Αρνί στο φούρνο: Η πιο νόστιμη συνταγή για το πασχαλινό τραπέζι

Αρνί στο φούρνο
Φωτογραφία: Instagram

Ας ελπίσουμε πως φέτος είναι η τελευταία χρονιά που κάνουμε Πάσχα μακριά από τα χωριά μας, γιατί αν μη τι άλλο αυτές οι γιορτές απαιτούν ένα τοπίο μακριά από το αστικό περιβάλλον. Ωστόσο, αν και θα μείνουμε στις πόλεις μας οι επιλογές για ένα χορταστικό τραπέζι είναι πολλές. Ας μιλήσουμε όμως για το κύριο μενού της ημέρας, που μεταξύ μας θα τρως για μια βδομάδα ακόμα και κρύο από το ψυγείο, μιας και σίγουρα θα περισσέψει. Τα φώτα στο αρνί παρακαλώ! 

Μπορεί να μην έχουμε όλοι τη δυνατότητα να σουβλίσουμε, όμως και ο φούρνος αποτελεί μια ιδανική επιλογή για να απολαύσουμε το πασχαλινό αρνί. Η παρακάτω συνταγή για αρνάκι στον φούρνο είναι εξαιρετικά απλή και εύκολη δια χειρός του master chef Άκη Πετρετζίκη...

Υλικά για το αρνίσιο μπούτι στον φούρνο με πατάτες

               Συστατικά               Για τις πατάτες           Για το γλάσο
1 1/2 κιλό αρνί, μπούτι 1,2 κιλά πατάτες 50 γρ. μουστάρδα, απαλή
3-4 σκ. σκόρδο 2 κ.σ. ελαιόλαδο 100 γρ. μέλι
2 κλ. δεντρολίβανο, φρέσκο πιπέρι 1 κ.γ. μπούκοβο
2 κ.σ. ελαιόλαδο αλάτι  
2 κύβους κότας 200 γρ. νερό, βραστό  
250 γρ. κρασί λευκό 1 κ.σ. μέλι  
300 γρ. νερό 1 κ.σ. μουστάρδα, απαλή  
Άκης Πετρετζίκης
Φωτογραφία: Instagram

Οδηγίες για την εκτέλεση της συνταγής

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα. Βάζουμε το αρνί σε ένα ταψί και με ένα μαχαίρι το τρυπάμε σε διάφορα σημεία. Κόβουμε το σκόρδο σε λεπτές φέτες, κόβουμε το δεντρολίβανο σε μικρά κομμάτια και τα τοποθετούμε μέσα στις σχισμές που έχουμε κάνει στο αρνί. Σε ένα μπολ βάζουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, τους κύβους και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι μέχρι να λιώσουν οι κύβοι. Ρίχνουμε το μείγμα στο αρνί και το απλώνουμε με τα χέρια ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια.

Βάζουμε στο ταψί το κρασί, το νερό, το σκεπάζουμε πολύ καλά με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 1 ½ ώρα. Αν το αρνί μας είναι περισσότερο από από 1,5 κιλό, ψήνουμε 1 ώρα παραπάνω για κάθε κιλό και προσθέτουμε 300 γρ. νερό για κάθε ώρα επιπλέον ψησίματος.

Για τις πατάτες

Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να κάψει καλά. Πλένουμε πολύ καλά τις πατάτες, τις κρατάμε με την φλούδα τους και τις κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια 3-4 εκ. Ρίχνουμε στις πατάτες 2 κ.σ. ελαιόλαδο, πιπέρι, αλάτι και τις ρίχνουμε στο καυτό τηγάνι. Τις σοτάρουμε για 5-6 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα. Προσθέτουμε το νερό, το μέλι και τη μουστάρδα και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Βγάζουμε το ταψί με το αρνί από τον φούρνο, το ξεσκεπάζουμε και ρίχνουμε μέσα τις πατάτες. Σκεπάζουμε πάλι με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 1 ½ ώρα επιπλέον.

Για το γλάσο

Αφαιρούμε από τον φούρνο το ταψί, ξεσκεπάζουμε και απλώνουμε στο αρνί και τις πατάτες, με ένα πινέλο, τη μουστάρδα, το μέλι, το μπούκοβο και ψήνουμε στο grill για 10-20 λεπτά μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα. Βγάζουμε από τον φούρνο και σερβίρουμε.

Καλή όρεξη!

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα