Διεθνές Φεστιβάλ «Άγγελος Σικελιανός»: Aπό τις 11/6 και για έναν μήνα

Άγγελος Σικελιανός
© Facebook

Φέτος συμπληρώνονται 70 χρόνια από τον θάνατο του ποιητή Άγγελου Σικελιανού (1884-1951). Έτσι, με αφορμή τη σημαντική αυτή επέτειο, θα πραγματοποιηθεί το Διεθνές Φεστιβάλ «Άγγελος Σικελιανός», στο πλαίσιο ενός νέου, φιλόδοξου πολιτιστικού θεσμού που τιτλοφορείται «Ημέρες Δελφικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς» και στοχεύει να γίνει ένα διεθνές πνευματικό φόρουμ.

Οι «Ημέρες Δελφικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2021» θα διεξαχθούν από τις 11 Ιουνίου έως και τις 11 Ιουλίου 2021 σε έξι περιοχές όπου έζησε και έδρασε ο ποιητής: Δελφούς, Συκιά, Λευκάδα, Σαλαμίνα, Αίγινα και Αθήνα. H είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Οι δράσεις αφιερώνονται στον Άγγελο Σικελιανό και το έργο του, ενώ προσεγγίζουν και τον καθοριστικό ρόλο της συζύγου του, Εύας Πάλμερ, στο κοινό όραμά τους για τις Δελφικές Εορτές.

Άγγελος Σικελιανός
© Facebook

Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Συμμετέχουν η Ρούλα Πατεράκη, η Ιουλίτα Ηλιοπούλου, ο Χρήστος Χωμενίδης, η Nάντια Μουρούζη, ο Χριστόφορος Χριστοφής και πολλοί άλλοι αξιόλογοι καλλιτέχνες, συγγραφείς, ποιητές και μελετητές.

Η Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία της ΕΡΤ θα ερμηνεύσει το «Πνευματικό Εμβατήριο» του Άγγελου Σικελιανού σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη, στην εναρκτήρια εκδήλωση στους Δελφούς (12/6) και στην εκδήλωση λήξης (11/7), που θα πραγματοποιηθεί στο Περιστύλιο του Ζαππείου Μεγάρου.

Οι εκδηλώσεις, όπως μεταδίδει και το ΑΠΕ-ΜΠΕ, «απλώνονται» σε υπαίθριους χώρους μοναδικής φυσικής ομορφιάς και ιστορικής αξίας, όπως:

  • Το Ανοιχτό Θέατρο Φρύνιχος
  • Η αυλή του Μουσείου Δελφικών Εορτών Εύας και Άγγελου Σικελιανού
  • Η Κασταλία Πηγή στους Δελφούς (11-13 Ιουνίου)
  • Η βίλα του Άγγελου Σικελιανού στη Συκιά (17-19/6)
  • Το Μουσείο Άγγελου Σικελιανού - Κηποθέατρο στη Λευκάδα (25-27/6)
  • Η οικία Άγγελου Σικελιανού (Μοναστήρι Φανερωμένης) στη Σαλαμίνα (2-4 Ιουλίου)
  • Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αίγινας (9-10 Ιουλίου)

Αλλά και σε θέατρα, πύργους, αυλές σχολείων και παλιών ξενοδοχείων, αρχαιολογικές τοποθεσίες και χώρους του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών.

Ο κύκλος εκδηλώσεων θα ολοκληρωθεί στην Αθήνα, στο Ζάππειο, την Κυριακή 11 Ιουλίου. Oι δράσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ πραγματοποιούνται με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του ΕΟΤ. Συνεργαζόμενοι φορείς: Εταιρεία Συγγραφέων, Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Λίγα λόγια για τον Άγγελο Σικελιανό

Ο Άγγελος Σικελιανός (1884-1951), ποιητής, συγγραφέας και δραματουργός, υπήρξε μια από τις πλέον εμβληματικές μορφές της πνευματικής ζωής της χώρας μας στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα. Το έργο του διακρίνεται από έντονο λυρισμό και ιδιαίτερο γλωσσικό πλούτο. Τιμήθηκε με πέντε υποψηφιότητες για Νόμπελ Λογοτεχνίας. Παρά τη φήμη και την αναγνώρισή του, στο τέλος της ζωής του πάλεψε με τη φτώχεια και τις αρρώστιες. Πέθανε στις 19 Ιουνίου 1951. 

έργο Σικελιανού
© Facebook

Αναλυτικότερες πληροφορίες ΕΔΩ

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα