Βάψιμο των πασχαλινών αυγών: 5 tips για να αποφύγετε τις αστοχίες

Μεγάλη Πέμπτη σήμερα και οι περισσότεροι ίσως να μην το έχουν καταλάβει, καθώς, φέτος, εξαιτίας της πανδημίας του κοροναϊού, βιώνουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις.

Κάτω από άλλες συνθήκες, αυτές τις ημέρες, οι Εκκλησίες θα ήταν γεμάτες κόσμο, οι περισσότεροι θα έκαναν διακοπές σε νησιά και χωριά και τα έθιμα ανά περιοχές θα είχαν την τιμητική τους.

Σήμερα, βάφουμε τα κόκκινα αυγά. Ένα έθιμο που αναβιώνει σε όλα τα σπίτια. Ωστόσο, αρκετοί έχουν φτιάξει πασχαλινά κουλουράκια και ετοιμάζονται να βάψουν αυγά, έτσι ώστε να νιώσουν λίγη θαλπωρή και να μπουν στο πνεύμα των ημερών.

Το βάψιμο των κόκκινων αυγών δεν είναι εύκολη υπόθεση και σίγουρα υπάρχουν tips για εγγυημένο αποτέλεσμα.

Πολλοί από εμάς, όταν βάφουμε τα πασχαλινά αυγά αντιμετωπίζουμε κάποιες δυσκολίες στο βάψιμο, όπως το σπάσιμο του αυγού ή και αστοχίες στο βαφή τους.

Παρακάτω σας δίνουμε κάποια tips για τα καλύτερα πασχαλινά αυγά.

Τι αυγά να αγοράσω

Προτιμάμε αυγά μεσαίου μεγέθους και με μπεζ κέλυφος. Τα μπεζ αυγά θα αποκτήσουν πιο βαθύ κόκκινο χρώμα από τα λευκά. Τα λευκά αυγά, όμως είναι ιδανικά για τα άλλα χρώματα, όπως κίτρινο, πράσινο κ.α

Για να μη σπάνε τα αυγά στο βράσιμο

Από το προηγούμενο βράδυ βράζουμε τα αυγά έξω από το ψυγείο για να αποκτήσουν θερμοκρασία δωματίου. Το επόμενο πρωί τα σκουπίζουμε ένα ένα, για να είναι η επιφάνεια τους καθαρή και λεία. Χρησιμοποιούμε κατσαρόλα πλατιά. Κάποιες νοικοκυρές στρώνουν μια βαμβακερή πετσέτα στον πάτο για μεγαλύτερη ασφάλεια. Το σημαντικό πάντως είναι από την μία να μη στριμώξουμε τα αυγά και από την άλλη να μην τα αφήσουμε πολλά κενά μεταξύ τους. Και πάντα βάζουμε μία στρώση τη φορά.

Ρίχνουμε νερό, τόσο όσο να σκεπάζει τα αυγά, μαζί με μία πρέζα αλάτι και μία κουταλιά ξύδι. Κλείνουμε το καπάκι και ανάβουμε το μάτι στην υψηλότερη θερμοκρασία. Όταν το νερό αρχίζει να κοχλάζει χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανοίγουμε το καπάκι. Σε 10 λεπτά σβήνουμε τη φωτιά τελείως, αλλά αφήνουμε την κατσαρόλα στην εστία για άλλα 5 λεπτά.

 

Για να σταθεροποιηθεί η βαφή

Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες βαφής που αγοράσαμε, κυρίως όσο αφορά το χρόνο που χρειάζεται να αφήσουμε τα αυγά μας βυθισμένα σε αυτήν. Διαλύουμε το φακελάκι της βαφής σε χλιαρό νερό και δεν ξεχνάμε να ρίξουμε αρκετό ξίδι. Το ξίδι βοηθά να σταθεροποιηθεί το χρώμα πάνω στο αυγό. Τοποθετούμε τα αυγά μέσα στη βαφή αφού έχουν κρυώσει από το βράσιμο και οπωσδήποτε σε μία στρώση.

Γυάλισμα αυγών

Βγάζουμε προσεκτικά τα βαμμένα αυγά με ένα κουτάλι και τα αφήνουμε να στεγνώσουν σε μια πιατέλα. Βουτάμε ένα μαλακό πανάκι μέσα σε ελαιόλαδο και τα τρίβουμε απαλά μέχρι να γυαλίσουν. Αντί για πετσέτα μπορούμε να τα γυαλίσουμε και με πινέλο ή με λίγο βαμβάκι.

 

Για να μην λερωθούν τα χέρια μας

Για να μην λερωθούμε όταν τα βάφουμε τα αυγά φοράμε πλαστικά γάντια καθ'όλη τη διάρκεια της διαδικασίας. Επίσης, χρησιμοποιούμε κουτάλι ( ή τρυπητή κουτάλα), όταν θέλουμε να βγάλουμε τα αυγά από την βαφή. Και αν παρόλα αυτά μείνουν κόκκινοι λεκέδες στα χέρια μας, αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι ένα μείγμα από λεμόνι, ζάχαρη και λάδι σε ίσες αναλογίες και τρίβουμε τα χέρια μας με αυτό.

Ακολουθώντας αυτά τα 5 tips θα έχετε τα πιο τέλεια πασχαλινά αυγά.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM