Τσιόδρας: Καμπανάκι για 1.000 διασωληνωμένους τον Μάιο

Διαδικτυακή ομιλία πραγματοποίησε ο Σωτήρης Τσιόδρας χθες, Τρίτη, στην Ακαδημία Αθηνών για την πανδημία

«Είναι μια πανδημία που έχει κουράσει τους πάντες, και κυρίως τον κόσμο, που πλέον δυσκολεύεται να εφαρμόσει τα μέτρα» ανέφερε αρχικά κατά τη χθεσινή του ομιλία στην Ακαδημία Αθηνών ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Στη συνέχεια τόνισε ότι «μόνο βραχυπρόθεσμες εκτιμήσεις μπορούμε να κάνουμε για την πανδημία», καθώς η πορεία της εξαρτάται από πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες και τη συμπεριφορά μας. Μιλώντας για τον δείκτη Rt και τα μοντέλα επιδημιολογικής επιτήρησης στη χώρα μας, είπε ότι «αν φτάσει στο 1,1, μπορεί να φτάσουμε και τις 1.000 κλίνες ΜΕΘ τον Μάιο» για ασθενείς Covid-19, σύμφωνα με τις προβλέψεις.

Το γεγονός ότι «η πιθανότητα θανάτου σε όσους έχουν μολυνθεί δεν μπορεί να προσδιοριστεί είναι άλλη μία αβεβαιότητα» τόνισε στη διαδικτυακή ομιλία του ο καθηγητής και πρόσθεσε ότι στην Ευρώπη, αυτή την ώρα, πολλές χώρες βρίσκονται στο τρίτο ή και στο τέταρτο κύμα της πανδημίας.

Στη χώρα μας εξήγησε ότι αυτή την περίοδο προσβάλλονται από κορονοϊό περισσότερο τα άτομα της ηλικιακής ομάδας 20 έως 50 ετών, τον πιο ενεργό πληθυσμό της χώρας.

«Έχουμε κάθε μέρα 500 εισαγωγές στα νοσοκομεία. Τα νεότερα άτομα, αν και νοσούν πιο ήπια, είναι λάθος να πιστεύουν ότι είναι άμοιρα των επιπλοκών αλλά και του θανάτου από κορονοϊό» τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

Πιο αυξημένες οι εισαγωγές σε σχέση με τα εξιτήρια

Τις τελευταίες εβδομάδες, όπως είπε, οι εισαγωγές αυξήθηκαν σε σχέση με τα εξιτήρια, και αυτό δημιουργεί μεγάλη πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, επισημαίνοντας πως το μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας παραμένει σε «βαθύ κόκκινο».

Στο σημείο αυτό της ομιλίας του, με θέμα «Πανδημία SARS-CoV-2: Η επιστήμη συνοδοιπόρος με την αβεβαιότητα στην αναζήτηση της αλήθειας», ανέφερε ότι εύκολα μια τοπική επιδημία μπορεί να πάρει μεγάλες διαστάσεις, «όπως έγινε την τελευταία εβδομάδα με τη Δυτική Μακεδονία, όπου υπάρχει εκθετική αύξηση 46% των νέων κρουσμάτων».

Αναφερόμενος ξανά στις αβεβαιότητες, έναν χρόνο μετά την εμφάνιση της πανδημίας, είπε ότι «παραμένουν ανοιχτές όλες οι υποθέσεις ακόμα και για την προέλευση του ιού, ώστε να βρεθεί ο ενδιάμεσος ανάμεσα στη νυχτερίδα ή τον σπαγκολίνο και τον άνθρωπο» και να μάθουμε πώς έφτασε οι ιός σε εμάς.

Συνεχίζοντας την ομιλία του είπε ότι υπάρχουν κάποιες αριθμητικές προσεγγίσεις, αλλά και αυτές δεν είναι βέβαιες για το πόσους μολύνει ο ιός.

«Εκτιμάται ότι οι ασυμπτωματικοί στην πανδημία είναι γύρω στο 30% και ότι είναι 75% η μεταδοτικότητα των ασυμπτωματικών σε σχέση με τους συμπτωματικούς. Επίσης, 50% είναι όσοι μεταδίδουν τον ιό λίγο πριν εμφανιστούν συμπτώματα» ανέφερε ο καθηγητής και είπε ότι τα στοιχεία αυτά ακόμα δεν μπορούν να θεωρηθούν έγκυρα.

Οι μεταλλάξεις έφεραν αύξηση της μεταδοτικότητας και των θανάτων

Μιλώντας για τις μεταλλάξεις, είπε ότι «έφεραν αύξηση της μεταδοτικότητας και αύξηση της παθογονικότητας, δηλαδή της πιο σοβαρής νόσησης». «Φαίνεται ότι τα πιο μεταδοτικά στελέχη πιο γρήγορα οδηγούν και σε περισσότερους θανάτους» πρόσθεσε.

Επίσης, ανέφερε πως η βρετανική είναι η κύρια επικρατούσα μετάλλαξη διεθνώς αλλά και στη χώρα μας πλέον. «Αυτή η μετάλλαξη είναι πίσω και από την κατάσταση που ζούμε τις τελευταίες εβδομάδες στη χώρα μας» τόνισε χαρακτηριστικά.

Υπάρχει διασπορά της σε 114 χώρες, με υψηλότερη αυτή στη Μεγάλη Βρετανία, και «δεν είναι μόνο 50% πιο μεταδοτική, αλλά έχει και αυξημένη πιθανότητα να προκαλεί πιο σοβαρή νόσο» πρόσθεσε ο κ. Τσιόδρας.

Το θετικό είναι ότι δεν υπάρχουν, όπως εξήγησε, ενδείξεις ότι ο άνθρωπος επαναμολύνεται με τη μετάλλαξη αυτή, εφόσον έχει ήδη μολυνθεί από τα αρχικά στελέχη της Covid -19. Επίσης, εξήγησε ότι και τα κύτταρα μνήμης εξακολουθούν να δουλεύουν κατά των μεταλλάξεων, ενώ πρόσθεσε ότι είναι ελάχιστη η επίδραση που θα έχουν οι μεταλλάξεις στα εμβόλια, τα οποία φαίνεται να παραμένουν αποτελεσματικά και γι' αυτές.

«Ο κορονοϊός είναι εδώ για να μείνει» , τουλάχιστον με τα μέχρι τώρα δεδομένα, κατέληξε ο καθηγητής, λέγοντας πως το μέλλον της πανδημίας εξαρτάται από πολλούς αγνώστους, γι' αυτό «παραμένει καθοριστική η χρήση της μάσκας, από την οποία ελπίζουμε κάποια στιγμή να απαλλαγούμε».

Πριν από το τέλος της ομιλίας του ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στο ανησυχητικό παράδειγμα της Χιλής, όπως είπε, όπου «το 30% του πληθυσμού είχε εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση, υπήρξε άρση των μέτρων, πτώση της συμμόρφωσης και τώρα η χώρα αυτή ζει ένα σφοδρό κύμα της πανδημίας» .

Τα μέτρα πρέπει να συνεχιστούν και με τον εμβολιασμό, τόνισε ο καθηγητής, και είπε ότι η επιστροφή στην κανονικότητα και όχι η εξαφάνιση της επιδημίας, όπως θέλουν να πιστεύουν κάποιοι, θα γίνει σταδιακά με τον έλεγχο της επιδημίας.

Τέλος, αναφερόμενος στις επιπτώσεις από τον κορονοϊό στους ανθρώπους που νόσησαν, είπε ότι η πιθανότητα μακροπρόθεσμα επιπλοκών δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί ακόμα, καθώς υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία στη βιβλιογραφία. Φαίνεται ότι επηρεάζει το αναπνευστικό, το καρδιαγγειακό, το νευρικό σύστημα, τα νεφρά, το δέρμα αλλά και την ψυχή, εξήγησε και πρόσθεσε ότι υπάρχουν επιπτώσεις και σε εξωπνευμονικούς ιστούς, όπως η όσφρηση και η γεύση. «44% των ανθρώπων που νόσησαν ανέφεραν μείωση της ποιότητας ζωής τους, 32% εξακολουθούσαν να έχουν συμπτώματα και 55% εξακολουθούσαν να έχουν πάνω από τρία συμπτώματα για αρκετό καιρό» κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM