Αντιμετωπίστε τον μυϊκό πόνο μετά την άθληση

Γυναίκα αθλείται

Είτε νέος αθλούμενος είτε παλιός, το μυϊκό πιάσιμο αποτελεί μια πολύ συνηθισμένη και ενοχλητική κατάσταση για το ανθρώπινο σώμα. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναρωτιούνται πόσο διαρκεί και πώς αντιμετωπίζεται.

Ο επιστημονικός όρος για το πιάσιμο των μυών έπειτα από άσκηση είναι DOMS (Delayed Onset Muscle Soreness) και συνήθως εμφανίζεται 12-24 ώρες αφότου το σώμα έχει αρχίσει να χαλαρώνει. Ουσιαστικά, με το πιάσιμο των μυών μετά την άσκηση δημιουργούνται μικροτραυματισμοί στις μυϊκές ίνες. Μπορεί να παρουσιαστεί σε άτομα που έχουν να αθληθούν καιρό ή ακόμη και στους πιο έμπειρους αθλητές έπειτα από ένα δυνατό ξεκίνημα.

Πόσο καιρό θα πονάνε οι μύες; 

Το πιάσιμο των μυών συνήθως γίνεται αντιληπτό έπειτα από έναν ξεκούραστο ύπνο, π.χ. το επόμενο πρωί. Τα «πιασμένα» άτομα δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να διακόψουν το πρόγραμμα άσκησης που έχουν βάλει σε εφαρμογή. Είναι προτιμότερο όταν το σώμα πονάει να συνεχίσετε τις ήπιες προπονήσεις, ώστε να κυκλοφορεί καλύτερα το αίμα και να προλάβετε επιπλέον μυϊκά προβλήματα. Το αργότερο σε δύο εβδομάδες το πιάσιμο θα έχει εξαφανιστεί.

Αν θέλετε να μάθετε πώς θα απαλλαγείτε από τους μυϊκούς πόνους, διαβάστε περισσότερα στο health4u.gr.