Κοροναϊός: Περισσότερα από 4.000 τεστ στα αεροδρόμια την πρώτη ημέρα

Περισσότερα από 4.000 τεστ για τον κοροναϊό διενεργήθηκαν την πρώτη ημέρα ανοίγματος του τουρισμού, ενώ διαπιστώθηκε ότι αρκετοί έφταναν στην Ελλάδα χωρίς να έχουν συμπληρώσει την ειδική φόρμα εντοπισμού επιβατών.

Μέχρι τις 20:00 το βράδυ είχαν γίνει 4.000 έλεγχοι για κοροναϊό μόνο στα 8 από τα 27 αεροδρόμια της χώρας, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ. Αν και το ειδικό λογισμό, με βάση το οποίο κρίνεται σε ποιους επισκέπτες θα διενεργούνται έλεγχοι, είχε προβλέψει 5.634 μοριακά τεστ, τελικά ο αλγόριθμος ανέδειξε περισσότερα.

Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είχε συνδυάσει μεν τον αριθμό των διαθέσιμων τεστ, τη διαθεσιμότητα και την κινητικότητα στα εργαστήρια και την επισκεψιμότητα σε κάθε είσοδο στη χώρα, αλλά δεν είχε προβλέψει τον βαθμό επικινδυνότητας ανάλογα με τα επιδημιολογικά στοιχεία του τόπου διαμονής του επιβάτη.

Έτσι, στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» στην Αθήνα έως τις 20:00 είχαν διενεργηθεί 1.500 τεστ, αλλά συνολικά προβλεπόταν να ξεπεράσουν τα 2.000 την Τετάρτη, αν και η αρχική πρόβλεψη ήταν για 1.200 τεστ.

Στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης είχαν γίνει έως νωρίς το βράδυ 400 τεστ, ενώ αναμενόταν να υπερβούν τα 500, καθώς το πρόγραμμα είχε άλλες 5 διεθνείς πτήσεις.

Στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου διενεργήθηκαν 500 τεστ για κοροναϊό, στη Ρόδο 350 από τα 605 που είχαν προβλεφθεί για την πρώτη ημέρα ανοίγματος του τουρισμού, στην Κω 309 τεστ (ενώ αναμένονταν άλλες 2 πτήσεις), στην Κέρκυρα 260 έλεγχοι (υπολείπονταν επίσης 2 πτήσεις), στη Σκιάθο 66 έλεγχοι και στη Σάμο 36 από τους 50 που έβγαζε ο αλγόριθμος.

Παράλληλα όμως διαπιστώθηκε ότι κατά μέσο όρο σε κάθε πτήση υπήρχαν 20 επιβάτες που δεν είχαν συμπληρώσει τη φόρμα εντοπισμού, κάτι που είναι πλέον υποχρεωτικό. Έτσι, τη συμπλήρωναν με την άφιξή τους στην Ελλάδα.

Σε κάποιες πτήσεις έως και οι μισοί επιβάτες δεν είχαν συμπληρώσει τη φόρμα, ενώ υπήρξαν περιπτώσεις όπως σε πτήση από τη Δανία προς στη Θεσσαλονίκη, που το 90% των επιβατών υποβλήθηκε σε έλεγχο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM