Τσιόδρας: Μετάλλαξη του ιού - 100% πληρότητα στις ΜΕΘ Δ. Μακεδονίας

Κοροναϊός: Μιλώντας, μέσω τηλεδιάσκεψης, στο 31ο Πανελλήνιο Αιματολογικό Συνέδριο ο Σωτήρης Τσιόδρας έκανε λόγο για μετάλλαξη του ιού.

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε πως έχει γίνει μετάλλαξη σε ένα στέλεχος του ιού, αυξάνοντας τη μεταδοτικότητά του. Έτσι, όσο υπάρχει κινητικότητα, τόσο θα αυξάνονται τα κρούσματα.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως ο λόγος που η ασθένεια έγινε πανδημία, είναι ότι δεν υπάρχει ανοσία στον γενικό πληθυσμό.

Στατιστικά ασθενών

Ο κ. Τσιόδρας δήλωσε πως το ποσοστό των ασθενών με κοροναϊό που νοσηλεύεται στη χώρα μας ανέρχεται σε 9,2%, ενώ στο 21,3% είναι το ποσοστό νοσηλευόμενων ηλικίας 45-54 ετών. Όσον αφορά τις ηλικίες διάγνωσης οι νέοι 18 με 24 ετών είχαν αύξηση τις τελευταίες εβδομάδες.

Παράλληλα, βάσει εκτιμήσεων, ο πραγματικός αριθμός κρουσμάτων στην Ελλάδα υπολογίζεται τουλάχιστον τρεις φορές πάνω, ενώ αυτή τη στιγμή υπάρχουν στη χώρα 8.437 ενεργά επιβεβαιωμένα κρούσματα. Παράλληλα, ανέφερε πως ο συνολικός αριθμός νοσηλευομένων υπολογίζεται γύρω στους 1.000.

 

Πληρότητα ΜΕΘ

Ο Σωτήρης Τσιόδρας δήλωσε «πως με μαθηματική ακρίβεια θα πιεστεί το Σύστημα Υγείας», καθώς την τελευταία εβδομάδα είχαμε περίπου 1.000 κρούσματα σε ηλικίες άνω των 55 ετών.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η πληρότητα των ΜΕΘ ανά περιοχή είναι:

  • Δυτική Μακεδονία: 100%
  • Κεντρική Μακεδονία 46%
  • Ήπειρος: 40%
  • Αττική: 61%
  • Θεσσαλονίκη: 60%
  • Θεσσαλία: 40%.

graphima-gia-klines-meth-covid

Μάλιστα, ο γνωστός λοιμωξιολόγος τόνισε για άλλη μία φορά πως «δεν θα πρέπει να επαναπαυόμαστε».

Τώρα πραγματοποιούνται 100 εισαγωγές την ημέρα και αυτό θα ασκήσει πίεση στο ΕΣΥ το επόμενο διάστημα, δήλωσε ο κ. Τσιόδρας. Το ευρύ κύμα θανάτων άνω των 75 ετών θα συνεχιστεί και θα ενταθεί, λόγω του ότι βρισκόμαστε στον χειμώνα και θα υπάρχει έξαρση και της εποχικής γρίπης, συμπλήρωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM