Αλίκη και Ρένα: Οι δυο μούσες του Φίνου που συναντήθηκαν μόνο μια φορά

Οι δυο μεγάλες κυρίες του Θεάτρου και του Κινηματογράφου μας, η Αλίκη Βουγιουκλάκη και η Ρένα Βλαχοπούλου αποτελούν, ως σήμερα, δυο κορυφαία σημεία αναφοράς για τους θεατρόφιλους και τους σινεφίλ αρκετές γενιές, ύστερα από την εποχή που μεσουράνησαν. 

Του Γιάννη Βασιλακόπουλου

Τα αστέρια όμως όπως η Αλίκη Βουγιουκλάκη και η Ρένα Βλαχοπούλου λάμπουν για πάντα Έτσι, το να γράφεται ένα κείμενο, εικοσιτέσσερα χρόνια μετά το φευγιό της Αλίκης και δεκαεφτά μετά την αναχώρηση της Ρένας, δεν είναι μια ρετρό αναφορά, τουναντίον υπηρετεί τη μοίρα των αστεριών που δεν πρέπει να σβήσουν.

Ήταν δυο σταρ με κοινά σημεία

Ήταν σταρ και οι δυο – με διαφορετικό ταμπεραμέντο, ίσως και με διαφορετικό κοινό φανατικών θαυμαστών. Δυο σταρ με πολλά κοινά σημεία, με ίδια εποχή απόλυτης λάμψης, κάθε άλλο παρά φίλες – τις οποίες συνέδεε απλώς ένας εξ αποστάσεως σεβασμός -  που παρά λίγο να μην γνωριστούν ποτέ από κοντά.

Ήταν ο Μάνος Χατζηδάκις που προσπάθησε να τις κάνει να συνεργαστούν καλλιτεχνικά σε μερικές παραστάσεις της «Οδού Ονείρων», το καλοκαίρι του 1962, αλλά εν τέλει αυτό έγινε σε μια και μόνη παράσταση στα μέσα Αυγούστου όπου η Αλίκη Βουγιουκλάκη αντικατέστησε το Δημήτρη Χορν που εκείνο το βράδυ είχε μια ηχογράφηση.

 

Και πέραν αυτού ουδέν. Και δεν θα υπήρχε ούτε καν ίχνος κοινωνικής συναναστροφής μεταξύ τους αν δεν είχε παρέμβει, πολύ αργότερα, ο «καλός μάγος», Μάκης Δελαπόρτας. Η αδυναμία που είχαν στο Μάκη φαίνεται πως ένωνε αυτές τις  δυο μεγάλες του Σανιδιού και τις οθόνης που έμοιαζαν σαν  «ξένες» μεταξύ τους.

aliki rena ke makis

Για το χατίρι του λοιπόν συναντήθηκαν μια και μοναδική φορά

Κι ο ίδιος αφηγείται:

«Η Αλίκη Βουγιουκλάκη με τη Ρένα Βλαχοπούλου συναντήθηκαν μόνο μια φορά χάρη σε μένα. Ήταν μια μοναδική βραδιά και θα τη θυμάμαι για πάντα. Η Αλίκη για πρώτη φορά τότε έφαγε κατσικάκι με πατάτες, ενώ της είχε ετοιμάσει η Ρένα και ο άντρας της ένα ψάρι. Η Αλίκη έτρωγε μόνο ψάρι και βραστά λαχανικά, τίποτα άλλο. Κι ένα μελομακάρονο που ήταν η κατάχρηση της χρονιάς της από γλυκά.

i rena vlachopulu kapnizi

Εκείνη τη βραδιά, για χάρη της Ρένας, κι επειδή της είπε η Ρένα “μωρή φάε να λιγδώσει το άντερο σου, άντε που έχεις γίνει σαν στέκα”, αυτό ήταν, η Αλίκη έφαγε και κατσικάκι και πατάτες κι έφαγε και μελομακάρονο», είπε ο Μάκης Δελαπόρτας.

rena aliki ke makis

Και να σκεφθεί κανείς ότι η πορεία τους είχε κοινά σημεία. Η πρώτη κινηματογραφική εμφάνιση της Αλίκης το 1954, ήταν μια πολύ ‘’χαμηλή πτήση’’. «Το Ποντικάκι» μια αστυνομική κομεντί  με την υπογραφή του Νίκου Τσιφόρου κολύμπησε στα θολά νερά της μετριότητας. Ήταν η μόνη ταινία που είδαμε την Αλίκη, μελαχρινή…

Την ίδια τύχη είχαν και οι «Πρωτευουσιάνικες περιπέτειες» που  είναι έγχρωμη ελληνική κωμική ταινία του 1956, σε σκηνοθεσία Γιάννη Πετροπουλάκη. Το σενάριο γράφτηκε από τον Ηλία Λυμπερόπουλο και η παραγωγή ανήκει στον Λάμπρο Ουίλιαμ. Πρωταγωνιστεί η Ρένα Βλαχοπούλου. Πρόκειται για την πρώτη έγχρωμη ελληνική ταινία κανονικού μήκους και την πρώτη με σύγχρονο θέμα.

vlachopulu ke vugiuklaki

Κι ύστερα ο διάπλατος δρόμος των επιτυχιών και για τις δυο: Με το Φίνο, τον Σακελάριο και το Δαλιανίδη, κοινούς μέντορες περπάτησαν στις γειτονιές της λάμψης και των θριάμβων. Ποτέ όμως δε συνεργάστηκαν… Ούτε έτυχε, ούτε το επεδίωξαν … Και λίγο έλειψε να μην συναντηθούν καν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM