Κακοκαιρία παραμονή Χριστουγέννων: Έντονες βροχές, καταιγίδες και τοπικές χιονοπτώσεις σε εξέλιξη

Τα φαινόμενα αναμένεται να επηρεάσουν κυρίως τα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια τμήματα της Ελλάδας, προκαλώντας δυσκολίες στις μετακινήσεις.

Η κακοκαιρία ξεκινά από τα δυτικά και επεκτείνεται σταδιακά προς την υπόλοιπη χώρα, με ένταση που κατά διαστήματα θα είναι αυξημένη. Ιδιαίτερη προσοχή συνιστάται σε περιοχές της Δυτικής και Βόρειας Ελλάδας, όπου τα φαινόμενα ενδέχεται να είναι ισχυρά, ενώ καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως σε παράκτιες ζώνες.

Οι αρμόδιες αρχές καλούν τους πολίτες να περιορίσουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να τηρούν τα μέτρα αυτοπροστασίας, καθώς υπάρχει αυξημένος κίνδυνος προβλημάτων από έντονες βροχοπτώσεις και καταιγίδες.

Παραμονή Χριστουγέννων – Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου

Βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια, με τα φαινόμενα να είναι τοπικά ισχυρά στο Ιόνιο και σταδιακά σε Ήπειρο, δυτική Θεσσαλία, δυτική και κεντρική Στερεά Ελλάδα, καθώς και στη δυτική Πελοπόννησο. Από το απόγευμα, έντονα φαινόμενα αναμένονται και στην κεντρική Μακεδονία, ενώ προς το βράδυ θα επηρεαστούν η ανατολική Μακεδονία και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου.
Στα ηπειρωτικά ορεινά, κυρίως της Ηπείρου και της Μακεδονίας, θα σημειωθούν χιονοπτώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως ανατολικοί έως 6 μποφόρ στα πελάγη, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε σχετικά ήπια επίπεδα για την εποχή.

Χριστούγεννα – Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου

Τα έντονα φαινόμενα θα επιμείνουν τις πρώτες πρωινές ώρες σε Ήπειρο, δυτική Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα και δυτική Πελοπόννησο, ωστόσο σταδιακά ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση. Στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία, καθώς και στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, οι βροχές και οι καταιγίδες θα συνεχιστούν έως το απόγευμα.
Οι άνεμοι θα ενισχυθούν κυρίως στο Αιγαίο, φτάνοντας τοπικά τα 7 έως 8 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα παραμείνει στα ίδια περίπου επίπεδα.

Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου

Ο καιρός θα παραμείνει άστατος κυρίως στα ανατολικά, με βροχές σε Θεσσαλία, Εύβοια, Σποράδες, ανατολική Στερεά και Ιόνιο. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν σταδιακά από το μεσημέρι. Στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας θα σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις, ενώ η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή πτώση και θα εμφανιστεί παγετός νωρίς το πρωί στα βόρεια.

Σάββατο 27 Δεκεμβρίου

Λίγες νεφώσεις αναμένονται στα ανατολικά και νότια, με τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι στο Αιγαίο, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση, με παγετό τις πρωινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά.

Κυριακή 28 Δεκεμβρίου

Ο καιρός θα βελτιωθεί αισθητά, με γενικά αίθριες συνθήκες και λίγες τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα παραμείνουν βόρειοι στο Αιγαίο και η θερμοκρασία δεν θα παρουσιάσει αξιόλογες μεταβολές, αν και ο παγετός θα επιμείνει νωρίς το πρωί στα κεντρικά και βόρεια.