Παγώνη: «Χρειάζεται να φοράμε μάσκα παντού» (vid)

H πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς, βλέποντας την ραγδαία αύξηση τόσο των κρουσμάτων κοροναϊού στην Ελλάδα, όσο και των διασωληνωμένων, τόνισε πως τα μέτρα για την αποτροπή της πανδημίας και η τήρηση αυτών είναι πλέον παραπάνω από σημαντικά.

Το τελευταίο διάστημα η αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού στη χώρα μας προκαλεί ανησυχία σε όλους. Η Ματίνα Παγώνη πρόεδρος ΕΙΝΑΠ και αντιπρόεδρος ΟΕΝΓΕ, στο πλαίσιο αυτό. έδωσε οδηγίες για την προστασία των πολιτών.

«Οι νέοι έχουν αρχίσει να προβληματίζονται»

Η Παγώνη, μεταξύ άλλων, τόνισε πως πλέον οι νέοι έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα της κατάστασης. Και συνέχισε λέγοντας πως πλέον, και οι νέοι έχουν αρχίσει να προβληματίζονται  με τα τετραψήφια νούμερα κρουσμάτων.

«Οι νέοι δεν παύουν να μεταδίδουν τη νόσο»

«Ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων έχει χαμηλώσει. Και οι νεότεροι σε ηλικία νοσούν συνήθως με πιο απλά συμπτώματα. Ωστόσο, δεν παύουν να μεταδίδουν τη νόσο στους γύρω τους», σημείωσε η ίδια.

«Πρέπει όλοι να φορούν τη μάσκα»

Αναφορικά με τους νέους η ίδια είπε πως ναι μεν κατανοεί πως δεν μπορούν να κλειστούν στο σπίτι. Ωστόσο, είπε πως και οι νέοι με τη σειρά τους «πρέπει να κατανοήσουν, είναι ότι πρέπει να φορούν τη μάσκα, να κρατούν αποστάσεις και ει δυνατόν να βρίσκονται σε μικρές παρέες».

«Δεν έχει νόημα να φοράς τη μάσκα κάτω από τη μύτη»

Επιπλέον, το πολύ σημαντικό σύμφωνα με την Ματίνα Παγώνη, «είναι να φοράμε σωστά τις μάσκες», καλύπτοντας τη μύτη και το στόμα.

Οι τρεις παράμετροι που ανησυχούν τους ειδικούς

Αμέσως μετά, συνέχισε λέγοντας πως «τρεις παράμετροι μας ανησυχούν». Και εξήγησε: «η αύξηση των κρουσμάτων, η αύξηση των νοσηλευομένων σε απλές κλίνες Covid -που είναι πάνω από 1.000- και κάποιοι από αυτούς μπορεί να κάνουν υποτροπή και να διασωληνωθούν, και τέλος οι διασωληνωμένοι».

«Χρειάζεται να φοράμε μάσκα παντού, δεν πρέπει να βγαίνει»

Και συνέχισε: «Πρέπει να προσαρμοστούμε όλοι σε αυτές τις συνθήκες, ότι θα βοηθήσει πολύ η μάσκα, που σώζει ανθρώπινες ζωές. Χρειάζεται να φοράμε μάσκα παντού, δεν πρέπει να βγαίνει». «Η μάσκα σώζει ζωές και σύμφωνα με μελέτες προφυλάσσει κατά 75-80%», συμπλήρωσε.

«Είναι πολύ σημαντικό να αλλάζει ο αέρας»

Επιπλέον, ανέφερε το πόσο σημαντικός είναι ο σωστός αερισμός των κλειστών χώρων τόσο στους χώρους εργασίας, όσο και στο σπίτι. Η ίδια είπε χαρακτηριστικά: «Θα συνηθίσουμε παρόλο που σε λίγο θα έχουμε χειμώνα, τα παράθυρα να ανοιγοκλείνουν στο σπίτι. Είναι πολύ σημαντικό να αλλάζει ο αέρας. Θα πρέπει να γίνει συνήθεια».

«Φυσικά πεθαίνουν άνθρωποι από γρίπη»

Στο ερώτημα αν αυτοί οι άνθρωποι με το βεβαρυμμένο ιστορικό θα μπορούσαν να είχαν υποκύψει και σε περίπτωση που είχαν νοσήσει από εποχική γρίπη, δεν το απέκλεισε, τονίζοντας ότι «κανείς δεν το γνωρίζει αυτό».

Και συμπλήρωσε: «Φυσικά πεθαίνουν άνθρωποι από γρίπη». Ωστόσο, επισήμανε πως η ειδοποιός διαφορά Covid-γρίπης είναι πως ο πρώτος είναι ένας άγνωστος ιός, επιθετικός και απόλυτα μολυσματικός.

Δείτε παρακάτω:

 

«Η μάσκα είναι το βασικό»

Να υπενθυμίσουμε πως σε πρόσφατες δηλώσεις της, η Ματίνα Παγώνη είχε τονίσει ξανά την αναγκαιότητα της μάσκας, ενώ είχε εκφράσει και την ανησυχία της για την σημαντική αύξηση των νεκρών το τελευταίο διάστημα.

Αναφορικά με τα τοπικά lockdown σε «κόκκινες» περιοχές της χώρας, είχε πει πως ήταν μια απαραίτητη κίνηση προκειμένου να ελεγχθεί η κατάσταση και να περιοριστεί η εξάπλωση του φονικού ιού.

Επιπλέον, η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), είχε επισημάνει για  πολλοστή φορά πως: «αν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα θα ξεπεράσουμε τα 1.000 κρούσματα».

Μια δήλωση η οποία και επαληθεύτηκε μετά τις τελευταίες ημερήσιες εκθέσεις του ΕΟΔΥ.

Ρεκόρ διασωληνωμένων – 1211 νέα κρούσματα

Ο ΕΟΔΥ μόλις χθες (29/10) ανακοίνωσε 1211 νέα κρούσματα και 12 νέους θανάτους σε ένα 24ωρο. Παράλληλα, σημειώθηκε νέο αρνητικό ρεκόρ στους διασωληνωμένους, οι οποίοι έφτασαν τους 114.

Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

«Σήμερα ανακοινώνουμε 1211 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 47 συνδέονται με γνωστές συρροές και 35 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 35510, εκ των οποίων το 55.2% άνδρες.

4043 (11.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 12843 (36.2%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

114 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 34 (29.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 91.2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 284 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 12 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 615 θανάτους συνολικά στη χώρα. 234 (38.0%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM