Τέμπη: 18 χρόνια από το τραγικό δυστύχημα

τροχαίο Τέμπη
© EUROKINISSI

Σχεδόν 20 χρόνια πέρασαν από το τροχαίο δυστύχημα στα Τέμπη, που είχε ως αποτέλεσμα 21 μαθητές από το Μακροχώρι Ημαθίας να βρουν τραγικό θάνατο.

Ένα λεωφορείο με 49 μαθητές της Α' Λυκείου επέστρεφε στο Μακροχώρι Ημαθίας από εκδρομή στην Αθήνα, όμως κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τι έμελλε να συμβεί. 

τροχαίο Τέμπη
© EUROKINISSI

Στην αντίθετη πλευρά ερχόταν μια νταλίκα γεμάτη νοβοπάν, ωστόσο ο οδηγός έχασε τον έλεγχο σε μια στροφή, με αποτέλεσμα να μπει στο αντίθετο ρεύμα. Οι μελαμίνες με τα νοβοπάν άρχισαν να σκορπίζονται στο δρόμο, ενώ μερικά από αυτά έσκισαν την αριστερή μεριά του πούλμαν, βρίσκοντας και τους μαθητές.

Τα σωστικά συνεργεία χρειάστηκαν δύο ώρες για να ανασύρουν τους νεκρούς μαθητές και να απεγκλωβίσουν τους ζωντανούς. Από τους 49 μαθητές, οι 21 έχασαν τη μάχη με τη ζωή, ενώ 20 τραυματίστηκαν.

τροχαίο Τέμπη

Τα αίτια της σύγκρουσης

Όπως διαπιστώθηκε ο οδηγός της νταλίκας οδηγούσε για έξι ώρες συνεχόμενα, ενώ τα ελαστικά της ήταν φθαρμένα και το φορτίο υπέρβαρο. Παράλληλα,το λεωφορείο που μετέφερε τους μαθητές είχε κριθεί ακατάλληλο λόγω παλαιότητας και έπρεπε να είχε αποσυρθεί 3 μήνες νωρίτερα.

τροχαίο Τέμπη
© EUROKINISSI

Ο οδηγός του μοιραίου οχήματος είχε δηλώσει τότε: «Αισθάνομαι συντριβή γι’ αυτό που συνέβη και θα προτιμούσα να είχα σκοτωθεί και εγώ για να μη ζήσω αυτή την τραγωδία. Στην έξοδο από το εργοστάσιο ζύγισα πάλι τη φορτωμένη νταλίκα και διαπίστωσα κατά την οδήγηση ότι ήταν υπέρβαρο το φορτίο μου κατά δύο ή τρεις τόνους. Ακόμη και αν ήξερα ότι ήταν υπέρβαρο κατά τη φόρτωση, δεν θα αρνιόμουν να εκτελέσω το δρομολόγιο μήπως με διώξουν από τη δουλειά, γιατί ήμουν και καινούργιος. Πιστεύω ότι, αν δεν ήταν υπέρβαρο το φορτίο μου και το ύψος μεγάλο, δεν θα έχανα τον έλεγχο του αυτοκινήτου».

τροχαίο Τέμπη

Η δίκη

Η δίκη για το πολύνεκρο τροχαίο έγινε τον Οκτώβριο του 2008, με τον οδηγό της νταλίκας να καταδικάζεται σε κάθειρξη 15 ετών. Οι ιδιοκτήτες της νταλίκας αλλά και του εργοστασίου νοβοπάν, καταδικάστηκαν από 4 μέχρι 14 χρόνια. Μάλιστα, η εταιρεία πλήρωσε αποζημίωση 8.500.000 ευρώ στις οικογένειες των θυμάτων. Παρ΄ όλα αυτά και όπως σωστά είχε αναφέρει ο αντιδήμαρχος Βέροιας το 2012, «παρά τις τιμωρίες, παρά τις αποζημιώσεις, τα παιδιά του Μακροχωρίου δεν θα γυρίσουν ποτέ πίσω».

κηδεία μαθητών Τέμπη
© Βερβερίδης Βασίλης

Πλέον, η πρώτη σήραγγα στα Τέμπη έχει ονομαστεί σε «Μαθητών Μακροχωρίου Ημαθίας», ενώ στο σημείο του τροχαίου έχει τοποθετηθεί μια μαρμάρινη πλάκα που αναγράφει: «Στο σημείο αυτό, με ευθύνη της πολιτείας και στον βωμό του κέρδους, θυσιάστηκαν οι 21 μαθητές του Λυκείου Μακροχωρίου Ημαθίας».

 

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα