Τεταμένη η κατάσταση στη Μόρια - Ενισχύονται οι αστυνομικές δυνάμεις

Σε αναβρασμό η Μόρια μετά τις καταστροφικές φωτιές των προηγούμενων ημερών που κατέστρεψαν ολοσχερώς το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) προσφύγων και μεταναστών.

Περισσότεροι από 10.000 μετανάστες πέρασαν τη νύχτα στους δρόμους για ένα ακόμη βράδυ, καθώς οι προσπάθειες επαναδημιουργίας του καταυλισμού συναντά την αντίσταση τόσο όσων διέμεναν εκεί, όσο και των κατοίκων της περιοχής.

Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες έφτιαξαν πρόχειρα καταφύγια κάτω από δέντρα, ενώ παιδιά κοιμήθηκαν μέχρι και δίπλα σε κάδους απορριμμάτων.

Ορισμένοι πρόσφυγες μάλιστα βρήκαν καταφύγιο σε παρακείμενο νεκροταφείο, καθώς εκεί υπάρχει βρύση με νερό, και τα παιδιά κοιμούνται πάνω στους τάφους. Ενώ την ίδια στιγμή, κάτοικοι διαμαρτυρήθηκαν κάνοντας λόγω για βεβήλωση και προσβολή νεκρών.

Η αστυνομία εξακολουθεί να αποτρέπει την προώθηση τους στην ενδοχώρα υπό το φόβο και μιας υγειονομικής εκτροπής λόγω κοροναϊού αφού, όπως είναι γνωστό, 35 άνθρωποι από το ΚΥΤ βρέθηκαν θετικοί στον φονικό ιό και κανείς τους δεν βρίσκεται σε καραντίνα, καθώς χάθηκαν τα ίχνη τους μετά τα επεισόδια.

Να σημειωθεί πως την Πέμπτη, κάτοικοι της γύρω περιοχής, υπό την αιγίδα του δημάρχου Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη, αλλά και άλλων τοπικών παραγόντων σχημάτισαν μπλόκα στις οδικές οδούς προκειμένου να αποτρέψουν την επαναδημιουργία του ΚΥΤ.

Με αυτά τα δεδομένα, και με τα τοπικά Μέσα να κάνουν λόγο για «καζάνι που βράζει» και να εκφράζουν φόβους περαιτέρω έντασης, τις τελευταίες ώρες οι αστυνομικές δυνάμεις στο νησί ενισχύονται συνεχώς, ενώ σήμερα το πρωί (11/09 κατέφτασαν στη Μυτιλήνη οχτώ νέες διμοιρίες των ΜΑΤ καθώς και δύο «αύρες» της αστυνομίας.

Πρόκειται για θωρακισμένα οχήματα εκτόξευσης νερού που έχει στο οπλοστάσιο της η Ελληνική Αστυνομία και των οποίων μια από τις βασικές αποστολές είναι η διάνοιξη/διάσπαση εμποδίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», η αστυνομία έχει θέσει στο μικροσκόπιο 30 Αφγανούς αιτούντες άσυλο, θεωρώντας τους ως τους βασικούς ενορχηστρωτές των ταραχών.

Την Πέμπτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, απεύθυνε μήνυμα προς όσους θεωρούν ότι καίγοντας τον καταυλισμό θα συνεχίσουν το ταξίδι τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Τους λέμε ότι δεν κατάλαβαν. Ό,τι έχουν στο μυαλό τους να το ξεχάσουν. Κάποιοι δεν σέβονται τη χώρα που τους φιλοξενεί. Και πασχίζουν να αποδείξουν ότι δεν ψάχνουν ‘διαβατήριο’ για μια καλύτερη ζωή. Αντίθετα, εκμεταλλεύονται κάθε αφορμή για να πυρπολήσουν κάθε λύση. Και τελικά να διαιωνίζουν το πρόβλημα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM