«Είμαι ο Χριστόδουλός σας»… 13 χρόνια μετά

Πέρασαν 13 χρόνια από την κοίμηση του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου … Και το ότι λείπει δεν το βλέπει κανείς μόνο στην Εκκλησία, αλλά σε όλη την κοινωνία που εκείνος ήξερε να πιάνει τον παλμό της. Ολοζώντανο ακόμη το αποτύπωμα του, αλλά και πολλά ερωτήματα…

Του  Κώστα Παππά

Οι εφημερίδες στην εποχή της εκλογής του  μιλούσαν για το φαινόμενο Χριστόδουλος. Από τον ενθρονιστήριο λόγο του όλοι κατάλαβαν ότι ο νέος Αρχιεπίσκοπος μπορούσε να αρθρώσει ένα άλλο λόγο σύγχρονο μα και  ουσιαστικό. Δεν είναι άλλωστε  πολλές οι προσωπικότητες μέσα στην ιστορία , οι οποίες  13 χρόνια μετά το θάνατό τους  ανακαλούνται στη μνήμη χιλιάδων ανθρώπων με τέτοια νοσταλγία.

«Μας αρέσει γιατί μιλάει απλά»

Η πληθωρική παρουσία του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, ο μεστός και χειμαρρώδης λόγος του, η συναισθηματική του φόρτιση κάθε φορά που μιλούσε για την Ελλάδα και την Εκκλησία , η εξωστρέφεια και αμεσότητά του, έκαναν πολλούς ανθρώπους να  ταυτίζονται με τα λόγια του και να εμπνέονται από αυτά σε κάθε δημόσια τοποθέτησή του. «Μας αρέσει γιατί μιλάει απλά», άκουγες πολύ συχνά την ώρα που τα χειροκροτήματα των πιστών αντηχούσαν σε κηρύγματά του στους ναούς.

Οι συνάδελφοι του εκκλησιαστικού ρεπορτάζ που καλούνταν να καλύψουν μια απλή επίσκεψη του Χριστόδουλου ή μια συνάντησή του, έβγαζαν τα μπλοκάκια τους πριν αρχίσει καν να μιλάει , γιατί πολύ απλά  σχεδόν κάθε τοποθέτησή του, ακόμα και για θέματα που δεν ήταν πρώτης γραμμής στην επικαιρότητα, έβγαζαν είδηση. Παλιός συνάδελφος  στο εκκλησιαστικό ρεπορτάζ είχε πει κάποτε: «Ακόμα και όταν βήχει ειδήσεις βγάζει ο Χριστόδουλος».  Οι περισσότερες ομιλίες του ήταν εκτός τυπικού και γραπτού κειμένου, ο Χριστόδουλος από στήθους μιλούσε με λόγια τονισμένα με τέτοιο τρόπο που κέντριζαν το ενδιαφέρον ακόμα και τον ανθρώπων που δεν τον έβλεπαν θετικά.

Κάθε μέρα από πολύ νωρίς στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών οι συνεργάτες του κατάρτιζαν με τις εντολές του ένα πρόγραμμα τόσο εξαντλητικό που και οι ίδιοι απορούσαν πως καταφέρνει ο Αρχιεπίσκοπος και έχει την ίδια ενέργεια κάθε μέρα.

Το «σας πάω» προς τους νέους

Πέρα από αυτές τις διαπιστώσεις όμως που σχετίζονται  με την καθημερινότητα του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου υπήρξαν στιγμές στην αρχιεπισκοπική του διακονία που πραγματικά έμειναν χαραγμένες στη μνήμη όχι μόνο του στενού εκκλησιαστικού περιβάλλοντος , αλλά και σε ανθρώπους οι οποίοι δεν βρίσκονται κάθε Κυριακή στο στασίδι κάποιας εκκλησίας. Εκείνο το «Σας πάω» και «Ελάτε όπως είστε» προς τους νέους σε μια από τις συνηθισμένες εξωστρεφείς  ομιλίες του έμειναν όχι μόνο ως λόγια, αλλά και ως ένα πρακτικό ανοικτό προσκλητήριο που ποτέ άλλοτε δεν είχε γίνει με αυτό τον τρόπο στους νέους με τα σκισμένα τζιν και τα σκουλαρίκια.

Οι λόγοι του που σήμερα μοιάζουν προφητικοί για όσα η Ελλάδα και ο κόσμος έχουν υποστεί από την πανδημία της παγκοσμιοποίησης ανακαλούνται πολύ συχνά στα social media και η αποδοχή των απλών ανθρώπων  κάθε ηλικίας 13 χρόνια μετά το θάνατό του αναδεικνύουν  το εκτόπισμα του Ιεράρχη.

Ο  Χριστόδουλος πέρασε και δύσκολες στιγμές στον θρόνο της Αρχιεπισκοπής όμως εκείνοι που τον γνώριζαν καλά έχουν να θυμούνται  την στωικότητα με την οποία αντιμετώπιζε τις δυσκολίες αυτές. Ακόμα και στα δύσκολα  όμως ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος δεν ξεπουλούσε ποτέ τα δικά του «πρωτοτόκια», σε βαθμό που αυτή η στάση του ενοχλούσε και ενοχλούσε  πολλούς. Αυτή η τελευταία παραδοχή ίσως να κάνει  ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας   ακόμα  και σήμερα να μην μπορεί να αποδεχθεί το φυσικό του τέλος ως μια ασθένεια, που έρχεται όπως σε πολλούς άλλους ανθρώπους ξαφνικά. Έτσι τα σενάρια έχουν ακόμα, τόσα χρόνια μετά, μια ιδιαίτερη θέση στην σκέψη πολλών κάτι τέτοιες μέρες…13 χρόνια μετά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM