Σωτήρης Τσιόδρας: «Η Αττική χρειάζεται ειδική προσοχή»

O Σωτήρης Τσιόδρας, λοιμωξιολόγος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας εκφράζοντας μάλιστα την ανησυχία του αναφορικά με την αύξηση των κρουσμάτων σε Αττική, Αχαΐα και Λασίθι – «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν έχει τελειώσει ακόμα ο ιός»

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας εμφανίστηκε νωρίτερα την Τετάρτη (3/2)στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής – φορώνταςδιπλή προστατευτική μάσκα –και έδωσε στοιχεία και τα πλήρη δεδομένα αναφορικά με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας.

Από το βήμα της Βουλής ο κ. Τσιόδρας περιέγραψε με ανησυχητικό τρόπο την κατάσταση που επικρατεί στην Αττική, ενώ εξήγησε πως υπάρχουν πάρα πολλά ενεργά κρούσματα.

Επίσης, την ίδια ώρα, προειδοποίησε πως αν στη χώρα μας επικρατήσουν τα μεταλλαγμένα στελέχη, τότε θα αντιμετωπίσουμε σοβαρό πρόβλημα τον Μάρτιο.

Για την Αττική

«Η Αττική χρειάζεται ειδική προσοχή» επισήμανε χαρακτηριστικά ο καθηγητής, εκφράζοντας παράλληλα τον προβληματισμό του τόσο για την Αχαΐα όσο και για το Λασίθι.

Αναφορικά με την Αττική, ο καθηγητής είπε ότι καταγράφηκε ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων. Αναλυτικά ανέφερε τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Βόρειος Τομέας: 82% αύξηση κρουσμάτων  εβδομαδιαία,
  • Κεντρικός τομέας: 61% αύξηση με 1.400 ενεργά
  • Δυτικός Τομέας: 123% αύξηση
  • Η Δυτική Αττική συνεχίζει να δίνει μάχη παρά το σκληρό lockdown
  • Ανατολική Αττική: 62% αύξηση

Στη συνέχεια, σύμφωνα με τα στοιχεία για τις εισαγωγές και τις νοσηλείες, ανέφερε ότι το 75% των νοσηλευομένων είναι άνω των 55 ετών.

«Πάνω από 7.000 κρούσματα αυτή την εβδομάδα»

Ο καθηγητής τόνισε πως η Αττική είναι μία περιοχή η οποία θέλει ιδιαίτερη προσοχή, ενώ ανέφερε πως οι διασωληνωμένοι δεν έχουν αυξηθεί ακόμη. Επίσης, είπε πως στη Αθήνα το RT είναι 1,1 και εκτιμάται πως τα κρούσματα αυτή την εβδομάδα θα είναι 7-8.000.

«Ο ιός ξεφεύγει από τα μέτρα»

Ο λοιμωξιολόγος υπογράμμισε ότι «ο ιός ξεφεύγει από τα μέτρα και προσπαθεί να βρει τρόπο να παραμείνει, είναι εδώ και θα πιέσει κι άλλο».

Οι μεταλλάξεις θα επικρατήσουν παντού

Σχετικά με την μετάλλαξη, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε πως το νέο στέλεχος επικρατεί όταν του δίνονται οι συνθήκες για την μετάδοσή του.

Ενώ, εξήγησε ότι «είναι άλλο η μετάλλαξη και άλλο η παραλλαγή του ιού» για την οποία ανέφερε ότι είναι «συνδυασμός μεταλλάξεων». Εν ολίγοις, όταν γίνεται λόγος για παραλλαγή εννοούμε πολλές μεταλλάξεις μαζί.

Τέλος, παραθέτοντας αναλυτικά στοιχεία για το σύνολο της επικράτειας σημείωσε ότι η περιοχή της Ηπείρου εμφανίζει την καλύτερη εικόνα σε σχέση με την πανδημία κι ευχήθηκε αυτό να παραμείνει ως έχει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM