Νεκρός ο Σήφης Βαλυράκης

Ο πρώην υπουργός Σήφης Βαλυράκης βρέθηκε νεκρός 

Αναζητούνταν καθώς είχε βγει με το φουσκωτό του στην Εύβοια. Άργησε να γυρίσει και η σύζυγός του ανησύχησε και ειδοποίησε τις Αρχές. Λίγο έξω από την Ερέτρια βρέθηκε η σωρός του.

Η νεκροτομή στον Σήφη Βαλυράκη θα «δείξει» τι πραγματικά συνέβη και βρέθηκε νεκρός.

Του Γιώργου Σόμπολου

Η ιατροδικαστική εξέταση θα ρίξει φως στα αίτια θανάτου του πρώην υπουργού Σήφη Βαλυράκη ο οποίος βρέθηκε νεκρός σε παραλία μικρού νησιού απέναντι από την Ερέτρια.

Ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης επί ΠΑΣΟΚ και γνωστός βουλευτής, είχε φύγει χθες για να πάει βόλτα με το φουσκωτό σκάφος του, από την Ερέτρια, όπου βρίσκεται το εξοχικό του σπίτι. Ο 79χρονος δεν απαντούσε στις κλήσεις της συζύγου του η οποία επικοινώνησε με το λιμενικό και την αστυνομία.

Αμέσως ξεκίνησε γιγαντιαία επιχείρηση και έπειτα από ώρες, εντοπίστηκε νεκρός σε παραλία μικρής νησίδας. Σε μικρή απόσταση βρέθηκε και το σκάφος του, με την μηχανή να βρίσκεται σε λειτουργία και μάλιστα ο λεβιές της ταχύτητας να είναι σε θέση πρόσω.

Οι λιμενικοί που ερευνούν την υπόθεση θεωρούν πως είτε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ έχασε την ισορροπία του και έπεσε στην θάλασσα με αποτέλεσμα να χάσει την ζωή του, είτε υπέστη εγκεφαλικό ή ανακοπή και βρέθηκε στο νερό χωρίς τις αισθήσεις του.

Οι πραγματικές συνθήκες και αιτίες θανάτου θα αποσαφηνιστούν κατά την αυριανή νεκροτομή στην ιατροδικαστική υπηρεσία Αθηνών.

Το βιογραφικό του Σήφη Βαλυράκη

Ο Ιωσήφ (Σήφης) Βαλυράκης γεννήθηκε στα Χανιά το 1943 και ήταν Έλληνας πολιτικός, εκ των ιστορικών στελεχών του «ανδρεϊκού» ΠΑΣΟΚ.

Σπούδασε ηλεκτρονικός μηχανικός στη Γερμανία και τη Σουηδία, με ειδίκευση στους βιομηχανικούς αυτοματισμούς και μιλούσε αγγλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Οι συλλήψεις και οι «κινηματογραφικές» αποδράσεις

Ο ίδιος αποτέλεσε κορυφαίο στέλεχος της αντιχουντικής αντίστασης και του ένοπλου κλάδου του ΠΑΚ, ενώ ήταν καταζητούμενος από το καθεστώς της 21ης Απριλίου επί τρία χρόνια για βομβιστικές επιθέσεις.

Τελικά, συνελήφθη 1971, όπου βασανίστηκε και φυλακίστηκε στο ΕΑΤ-ΕΣΑ. Ωστόσο, απέδρασε καθώς κατάφερε να κόψει τα κάγκελα του κελιού του και μετά να προκαλέσει βραχυκύκλωμα στο ηλεκτρικό δίκτυο των φυλακών. Στη συνέχεια, ανέβηκε στην στέγη ενός τραίνου το οποίο πήγαινε στη Γιουγκοσλαβία.

Ωστόσο, όταν το τραίνο σταμάτησε για ανεφοδιασμό στα σύνορα, οι προβολείς των φυλακίων «έπεσαν» πάνω του, τον εντόπισαν και τον συνέλαβαν ξανά. Αυτή τη φορά οδηγήθηκε στις φυλακές Κέρκυρας.

Η βοήθεια από τον Ανδρέα Παπανδρέου 

Για μια ακόμη φορά βέβαια, κατάφερε να αποδράσει, κολυμπώντας έως την Αλβανία. Ωστόσο, το εκεί καθεστώς του Χότζα νόμιζε πως ήταν Έλληνας κατάσκοπος της χούντας, και αρχικά του επέβαλε ποινή τριών ετών σε καταναγκαστικά έργα στο στρατόπεδο του Φίερι.

Όμως αυτή τη φορά στάθηκε τυχερός, καθώς ο Ανδρέας Παπανδρέου κινητοποίησε τις επαφές του με το διεθνές Μαοϊκό και φιλοκινεζικό κίνημα προκειμένου να τον σώσει.

Τελικά ο πρίγκιπας της Καμπότζης Σιχανούκ –στενός φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου– επενέβη στους Κινέζους, οι οποίοι με τη σειρά τους επενέβησαν στους Αλβανούς, και έτσι ο Σήφης Βαλυράκης αφέθηκε ελεύθερος.

Η πορεία του στην πολιτική

Για πρώτη φορά εξελέγη βουλευτής Χανίων με το ΠΑΣΟΚ το 1977. Διετέλεσε, με χρονολογική σειράς, ως:

  • υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών (Οκτώβριος 1981 - Νοέμβριος 1984),
  • υφυπουργός Πολιτισμού με αρμοδιότητα τον Αθλητισμό (Ιούλιος 1985 - Ιούνιος 1988),
  • υφυπουργός Δημόσιας Τάξης (Ιούνιος 1988 - Ιούλιος 1989 και Ιούλιος 1994 - Μάρτιος 1995) και
  • υπουργός Δημόσιας Τάξης (Μάρτιος 1995 - Ιανουάριος 1996)
Η προσωπική του ζωή

Ο Σήφης Βαλυράκης ήταν παντρεμένος με τη γνωστή ζωγράφο Μίνα Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη, η οποία έχει κερδίσει αρκετά διεθνή βραβεία για τα έργα της. Το ζευγάρι έχει αποκτήσει 2 παιδιά.

Ο θάνατος του

Ο Σήφης Βαλυράκης βρέθηκε νεκρός στις 24 Ιανουαρίου 2021 στην θαλάσσια περιοχή της Ερέτριας στην Εύβοια, αφού είχε βγει με την βάρκα του για βόλτα, και ενώ αγνοείτο για αρκετές ώρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM