Δεν καταλαβαίνει η Τουρκία ‒ Νέα προκλητική Navtex πριν από τη Σύνοδο Κορυφής

Δεν σταματά να επιδεικνύει το θράσος της η Τουρκία Εξέδωσε Navtex λίγες ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής

Λίγες ημέρες πριν από τη διεξαγωγή της Συνόδου Κορυφής η Τουρκία δείχνει να μη φοβάται καμία κύρωση ή ποινή από την επικείμενη διαδικασία. Σήμερα εξέδωσε νέα Navtex για άσκηση μεταξύ Ρόδου και Καστελλόριζου.

Της Μαύρας Σαραντοπούλου

Η νέα προκλητική Navtex έρχεται την ώρα που η «Μέδουσα 10» βρίσκεται σε εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, με τις πρώτες εικόνες να είναι πραγματικά εντυπωσιακές.

Αναλυτικά, η Navtex:

TURNHOS N/W: 1507/20 (Antalya NAVTEX Station) (Published Date: 04-12-2020 11:29)

TURNHOS N/W : 1507/20

MEDITERRANEAN SEA

  1. FIRING EXERCISE, FROM 090500Z DEC 20 TO 100700Z DEC 20 IN AREA BOUNDED BY;

36 50.00 N – 028 22.00 E

36 50.00 N – 029 08.00 E

36 08.00 N – 029 11.00 E

36 08.00 N – 028 24.00 E

CAUTION ADVISED.

  1. CANCEL THIS MESSAGE 100800Z DEC 20.

Στην επικείμενη Σύνοδο η Ελλάδα μέσω του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη θα ζητήσει, πέραν των κυρώσεων, και εμπάργκο όπλων για τη γείτονα.

Μισέλ: Αρνητική η αξιολόγηση της Τουρκίας

 «Τείναμε το χέρι στην Τουρκία τον Οκτώβριο και η αξιολόγησή μας είναι αρνητική με τη διαπίστωση της συνέχισης των μονομερών ενεργειών και της εχθρικής ρητορικής. Θα έχουμε μiα συζήτηση κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής στις 10 Δεκεμβρίου και είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε τα μέσα που διαθέτουμε για να επιβάλουμε κυρώσεις για την κατάσταση», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Η Ε.Ε. πρέπει να μείνει σταθερή σε αυτά στα οποία κατέληξε στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου, τόνισε ο ίδιος.

«Θέλουμε να σεβαστούμε τα κράτη-μέλη, να σεβαστούμε τα συμφέροντά μας, να υπάρχει συνοχή. Εστάλησαν μηνύματα τον Οκτώβριο και είναι πολύ σημαντικό να είμαστε σταθεροί σε αυτά που είπαμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου», σημείωσε ο Σαρλ Μισέλ, υπογραμμίζοντας: «Για την Τουρκία πιστεύω ότι το παιχνίδι της γάτας και του ποντικού πρέπει να τελειώσει».

Ο κ. Μισέλ πρόσθεσε ότι αναφορικά με την Ανατολική Μεσόγειο «εξετάσαμε τα οικονομικά ζητήματα, τα ζητήματα στο μεταναστευτικό, τα ζητήματα ενέργειας, για παράδειγμα, αλλά η προϋπόθεση για να προχωρήσουμε σε αυτή την περιοχή είναι ότι η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις μονομερείς προκλήσεις, τις εχθρικές δηλώσεις και το να μη σέβεται τις διεθνείς αρχές».

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επισήμανε ότι αφενός η Ε.Ε. επιθυμεί περισσότερη σταθερότητα αναφορικά με τις σχέσεις της με την Τουρκία, αφετέρου όμως είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της εφόσον η Άγκυρα δεν αλλάξει στάση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM