και Αντρέα Μπελότι λύνουν τα χέρια του Μαντσίνι στη θέση του σέντερ φορ, ενώ τρεις παίκτες μπορούν να κάνουν το απρόβλεπτο κάτι που πάντα μετράει σε τέτοια τουρνουά. Λορέντζο Ινσίνιε, Φεντερίκο Κιέζα και Φεντερίκο Μπερναρντέσκι μπορούν να σκοράρουν, αλλά κυρίως να δημιουργήσουν.

Fun fact

  • Η Ιταλία ήταν η νικήτρια στο Euro του 1968
  • Κέρδισε 9-1 την Αρμενία στο τελευταίο ματς στα προκριματικά της διοργάνωσης. Έτσι, οι Ιταλοί έφτασαν τις 11 συνεχόμενες νίκες, κάτι που αποτελεί ρεκόρ, ενώ δεν είχαν πετύχει ποτέ 10 νίκες σε μια ημερολογιακή χρονιά.

Πάντα υπολογίσιμη η Ελβετία

Η Ελβετία έχει στον πάγκο της τον γεννημένο στο Σαράγεβο, Βλάντιμιρ Πέτκοβιτς που βρίσκεται στη χώρα της Κεντρικής Ευρώπης από το 1997. Από τότε που ανέλαβε τις τύχες των Ελβετών, δεν έχουν λείψει από μεγάλη διοργάνωση. Θυμίζουμε ότι στο Euro του 2016 είχαν κάνει την καλύτερη παρουσία τους σε τουρνουά αφού έφτασαν για πρώτη φορά στους 16 της διοργάνωσης.

Ο Πέτκοβιτς έχει στη διάθεσή του παίκτες που αγωνίζονται σε κορυφαίες ομάδες και κορυφαία πρωταθλήματα, αλλά όπως και στα προκριματικά βρίσκονται σε ένα δύσκολο όμιλο. Ηγέτης της ομάδας είναι ο Γκράνιτ Τζάκα της Άρσεναλ. Ο αρχηγός των Ελβετών έχει ιδιαίτερο χαρακτήρα, αλλά κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει το πάθος του και τη συμμετοχή του και στις δύο φάσεις του παιχνιδιού. Στο τέρμα υπάρχει ο έμπειρος Γιαν Σόμερ της Γκλάντμπαχ. Στην άμυνα ο προπονητής της ελβετικής ομάδας θα πάει με τρεις στόπερ, όπως έδειξε και στο φιλικό με το Λιχτενστάιν (7-0).

Ο Μανουέλ Ακάντζι της Ντόρτμουντ έχει συγκεντρώσει πολλές εμπειρίες, ενώ ίσως το τουρνουά θα είναι ευκαιρία να αναδειχθεί ακόμα περισσότερο ο Νίκο Ελβέντι της Γκλάντμπαχ. Στο κέντρο ο πληθωρικός Ντένις Ζακάρια, επίσης της Γκλάντμπαχ, αποτελεί μια ποιοτική επιλογή, ενώ ίσως λάμψει το ταλέντο του Ρούμπεν Βάργκας της Άουγκσμπουργκ.

Το μεγάλο ερωτηματικό για την Ελβετία είναι ο Σερντάν Σακίρι που δεν βοήθησε την ομάδα στα προκριματικά, όμως η εμπειρία, το ταλέντο και η διάθεση που δείχνει όταν παίζει για την Εθνική του μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική. Το πρόβλημα είναι ότι ο άσος της Λίβερπουλ δεν έχει αγωνιστικό ρυθμό. Στην επίθεση αξίζει να παρακολουθήσουμε τον Μπρις Εμπολό της Γκλάντμπαχ και τον Μάριο Γκαβράνοβιτς της Ντινάμο Ζάγκρεμπ.

Fun fact

  • Τα τελευταία επτά χρόνια, η Ελβετία ήταν παρούσα στα Μουντιάλ του Μουντιάλ του 2014 και του 2018, στο Euro του 2016 και στο Nations League.
  • Στο Euro 2016, η Ελβετία αποκλείστηκε από την Πολωνία στη φάση των 16 στα πέναλτι με 5-4, μετά από ισοπαλία 1-1
Σερντάν Σακίρι
Πηγή: Twitter

Με ηγέτη τον Γιλμάζ η Τουρκία

Η Τουρκία μπορεί να αποτελέσει μια από τις εκπλήξεις του τουρνουά, ενώ καθοριστικό αναμένεται να αποδειχθεί το πρώτο ματς του ομίλου, αλλά και ολόκληρης της διοργάνωσης απέναντι στην Ιταλία την Παρασκευή 11 Ιουνίου.

Στον πάγκο της η τουρκική ομάδα έχει τον Σενιόλ Γκιουνές. Ο θρύλος της Τράμπζονσπορ ήταν ο προπονητής που οδήγησε την Τουρκία στην τρίτη θέση του Μουντιάλ το 2002 και επιδιώκει να την οδηγήσει σε νέο «μπαμ» και σε αυτή τη διοργάνωση. Αυτός που μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στο τουρνουά είναι ο φορμαρισμένος 35χρονος σέντερ φορ Μπουράκ Γιλμάζ που πλέον λατρεύεται σαν θεός στη Λιλ αφού ήταν ο ηγέτης της στην εκθρόνιση της Παρί Σεν Ζερμέν στο γαλλικό πρωτάθλημα.

Εθνική Τουρκίας
Πηγή: Twitter

Ο Γκιουνές έχει στη διάθεσή του σε κάθε γραμμή ταλαντούχους παίκτες. Στα γκολποστ σε φόρμα βρίσκεται ο Ουγκουρτσάν Τσακίρ της Τράμπζονσπορ. Στην άμυνα η παρουσία του Τσαγκλάρ Σογιουντσού στη Λέστερ και οι ποδοσφαιρικές εικόνες που διαθέτει πλέον τον κάνουν υπερπολύτιμο.

Στο κέντρο ξεχωρίζει ο Χακάν Τσαλχάνογλου της Μίλαν, ο οποίος στα 27 του είναι στην καλύτερη φάση της καριέρας του. Εμείς θα περιμένουμε να δούμε τι απόδοση θα πιάσουν ο, επίσης πρωταθλητής με τη Λιλ, Γιουσούφ Γιαζίτσι και ο Οζάν Τουφάν της Φενέρμπαχτσε που αν κάνει καλό τουρνουά δύσκολα θα μείνει στην τουρκική ομάδα αφού τα προσόντα του είναι για καλύτερο πρωτάθλημα. Τέλος, ο Οκάι Γιοκουσλού της Γουέστ Μπρομ και ο Τζενγκίζ Ουντέρ της Λέστερ αναμένεται να αξιοποιήσουν τις εμπειρίες τους από την Premier League. 

Fun fact

  • Η Τουρκία έχει προκριθεί στα 5 από τα τελευταία 7 Euro
  • Η πρώτη της συμμετοχή σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ήταν το 1996

Η υπόθεση του Γκιγκς επηρέασε την Ουαλία

Η Ουαλία μας εντυπωσίασε όλους στο προηγούμενο Euro. Αυτή τη φορά, όμως, οι πιθανότητες να συμβεί το ίδιο, είναι αισθητά λιγότερες. Να θυμίσουμε ότι ο Ράιαν Γκιγκς αναγκάστηκε να αποχωρήσει από τον πάγκο της ουαλικής ομάδας αφού κατηγορείται για την επίθεση σε δύο γυναίκες. Στη θέση του βρίσκεται πλέον ο Ρόμπερτ Πέιτζ ως υπηρεσιακός προπονητής, αλλά δείχνει ότι μπορεί να ανταποκριθεί στον ρόλο του και ίσως μονιμοποιηθεί.

Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε ότι το μεγάλο αστέρι της ομάδας είναι ο Γκάρεθ Μπέιλ, ο οποίος σε ό, τι κατάσταση και να βρίσκεται, «δαιμονίζεται» με τη φανέλα της Εθνικής. Η απόδοσή του στην προηγούμενη διοργάνωση ήταν εντυπωσιακή. Στα γκολπόστ ο Πέιτζ έχει τρεις καλές επιλογές, ενώ στο φιλικό με τη Γαλλία (ήττα με 3-0) ξεκίνησε ο Ντάνι Γουόρντ της Λέστερ.

Γκάρεθ Μπέιλ
Πηγή: Twitter

Στην άμυνα ξεχωρίζουν οι Μπεν Ντέιβις και Τζο Ρόντον της Τότεναμ. Ενδιαφέρον θα έχει να παρακολουθήσουμε την απόδοση του μόλις 20 ετών Ίθαν Αμπάντου που ανήκει στην Τσέλσι, αλλά έπαιζε στη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ ως δανεικός.

Από τη μέση και μπροστά, υπάρχει η σταθερά που ακούει στο όνομα Τζο Άλεν της Στόουκ, ο ποιοτικός Άαρον Ράμσεϊ της Γιουβέντους και ο Ντάνιελ Τζέιμς της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που μπορεί να μην έκανε ιδιαίτερα καλή σεζόν, αλλά μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην ομάδα.  

Fun fact

  • Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Ουαλίας είναι η τρίτη αρχαιότερη στον κόσμο μετά τις Αγγλία και Σκωτία. Ιδρύθηκε το 1876.
  • Ο Γκάρεθ Μπέιλ σε 91 συμμετοχές έχει πετύχει 33 γκολ για την Ουαλία

Τα ματς του ομίλου

  • 11 Ιουνίου, Τουρκία - Ιταλία (22:00)
  • 12 Ιουνίου, Ουαλία - Ελβετία (16:00) 
  • 16 Ιουνίου, Τουρκία - Ουαλία (19:00)
  • 16 Ιουνίου, Ιταλία - Ελβετία (22:00)
  • 20 Ιουνίου, Ιταλία - Ελβετία (19:00)
  • 20 Ιουνίου, Ελβετία - Τουρκία (19:00)