Kουλούρια Θεσσαλονίκης: #ΜένουμεΣπίτι και φτιάχνουμε λαχταριστά

#ΜένουμεΣπίτι και είναι ευκαιρία να μπούμε στην κουζίνα μας και να φτιάξουμε φαγητά και γλυκά που μέχρι τώρα δεν είχαμε τολμήσει να δοκιμάσουμε.

Τα κουλούρια Θεσσαλονίκης είναι ένα ωραία σνακ που μπορούμε να φάμε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας σε πολλούς συνδυασμούς.

Εκτός, το κλασικό, μπορούμε να το φάμε και γεμιστό με υλικά της επιλογής μας.

Εμείς, κατά τη διάρκεια της καραντίνας φτιάξαμε κουλούρια Θεσσαλονίκης, δοκιμάζοντας τη συνταγή του σεφ Πέτρου Συρίγου.

Τα υλικά εύκολα, καθώς τα έχουμε στο σπίτι μας, και ο χρόνος που απαιτούν είναι ελάχιστος.

Υλικά:

  • 500gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 250gr. χλιαρό νερό
  • 1 φακελάκι μαγιά
  • 2 κ.σ ζάχαρη (κοφτές)
  • 1 κ.σ αλάτι (κοφτή)
  • 50gr. βούτυρο ή ελαιόλαδο
  • 1 κ.γλ. ταχίνι

Για το πασπάλισμα:

  • 500gr. νερό
  • 2 κ.σ ζάχαρη
  • σουσάμι

Εκτέλεση: 

  1. Σε ένα μπόλ βάζουμε το χλιαρό νερό με τη ζάχαρη, τη μαγιά και 100 gr. από το αλεύρι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε για 15 λεπτά στην άκρη σκεπάζοντας με μια πετσέτα, ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
  2. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε με το χέρι ώστε να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  3. Μεταφέρουμε τη ζύμη στον πάγκο και ανακατεύουμε για 5 λεπτά ακόμη. Κόβουμε σε 8 κομμάτια τη ζύμη. Παίρνουμε το κάθε μπαλάκι και ανοίξτε σε μια λωρίδα και το «κλείνουμε» κάνοντας το κύκλο(κουλούρι). Για ευκολότερο άνοιγμα μπορούμε αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε μόνο ελαιόλαδο και όχι αλεύρι.
  4. Σε ένα πιάτο βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Αυτό βοηθάει στο χρώμα που θα πάρουν τα κουλούρια όταν ψηθούν. Σε ένα άλλο πιάτο βάζουμε το σουσάμι. Βουτάμε το κάθε κουλούρι στο νερό και μετά στο σουσάμι.
  5. Βάζουμε λαδόκολλα στο ταψί και ακουμπάμε πάνω 4 κουλούρια. Αφήνουμε τα κουλούρια να ξεκουραστούν και να φουσκώσουν, σκεπάζοντας με μια πετσέτα. Πρέπει να διπλασιαστεί ο όγκος τους. Αυτή η διαδικασία μπορεί να πάρει από 30 λεπτά έως 1 ώρα, αναλόγως αν είναι ζεστός ο χώρος.
  6. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 17-19 λεπτά. Σερβίρουμε τα κουλούρια σκέτα ή συνοδεύοντας με τυριά και αλλαντικά ή σοκολάτα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM