Το ιστορικό ορόσημο της 6ης Μαΐου: Από το πρώτο μνημόνιο στις εκλογές της ανατροπής

Βουλή
(EUROKINISSI/ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ)

Μια μέρα που ανακάτεψε συναισθήματα, εικόνες, ελπίδες και ταξίδεψε την ελληνική κοινωνία από τον φόβο και την οργή στην αστροφεγγιά της ελπίδας και πολύ γρήγορα στο θάμπωμα και την απογοήτευση που φέρνουν συνήθως η απομυθοποίηση και η ταχύτατη κατακρήμνιση της ελπίδας. Ναι, μια μέρα που ήρθε να προσθέσει ένα ακόμη «Δεν ξεχνώ» σε μια μακρά αλυσίδα παρόμοιων επικλήσεων.

Αυτή τη μέρα μάθαμε λέξεις που χάραξαν τις ζωές μας. Η λέξη «μνημόνιο» μας καταπλάκωσε αυτή τη μέρα, πίσω στο 2010, που αρχίζει πια να φαίνεται μακρινό. Το πρώτο μνημόνιο «περνά» από τη Βουλή την επομένη του ατιμώρητου εγκλήματος της Marfin και αρχίζει να στραγγαλίζει την κοινωνία.

Αντώνης Σαμαράς και Ντόρα Μπακογιάννη
(EUROKINISSI // ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Με 172 ψήφους υπέρ και 121 κατά, υπερψηφίζεται επί της αρχής του το νομοσχέδιο για τα έκτακτα οικονομικά μέτρα στην Ελλάδα. Ο Αντώνης Σαμαράς διαγράφει από τη Νέα Δημοκρατία την Ντόρα Μπακογιάννη, επειδή υπερψήφισε το νομοσχέδιο.

Στο ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Παπανδρέου θέτει εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος τους βουλευτές Σοφία Σακοράφα, Γιάννη Δημαρά και Βασίλη Οικονόμου, οι οποίοι δήλωσαν «παρών» στην ονομαστική ψηφοφορία. Αυτή η ψηφοφορία επικύρωσε ένα προαναγγελθέν από τα χείλη του ίδιου του τότε πρωθυπουργού έγκλημα, η προαναγγελία του οποίου είχε γίνει λίγες μέρες πριν, στις 23 του Απρίλη, με φόντο το μαγευτικό Καστελλόριζο.   

Γιώργος Παπανδρέου στο Καστελόριζο
(EUROKINISSI // ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Από εκεί και πέρα η πολιτική ζωή αιχμαλωτίστηκε στη σχεδόν σεισμική μόχλευση που επέβαλαν οι συνθήκες. Φτωχοποίηση της κοινωνίας, βίαιες αλλαγές, οργή των πολιτών και εντέλει πολιτικές τερατογενέσεις ακραίων σχημάτων που πάνω στη σάρκα της εγκληματικής οργάνωσης φόρεσαν για μακρύ χρονικό διάστημα θεσμική προβιά, την οποία λέκιαζαν κατ’ επανάληψη.

Οι παλιές πολιτικές σταθερές κατέρρευσαν εκκωφαντικά, τόσο που το πρόσφατο παρελθόν έμοιαζε βαθύ και μακρινό χθες. Ύστερα από όλα αυτά φτάσαμε στην κορύφωση. Ξανά μια 6η Μαΐου, δύο χρόνια αργότερα.

Πανωλεθρία του δικομματισμού, μεγάλη άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ και ανέλιξή του, κατ' αρχάς στη δεύτερη θέση της εκλογικής προτίμησης και σταδιακά στη θέση της κυρίαρχης εγχώριας πολιτικής δύναμης, έπειτα από έναν ασύλληπτο θρίαμβο στα αστικά κέντρα, και είσοδος της ακροδεξιάς Χρυσής Αυγής στη Βουλή είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των εκλογών που σηματοδοτούν τη ριζική ανατροπή του πολιτικού σκηνικού και το «τέλος της μεταπολίτευσης» για την πλειονότητα των πολιτικών σχολιαστών. Τα αποτελέσματα: ΝΔ: 18,85% (108 έδρες), ΣΥΡΙΖΑ: 16,78% (52 έδρες), ΠΑΣΟΚ: 13,18% (41 έδρες), Ανεξάρτητοι Έλληνες: 10,60% (33 έδρες), ΚΚΕ: 8,48% (26 έδρες), Χρυσή Αυγή 6,97% (21 έδρες), ΔΗΜΑΡ: 6,11% (19 έδρες).

Βουλή
(ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)

Έτσι η 6η Μαΐου μετατράπηκε από μια απλή ημερομηνία σε ένα από τα εθνικά ιστορικά ορόσημα.

Είναι απόλυτα βέβαιο ότι οι ιστορικοί του μέλλοντος θα ασχοληθούν σε βάθος με αυτή τη μέρα. Μια μέρα που ξεκίνησε επίσημα ο αποκαλούμενος και ως «πόλεμος της γενιάς μας», χτίστηκαν μύθοι που γκρεμίστηκαν κι άλλαξαν πράγματα που ποτέ δεν θα γίνουν ξανά όπως πριν.

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα