Παρίσι - Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Άγνωστος ο αριθμός θεατών στην Τελετή Εναρξης

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλντ Νταρμέν, δεν έδωσε ακριβή στοιχεία, σχετικά με τον μέγιστο αριθμό θεατών, που θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν δωρεάν την Τελετή Εναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, που θα φιλοξενηθούν το καλοκαίρι του 2024 στο Παρίσι, αρκούμενος να αναφερθεί σε «αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες άτομα».

Η εμβληματική Τελετή Εναρξης της κορυφαίας αθλητικής διοργάνωσης του πλανήτη, θα αρχίσει στις 20:24 τοπική ώρα (19:24 μ.μ. GMT) στις 26 Ιουλίου 2024 και θα έχει την μοναδικότητα στην Ολυμπιακή Ιστορία, ότι θα διεξαχθεί σε εξωτερικούς χώρους και συγκεκριμένα, στις όχθες του Σηκουάνα, που διαρρέει την γαλλική πρωτεύουσα.

Υπενθυμίζεται, ότι στις κάτω αποβάθρες του περίφημου ποταμού, θα μπορούν να παρευρεθούν 100.000 άτομα, πληρώνοντας το εισιτήριο τους, με ευθύνη της οργανωτικής επιτροπής.

Στις υψηλές αποβάθρες, η πρόσβαση θα είναι δωρεάν. Αρχικά είχε δοθεί ο αριθμός των 500.000 ή 600.000 θεατών. Ομως σε παρασκηνιακό επίπεδο, πολλές πολιτικές και αστυνομικές πηγές είχαν αναφέρει στο Γαλλικό Πρακτορείο, τον αριθμό των 400.000 ελεύθερων θέσεων.

Η πρόεδρος της περιφέρειας Ile-de-France, Βαλερί Πεκρές, ζήτησε να μειωθεί αυτό το εύρος, φοβούμενη ότι οι μεταφορές δεν θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν το πλήθος.

Ερωτηθείς σχετικά από δημοσιογράφους και με αφορμή την υπογραφή πρωτοκόλλου ασφαλείας για την Τελετή Εναρξης, ο κ. Νταρμέν, απάντησε «αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι» και πρόσθεσε: «Θα εξαρτηθεί από τον χρόνο και από την δημοσιότητα που θα δώσετε».

Παράλληλα, η υπουργός Αθλητισμού, Αμελί Ουντέα Καστέρα, ανέφερε την περασμένη εβδομάδα έναν αριθμό «γύρω στις 400.000», ενώ αξίζει να σημειωθεί, ότι οι σχετικές συζητήσεις, είναι σε εξέλιξη εδώ και αρκετούς μήνες, μεταξύ των τοπικών Αρχών των Παρισίων, της οργανωτικής επιτροπής και της Πολιτείας.

Ο κ. Νταρμέν, ανέφερε ότι οι θεατές που επιθυμούν να παρακολουθήσουν δωρεάν την Τελετή Εναρξης, θα πρέπει να εγγραφούν σε εκδοτήριο εισιτηρίων το οποίο θα διαχειρίζεται το Υπουργείο Εσωτερικών, που θα την «χρηματοδοτήσει».

Οσον αφορά στο συνολικό κόστος για την εξασφάλιση των Ολυμπιακών Αγώνων για το Δημόσιο, ο κ. Νταρμέν ανέφερε «200 εκατομμύρια ευρώ» και συνέχισε: «Η Τελετή Εναρξης, θα διαρκέσει τρεις ώρες και θα περιλαμβάνει «παρέλαση στον ποταμό», καθώς επίσης «ένα καλλιτεχνικό θέαμα και μια τελετή πρωτοκόλλου».

Στην Τελετή Εναρξης, θα «συμμετάσχουν» 115 σκάφη, που θα παρελαύνουν για μία διαδρομή έξι και πλέον χιλιομέτρων κατά μήκος του Σηκουάνα.

Σε ό,τι αφορά στις δυνάμεις ασφαλείας, ο Γάλλος υπουργός, επανέλαβε ότι θα κινητοποιηθούν 35.000 αστυνομικοί και διευκρίνισε ότι θα εγκατασταθούν 400 επιπλέον κάμερες στο Παρίσι για να φτάσουν τις 4.400, επισημαίνοντας ότι «ένα εκατομμύριο ευρώ» θα κοστίσουν οι κάμερες στο Σεν Ντενί.