Κορονοϊός: Φυλάκιση έως 2 χρόνια σε όποιον δε σεβαστεί την απόφαση του Υπουργείου (pics)

Κοροναϊός: Έντονο προβληματισμό και αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση του υπουργείου Υγείας να ακυρωθούν οι καρναβαλικές εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα.

Τα υπουργεία Εσωτερικών, Υγείας και Προστασίας του Πολίτη υπογράφουν την κοινή ΚΥΑ για τον κοροναϊό και τα καρναβάλια. Με φυλάκιση δύο ετών απειλούνται δήμαρχοι, περιφερειάρχες και όλοι οι αποδέκτες της κοινής υπουργικής απόφασης, που μόλις εκδόθηκε, και επιβάλλει τη ματαίωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα, «λόγω άμεσου κινδύνου δημόσιας υγείας».

Την ΚΥΑ υπογράφουν οι Υπουργοί Υγείας, Προστασίας του Πολίτη και Εσωτερικών, Βασίλης Κικίλιας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Τάκης Θεοδωρικάκος. Στο κείμενό της γίνεται επίκληση της σημερινής (27/2/2020) Εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19. Βάση αυτής «καλούνται όλοι οι φορείς, δήμοι και περιφέρειες και λοιποί αποδέκτες του παρόντος, προς τους οποίους αποστέλλεται η παρούσα με κάθε πρόσφορο τρόπο, όπως συμμορφωθούν με το περιεχόμενό της», δηλαδή τη ματαίωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων.

Αμέσως μετά τονίζεται ότι «η μη συμμόρφωση επισύρει τις συνέπειες της παραγράφου 6 του άρθρου πρώτου της Πράξης Νομοθετικού περιεχομένου «Κατεπείγοντα μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης κοροναϊού». Στην συγκεκριμένη παράγραφο, αναφέρεται ότι «όποιος δεν συμμορφώνεται με τα μέτρα του παρόντος άρθρου τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο (2) ετών, εκτός αν η πράξη τιμωρείται βαρύτερα με άλλη διάταξη».

Μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας μελετά το ΥΠΟΙΚ

Μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας, στη βάση πραγματικών απωλειών που θα προκύψουν μετά από την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για την αναστολή των καρναβαλικών εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα, επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με τους συναρμόδιους υπουργούς.

Αυτό ανέφεραν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, ενώ, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, πραγματοποιούνται ήδη συσκέψεις στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για το κόστος των επιπτώσεων από τον κοροναϊό και το πώς θα αντιμετωπισθούν.

Αντιδράσεις από δήμους για την ακύρωση των καρναβαλιών

Προβληματισμό και αντιδράσεις έχει προκαλέσει στους δήμους των περισσότερων πόλεων, η απόφαση της κυβέρνησης για ματαίωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων σε ολόκληρη τη χώρα, υπό τον φόβο του κοροναϊού, που έχει ήδη τρία κρούσματα στην Ελλάδα.

«Εμείς δεν θα κάνουμε εκδηλώσεις, εάν θέλουν τα μαγαζιά είναι ευθύνη των διοργανωτών και αυτών που θα πάνε», είπε ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης. Και πρόσθεσε: «Θα θέλαμε τα πράγματα να ήταν διαφορετικά, για τον κόπο των εργαζομένων στον δήμο και των πληρωμάτων».

Ως «βόμβα» χαρακτηρίζει για την πόλη της Ξάνθης, ο δήμαρχος, τη ματαίωση του καρναβαλιού. «Είναι μια βόμβα στην τοπική οικονομία όχι μόνο της Ξάνθης αλλά και της Καβάλας και της Χρυσούπολης. Εστιατόρια, μαγαζιά, ξενοδοχεία και επαγγελματίες περιμένουν να δουλέψουν», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος, κ. Τσεπέλης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM