Τζέημς Μποντ: Ο πράκτορας με τη Βαλκανική ρίζα και το όνομα του Βρετανού Ορνιθολόγου

Με τον θάνατο του Τζον Λε Καρέ- κατά κόσμον Ντέιβιντ Τζον Μουρ Κόρνουελ - η παγκόσμια αστυνομική λογοτεχνία έχασε τον πιο σημαντικό σύγχρονο εκπρόσωπο της. Έναν ατόφιο μέντορα, του είδους, έναν μεγάλο μάστορα που κι αυτός έζησε «από μέσα», αυτά που έγραψε.

Ήταν κι αυτός πρώην συνεργάτης των μυστικών υπηρεσιών MI-5 και MI-6 και ανακριτής των φυγάδων του ανατολικού μπλοκ την περίοδο του ψυχρού πολέμου. Όπως και ο συμπατριώτης του και τεράστιος ομότεχνος του, ο Ίαν Φλέμινγκ, ο παγκοσμίως γνωστός ως γεννήτορας του πιο διάσημου μυστικού πράκτορα στον κόσμο, του βιονικού Τζέημς Μποντ. Ο Ίαν Φλέμινγκ όμως δεν μετέφερε απλώς τις εμπειρίες του ως πράκτορας στο χαρτί – κι αργότερα στη μεγάλη οθόνη…

Του Γιάννη Βασιλακόπουλου

Στα δώδεκα βιβλία που έγραψε αρχικά «ξεπατίκωνε», υπαρκτά πρόσωπα που είχε γνωρίσει και μνημόνευε τις συνήθειες τους. Ο Τζέημς Μποντ 007 για παράδειγμα υπήρξε στην πραγματικότητα. Οι φήμες λένε ότι ένας Μαυροβούνιος πράκτορας, γεννημένος στο Ντουμπρόβνικ της σημερινής Κροατίας, με το όνομα Ντούσαν Ποπόφ – διπλός πράκτορας, όπως λένε οι σχετικές ιστορικές αφηγήσεις - κέντρισε κάποτε το ενδιαφέρον του Φλέμινγκ κι έτσι άρχισε να φτιάχνεται το «ψηφιδωτό» Τζέημς Μποντ.

James Bond

Οι ίδιες φήμες εμπλουτίζουν το μύθο λέγοντας ότι ο Ποπόφ που είχε το υπηρεσιακό κωδικό παρατσούκλι «τρίκυκλο» ήξερε ότι αποτελούσε το «σκαρίφημα» ενός λογοτεχνικού ήρωα και το διασκέδαζε… Έπινε μαρτίνι «χτυπημένο κι όχι ανακατεμένο», ήταν γυμνασμένος, λάτρης του ωραίου φύλλου και τζογάριζε συχνά, κλασικός Βαλκάνιος. Και, φαίνεται πως το απολάμβανε που το λογοτεχνικό και κινηματογραφικό του αντίγραφο είχε υιοθετήσει πιστά τις συνήθειες του.

Ο Ποπόφ όμως ήταν Βαλκάνιος. Ο ήρωας του Φλέμινγκ έπρεπε να είναι Βρετανός. Χρειαζόταν κατ’ αρχάς ένα όνομα. Ο δαιμόνιος Φλέμινγκ ψάχτηκε στον περίγυρο του και εν τέλει «έκλεψε» το όνομα ενός διάσημου γνωστού του ορνιθολόγου από τα Χάϊλαντς ,Τζέημς Μποντ. Και η ιστορία ξεκίνησε. Λέγεται μάλιστα πως ο ορνιθολόγος έμοιαζε πολύ με τον Σον Κόνερι κι αυτό έπαιξε καταλυτικό ρόλο στο κάστινγκ του κινηματογραφικού Μποντ, στο οποίο φαίνεται πως «ανακατεύτηκε» καταφανώς ο Ίαν Φλέμινγκ.

James Bond

Ο Τζέημς Μποντ λοιπόν γεννήθηκε, στο μυαλό του Φλέμινγκ, ως Βαλκάνιος, ελέω Ποπόφ, πήρε το όνομα ενός πέρα για πέρα αληθινού Βρετανού Ορνιθολόγου και παρ’ ολίγον να γίνει… Έλληνας. Πότε; Μα όταν, σε μια περίοδο διαφωνίας του Σον Κόνερι με τους κινηματογραφικούς παραγωγούς, προτάθηκε για τον ρόλο ο Γιώργος Φούντας, ο οποίος δεν «προκρίθηκε» λόγω πλημμελούς γνώσης της Αγγλικής γλώσσας, αλλά και γιατί ο ίδιος δεν ήθελε να μείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα στην Αμερική, όπως απαιτούσαν οι όροι του συμβολαίου του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM