Άνοιγμα λιανεμπορίου: Στριμωγμένη η κυβέρνηση - ΣΥΡΙΖΑ: «Έχει χαθεί απολύτως ο έλεγχος»

Ανοίγει το λιανεμπόριο στην Αθήνα - Γιουχαΐσματα στον Πέτσα στην Πάτρα

- Για «κυβέρνηση αχρήστων» κάνει λόγο ο Τσίπρας

Της Μαύρας Σαραντοπούλου

Ανοίγει σήμερα το λιανεμπόριο έπειτα από δυόμισι μήνες, με εξαίρεση τις περιοχές της Αχαΐας, της Θεσσαλονίκης και της Κοζάνης.

Το κλίμα στην αγορά είναι τεταμένο, ενώ ενδεικτική ήταν η υποδοχή που επιφύλαξαν οι Πατρινοί στον υφυπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα.

Αν και η επίσκεψή του στην Πάτρα είχε σκοπό να αμβλύνει τις αντιδράσεις από το παρατεταμένο lockdown, εντούτοις επέφερε τα αντίθετα αποτελέσματα.

Οι έμποροι διαμαρτύρονται για την τακτική της κυβέρνησης να κρατά κλειστά τα μαγαζιά, δεδομένου ότι η οικονομική κατάσταση της αγοράς είναι πολύ άσχημη και οι επαγγελματίες αδυνατούν να συνεχίσουν τη δραστηριότητα, ενώ τίθεται πια και θέμα επιβίωσης.

Να σημειώσουμε πως μέχρι το βράδυ της περασμένης Παρασκευής η απόφαση για άνοιγμα του λιανεμπορίου ήταν ειλημμένη, με τους επαγγελματίες να έχουν προβεί σε όλες τις αναγκαίες προετοιμασίες. Ωστόσο, η απόφαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων την επομένη ανέτρεψε το σχέδιο, με το λιανεμπόριο σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Αχαΐα να παραμένει κλειστό.

Τσίπρας: «Κυβέρνηση αχρήστων» 

Επίθεση στην κυβερνητική πολιτική μετά τις τελευταίες αυτές παλινωδίες εξαπέλυσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας.

Με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ανέφερε πως η κυβέρνηση «έχει χάσει απολύτως τον έλεγχο» και πως ο πρωθυπουργός «επιβεβαιώνει πως ηγείται μιας κυβέρνησης αχρήστων.

Η δήλωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Πριν από δύο μέρες ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή πανηγύριζε για την επιτυχή διαχείριση της πανδημίας και μας διαβεβαίωνε ότι έχει σχέδιο για το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας.

Σε 24 ώρες επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει σχέδιο, αλλά έχει χάσει απολύτως τον έλεγχο.

Αφού προανήγγειλαν το άνοιγμα του λιανεμπορίου «με σχέδιο» την Παρασκευή, το ακύρωσαν το Σάββατο για τη Θεσσαλονίκη, την Αχαΐα και την Κοζάνη.

Τι άλλαξε μέσα σε λίγες ώρες; Απολύτως τίποτα.

Γνώριζαν τον αριθμό των κρουσμάτων, γνώριζαν την επιδημιολογική εικόνα.

Κάθε μέρα που περνά ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαιώνει όχι μόνο πως ηγείται μιας κυβέρνησης αχρήστων, αλλά και ότι έχει μετατρέψει τους επιστήμονες σε ασπίδα, για να τους χρεώνει όλες τις ασυναρτησίες, τις αντιφάσεις και τις παλινωδίες του, που στοιχίζουν στη χώρα.

Γι' αυτό το λόγο και δεν δίνει τα πρακτικά των συνεδριάσεων στη δημοσιότητα, όπως τον καλούμε εδώ και έναν χρόνο.

Η οργή του κόσμου, των εργαζομένων, που βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα αθρόων απολύσεων, των καταστηματαρχών, που παρά τα σωρευμένα χρέη ξόδεψαν από το υστέρημά τους για να προετοιμάσουν το άνοιγμα των μαγαζιών τους, είναι εύλογη.

Το ελάχιστο που έχει να κάνει μια κυβέρνηση που δεν μπορεί να διαχειριστεί τίποτα πια, είναι να τους αποζημιώσει για τα δικά της εγκληματικά λάθη.