Ρώσικη σαλάτα - Συνταγή: Η ιδανική επιλογή για να συνοδεύσεις το κρέας

Ρώσικη σαλάτα
Φωτογραφία: Pinterest

Οι προετοιμασίες για το πασχαλινό τραπέζι ξεκινούν δύο και τρεις μέρες πριν από την Κυριακή του Πάσχα. Πρωταγωνιστικό ρόλο, αν μη τι άλλο στο τραπέζι έχει το αρνί, ενώ τα παιδιά ανυπομονούν για το τσούγκρισμα των αυγών. Υπάρχουν κι εκείνοι όμως -μεταξύ αυτών είμαι κι εγώ- που δεν τρελαίνονται τόσο για το κρέας και τσιμπολογούν από τα ορεκτικά. Ένα από τα πιο δημοφιλή ορεκτικά που ταιριάζει σε κάθε περίσταση είναι η ρώσικη σαλάτα. Βασιζόμενοι, λοιπόν στην συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου θα εντυπωσιάσουμε τους λιγοστούς -αλλά πολύ καλούς- συγγενείς και φίλους.

Τι θα χρειαστείτε για τη ρώσικη σαλάτα

- 3 μέτριες πατάτες
- 3 καρότα τρυφερά
- 3 αγγουράκια τουρσί
- 1 φλ. αρακά
- 2 παντζάρια μέτρια (βρασμένα ή ατμού)
- 1 φλ. μαγιονέζα
- 2 βρασμένα σφιχτά αυγά
- 2 κ.σ άνηθο ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ κάπαρη ψιλοκομμένη
- λίγο αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- λίγες σταγόνες ελαιόλαδο
- λίγες σταγόνες ξίδι από κρασί
- λίγες σταγόνες χυμό από λεμόνι

Η εκτέλεση της συνταγής

Πρώτα κόβουμε τις πατάτες και τα καρότα σε μικρούς κύβους. Βάζουμε τις πατάτες σε κατσαρόλα και καλύπτουμε με κρύο νερό. Από την ώρα που θα πάρει βράση, βράζουμε για 12΄. Θέλουμε οι πατάτες για τη ρώσικη σαλάτα να μαλακώσουν αλλά χωρίς να λιώσουν, πρέπει να κρατήσουν το σχήμα τους.

Στα τελευταία 5΄ του βρασμού προσθέτουμε τα καρότα. Συνεχίζουμε το βράσιμο. Όταν περάσουν τα 12΄ και μαλακώσουν τα λαχανικά, ρίχνουμε στην κατσαρόλα τον αρακά. Αφήνουμε για 1΄ και βάζουμε τα λαχανικά σε σουρωτήρι. Ρίχνουμε μπόλικο κρύο νερό στα λαχανικά ώστε να κοπεί ο βρασμός και να κρατήσουν τα λαχανικά το έντονο το χρώμα τους. Σουρώνουμε πολύ καλά και αφήνουμε τα λαχανικά να στραγγίσουν τελείως.

Ρώσικη σαλάτα

Έχουμε βράσει τα παντζάρια μέχρι να μαλακώσουν (ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παντζάρια στον ατμό – εμπορίου). Τα αφήνουμε να κρυώσουν, τα καθαρίζουμε και τα κόβουμε σε μικρά καρέ ίδιο μέγεθος με τα υπόλοιπα λαχανικά. Ψιλοκόβουμε τα αγγουράκια τουρσί και τα βραστά αυγά.

Βάζουμε τα λαχανικά σε μπολ και προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα αγγουράκια τουρσί, τα βρασμένα παντζάρια, τα ψιλοκομμένα αυγά, τη μαγιονέζα και ανακατεύουμε. Αν θέλετε να φτιάξετε σπιτική μαγιονέζα δείτε τη συνταγή μου εδώ. Και αν χρησιμοποιήσετε φρέσκα παντζάρια, διαβάστε όλα τα μυστικά μου εδώ.

Αγγουράκια τουρσί

Αλατοπιπερώνουμε αφού δοκιμάσουμε, γιατί η μαγιονέζα είναι νόστιμη και περιχύνουμε με λίγο ξίδι και λίγο χυμό λεμόνι. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με τον άνηθο. Ανακατεύουμε τη ρώσικη σαλάτα. Τέλος, προσθέτουμε λίγη κάπαρη ψιλοκομμένη. Δοκιμάζουμε για να διαπιστώσουμε αν έχει τη γεύση που θέλουμε και την αφήνουμε να παγώσει στο ψυγείο.

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα