Πέθανε ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ ντ΄Εστέν

Ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Βαλερί Ζισκάρ ντ΄Εστέν πέθανε σε ηλικία 94 ετών

Αν και δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή η αιτία θανάτου του, ο Βαλερί Ζισκάρ ντ'Εστέν είχε εισαχθεί πρόσφατα σε νοσοκομείο της πόλης Τουρ στη Δυτική Γαλλία.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ ντ'Εστέν νοσηλεύτηκε για σύντομο χρονικό διάστημα στο νοσοκομείο Ζορζ Πομπιντού του Παρισιού με ελαφρά πνευμονική λοίμωξη.

Της Μαύρας Σαραντοπούλου

Γεννήθηκε το 1926 στο Κόμπλεντς της Γερμανίας, όπου ο πατέρας του υπηρετούσε ως οικονομικός διευθυντής των γαλλικών αρχών κατοχής μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η οικογένεια ντ'Εστέν κατάγεται από τη νοτιοκεντρική περιοχή της Οβέρνης, έχοντας δικό τους πύργο στο Σαμελιέρ. Ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας αποφοίτησε από το Λύκειο Ζανσόν ντε Σαλί του Παρισιού.

Κατά την περίοδο της νεότητάς του υπηρέτησε στα τεθωρακισμένα της Στρατιάς της Ελεύθερης Γαλλίας. Μετά τις σπουδές του στην GrandeEcοle - ENA, τελείωσε την Πολυτεχνική Σχολή, αποφοιτώντας έκτος στη σειρά, και διορίστηκε οικονομικός επιθεωρητής. Εξελέγη βουλευτής στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση με το Ανεξάρτητο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Το 1959 διορίστηκε υφυπουργός Οικονομικών και τρία χρόνια αργότερα, σε ηλικία 36 ετών, υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας ‒ πέρασε στην Ιστορία ως ο νεαρότερος Γάλλος υπουργός Οικονομικών. Συγκρούστηκε με τους ορθόδοξους Γκολικούς για ζητήματα ιδιωτικής πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στενότερων δεσμών με τις ΗΠΑ, γι' αυτό και παύθηκε από τον Ντε Γκολ.

Από το 1974 έως το 1981 διετέλεσε Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, τηρώντας κεντροδεξιά πολιτική. Κατά τη διάρκεια της θητείας του σε υψηλά αξιώματα, η Γαλλία σταθεροποιήθηκε ως η δεύτερη οικονομική δύναμη της Ευρώπης και τέταρτη στον κόσμο. Όπως και ο Σαρλ ντε Γκολ, προώθησε τη σύσφιγξη των σχέσεων Γαλλίας - Γερμανίας αλλά, σε αντίθεση με εκείνον, υποστήριζε την ένταξη της Μ. Βρετανίας στην (τότε) ΕΟΚ. Το 1981 έχασε τις εκλογές από τον Φρανσουά Μιτεράν, ενώ παράλληλα ο Ζακ Σιράκ, πρώην πρωθυπουργός του, διέσπασε την ενότητα της παράταξης των συντηρητικών, στρεφόμενος εναντίον του.

Έπειτα από μια δυσμενή περίοδο, τελευταία είχε αρχίσει να επανακτά την επιρροή που ασκούσε παλιά και είχε προτείνει την άμεση εκλογή προέδρου της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, ελπίζοντας στην ανάδειξή του στο αξίωμα αυτό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM