Ποιες είναι οι κύριες αιτίες θανάτου την τελευταία δεκαετία;

Π.Ο.Υ. – Οι κύριες αιτίες θανάτου την τελευταία δεκαετία

Σύμφωνα με εκτιμήσεις που δημοσιεύθηκαν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), οι καρδιακές παθήσεις, τα εγκεφαλικά επεισόδια και η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), ήταν οι τρεις πρώτες κύριες αιτίες θανάτου την δεκαετία 2000 έως και 2019.

Από καρδιακές παθήσεις έχασαν τη ζωή τους σχεδόν 9 εκατομμύρια άνθρωποι (16% του συνόλου), ενώ αυξήθηκαν επίσης οι θάνατοι από καρκίνο της τραχείας, βρόγχου και πνευμόνων, καθώς από νεφρικές παθήσεις.

Η καρδιακές παθήσεις είναι ακόμα οι πιο θανατηφόρες

Οι καρδιακές παθήσεις παραμένουν η κύρια αιτία θανάτου σε παγκόσμιο επίπεδο τα τελευταία 20 χρόνια. Ωστόσο, τώρα πεθαίνουν περισσότεροι άνθρωποι από ποτέ εξαιτίας των επιπλοκών τους. Ο αριθμός των θανάτων από καρδιακές παθήσεις αυξήθηκε κατά 2 εκατομμύρια από το 2000, σε σχεδόν 9 εκατομμύρια το 2019. Οι καρδιακές παθήσεις αντιπροσωπεύουν το 16% των συνολικών θανάτων από όλες τις αιτίες. Περισσότεροι από τους μισούς από τους 2 εκατομμύρια επιπλέον θανάτους ήταν στην περιοχή του Δυτικού Ειρηνικού. Αντίθετα, στην ευρωπαϊκή περιοχή παρατηρήθηκε σχετική μείωση των καρδιακών παθήσεων, ενώ οι θάνατοι μειώθηκαν κατά 15%.

Ανάγκη για καλύτερη πρόληψη

«Τα νέα στοιχεία δείχνουν την ανάγκη να εστιάσουμε περισσότερο στην πρόληψη και

την θεραπεία καρδιαγγειακών και χρόνιων αναπνευστικών παθήσεων», δήλωσε ο

γενικός διευθυντής της ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus. «Αυτές οι νέες εκτιμήσεις είναι μια ακόμα υπενθύμιση ότι πρέπει να επιταχύνουμε την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία μη μεταδοτικών ασθενειών», είπε.

Διαβάστε την συνέχεια στο heath4u.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM