Χριστούγεννα: Όσα ισχύουν για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό

Σε περίπου δύο εβδομάδες έχουμε Χριστούγεννα, και παρά το μερικό άνοιγμα της αγοράς με «click away» το lockdown παραμένει σε ισχύ, ωστόσο, πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται αν θα μπορούν να βγουν εκτός νομού το επόμενο διάστημα 

Πρεμιέρα έκανε σήμερα το «click away» που σηματοδοτεί το μερικό άνοιγμα της αγοράς την περίοδο των Χριστουγέννων, παρά το lockdown. Το μερικό άνοιγμα της αγοράς βέβαια, και το διάστημα τω εορτών, εύλογα, προκαλεί απορίες για το τι ισχύει για τις μετακινήσεις από νομό σε νόμο και τι τελικά θα επιτραπεί.

Για ποιες περιπτώσεις επιτρέπεται η μετακίνηση εκτός νομού κατά την περίοδο των Χριστουγέννων

Έχει ήδη αποσαφηνιστεί από τους αρμόδιους πως το επόμενο διάστημα –δηλαδή την περίοδο των εορτών– είναι απαραίτητο να τηρηθούν τα μέτρα, ώστε να μην ξεφύγει η πανδημία και να μπορέσουμε μετά τις 7 του Ιανουαρίου 2021 να επιστρέψουμε σε μια κάποια κανονικότητα –να γίνει άρση του lockdown.

Την ίδια ώρα λοιπόν, είναι ξεκάθαρο πως δεν πρόκειται να επιτραπούν οι μετακινήσεις για όσους ετοιμάζονται να βγουν εκτός του νομού όπου διαμένουν τώρα, για να πάνε σε εξοχικά και να κάνουν διακοπές.

Βέβαια, κάποιες μετακινήσεις –αν και ελάχιστες– θα επιτραπούν το επόμενο διάστημα, αλλά αποκλειστικά και μόνο για συγκεκριμένους λόγους, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η άσκοπη και ανεξέλεγκτη μετακίνηση από νομό σε νομό. Η αλόγιστη μετακίνηση εξάλλου, είναι πιθανό να επιφέρει διασπορά του κορονοϊού σε όλη την επικράτεια, αλλά και ακόμα μεγαλύτερη πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ε.Σ.Υ.).

Επομένως, όπως διευκρίνισε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, θα υπάρξουν ορισμένες μόνο εξαιρέσεις στον κανόνα της απαγόρευσης και θα δοθεί μια κάποια ευελιξία στην επανένωση οικογενειών με ανθρώπους που δουλεύουν σε διαφορετικό νομό από αυτόν που είναι τα άλλα μέλη. Φυσικά, μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η επιστροφή των φοιτητών, οι οποίοι παραμένουν στην πόλη που σπουδάζουν, εφόσον βρίσκονταν εκεί πριν από την εφαρμογή του καθολικού lockdown. Φυσικά, για να γίνει εφικτή η διαδικασία είναι απαραίτητο να τηρηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία, με επίδειξη Ε1 και Ε9.

Επιπλέον, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς σημείωσε πως η μετακίνηση θα αφορά μόνο την κατεύθυνση προς την μόνιμη κατοικία και θα είναι άπαξ.

Με βάση όσα έχουν ανακοινωθεί για την ώρα, οι μετακινήσεις μεταξύ Περιφερειακών Ενοτήτων που θα επιτραπούν –κατ’ εξαίρεση– θα σχετίζονται με:
  • λόγους υγείας
  • επαγγελματικοί λόγους
  • επιστροφή στη μόνιμη κατοικία
  • επανένωση οικογενειών

Παράλληλα, ο Νίκος Χαρδαλιάς ξεκαθάρισε πως η υποχρεωτική προληπτική καραντίνα για όσους ταξιδεύουν από χώρες του εξωτερικού προς την Ελλάδα και εισέρχονται στη χώρα από τις 18 Δεκεμβρίου 2020 μέχρι και τις 7 Ιανουαρίου 2021 περιορίζεται, από τις 10 που είχε εξαγγελθεί, στις 3 ημέρες.

Πρεμιέρα σήμερα Κυριακή για το «click away»

kosmo ekso apo katastima me epohika idi

Από σήμερα Κυριακή (13/12) στις 11.00, όπως είναι ήδη γνωστό, ξεκίνησε η επιστροφή του λιανεμπορίου με μερική λειτουργία της αγοράς, με την εφαρμογή της τακτικής του «click away». Ενώ από αύριο, Δευτέρα (14/15) θα ξεκινά από τις 7.30 το πρωί και θα σταματά στις 21.00 το βράδυ.

Ωστόσο, παρά το μερικό άνοιγμα της αγοράς και τις αλλαγές στις μετακινήσεις που φέρνει τόσο αυτό, όσο και η περίοδο των εορτών, τα υπόλοιπα μέτρα του lockdown –αποστολή SMS και χρήση εγγράφων για μετακίνηση, απαγόρευση κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες– θα' ναι κανονικά σε ισχύ. Να σημειωθεί βέβαια, πως πλέον, κατά τις νυχτερινές ώρες δεν θα ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας 21.00-05.00, αλλά 22.00-05.00, καθώς τα καταστήματα για «click away» θα παραμένουν ανοιχτά μέχρι τις 21.00.

Επίσης, να σημειωθεί, πως για την ώρα, δεν έχει προβλεφθεί να υπάρχει ειδική μέριμνα για κάποιες συγκεκριμένες ημέρες ή για όποια διεύρυνση του ωραρίου.

«Δεν πρόκειται να διευρυνθεί το ωράριο. Η κάθε οικογένεια θα πρέπει να γιορτάσει μόνη ή μέχρι 9 άτομα» τόνισε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ωστόσο, συμπλήρωσε πως «θα δούμε αν θα υπάρξει κάποια ειδική διαδικασία για τις παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM