Σχολεία - self tests: Θετικοί στον κορονοϊό 408 μαθητές και καθηγητές

Σχολείο self test
Eurokinissi/ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Επαναλειτουργούν από σήμερα, 12/4, τα λύκεια όλης της χώρας. Μέχρι στιγμής, τα αποτελέσματα των self tests έχουν καταγράψει 408 κρούσματα, εκ των οποίων τα 236 σε μαθητές και τα 172 σε καθηγητές. 

Ειδικότερα, 0,27 % είναι η θετικότητα για μαθητές και εκπαιδευτικούς με βάση τα  self test που έγιναν χθες. Μάλιστα, το ποσοστό θετικότητας για τους μαθητές είναι ακόμη μικρότερο, 0,24%, καθώς βρέθηκαν 98.965 αρνητικά τεστ και μόλις 236 θετικά. Αντιστοίχως, το ποσοστό  θετικότητας των εκπαιδευτικών είναι 0,34%, καθώς αρνητικά ήταν 50.887 και θετικά μόλις 172.

Χαμηλή θετικότητα

Οι  408 χαρακτηρίζονται δυνητικά νοσούντες, θα πρέπει να κάνουν επαναληπτικό τεστ και να μην προσέλθουν  σήμερα στα σχολεία. Δηλαδή, έως τώρα σε σύνολο 149.852 αποτελεσμάτων που έχουν καταχωριστεί στην πλατφόρμα παρατηρείται χαμηλή θετικότητα (0,27%) και 408 δυνητικά νοσούντες σε σύνολο 255.000 μαθητών λυκείου. Το υπουργείο Παιδείας χαρακτηρίζει χαμηλή τη θετικότητα στον κορονοϊό. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και τα τεστ που θα δηλωθούν μέχρι σήμερα το πρωί.

sxoleio
Eurokinissi-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Επίσκεψη Κεραμέως σε σχολεία στο Ίλιον, στο Χαϊδάρι και το Αιγάλεω

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως επισκέφθηκε σήμερα το 3ο Γενικό Λύκειο Ιλίου, όπου και συνομίλησε με τα παιδιά και έλυσε τις απορίες τους γύρω από τα self tests.

«Μια μέρα αισιοδοξίας, τα παιδιά επιστρέφουν στο σχολείο με αυξημένα μέτρα προστασίας», δήλωσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, κατά την επίσκεψή της, προσθέτοντας ότι «το self test είναι ένα σημαντικό εργαλείο, το οποίο ξεκινάει τώρα» και συμβάλλει στην «καλλιέργεια της ατομικής ευθύνης στα παιδιά». «Θα είμαστε εδώ να παρακολουθούμε βήμα βήμα, κάθε στάδιο της διαδικασίας και να διορθώνουμε όπου χρειάζεται, ότι χρειάζεται», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η κ. Κεραμέως επισήμανε πως η εκπαιδευτική διαδικασία συνεχίστηκε χάρη στην «τεράστια προσπάθεια των μαθητών και των οικογενειών τους, των εκπαιδευτικών, στελεχών της εκπαίδευσης, στη συνεργασία των υπουργείων Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και των φαρμακείων για τη διανομή των self tests».

Το υπουργείο Παιδείας αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη διενέργεια των self tests για την ομαλή και απρόσκοπτη επιστροφή των μαθητών στις τάξεις τους. Για τον λόγο αυτό θεωρεί ιδιαίτερα κρίσιμο το γεγονός ότι αφενός καταγράφεται πολύ χαμηλό ποσοστό θετικότητας στα τεστ αυτοδιάγνωσης και αφετέρου ότι όσοι διαγνώστηκαν θετικοί θα απομονωθούν από τη σχολική κοινότητα μέχρι να επιβεβαιωθεί ότι είναι κρούσματα με τη διενέργεια δεύτερου τεστ σε δημόσια δομή, γεγονός που θα αποτρέψει τη διασπορά του ιού.

Αυτό, με άλλα λόγια, σημαίνει -όπως λέει το υπουργείο Παιδείας- ότι η διά ζώσης διδασκαλία των μαθημάτων στα λύκεια θα γίνει με ασφάλεια, παράλληλα με όλα τα υπόλοιπα μέτρα προστασίας, δηλαδή χρήση μάσκας, τήρηση αποστάσεων, χρήση αντισηπτικών για την υγιεινή των χεριών, εξαερισμό των αιθουσών διδασκαλίας καθώς και ξεχωριστά διαλείμματα κατά ομάδες μαθητών.

Τεστ και μέτρα προστασίας

Εκτός από τη διενέργεια των self tests κατ' οίκον, στα λύκεια ισχύουν κανονικά όλα τα μέτρα προστασίας από τη διασπορά του κορονοϊού. Αναλυτικότερα: υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, οι μαθητές θα κάνουν διαφορετικά διαλείμματα ανά ομάδες, ενώ σταθερές θα είναι οι ομάδες μαθητών στα αθλήματα και άλλες δραστηριότητες. Επίσης, προβλέπονται η χρήση αντισηπτικών, οι σχολαστικοί καθαρισμοί αιθουσών και κοινόχρηστων χώρων, οι τακτικοί αερισμοί των χώρων καθώς επίσης και ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήση μουσικών οργάνων κ.ά.

Απουσία και αποχώρηση από το σχολείο σε περίπτωση μη επίδειξης σχολικής κάρτας

Στην περίπτωση που κάποιος μαθητής δεν επιδείξει τη σχολική κάρτα κατά την είσοδό του στην τάξη, δεν θα γίνεται δεκτός, θα λαμβάνει απουσία και θα αποχωρεί από το σχολείο. Εάν ο μαθητής είναι ανήλικος, θα παραμένει στον ειδικό χώρο που έχει διαμορφωθεί στο σχολείο για την αποφυγή περαιτέρω μετάδοσης του κορονοϊού Covid-19, μέχρις ότου οι κηδεμόνες του τον παραλάβουν, τηρουμένων όλων των ισχυόντων υγειονομικών μέτρων προστασίας.

Προαιρετική τηλεκπαίδευση για όσους νοσούν, έχουν θετικό τεστ ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες

Για τους μαθητές των οποίων το επιβεβαιωτικό τεστ βγει θετικό παρέχεται η δυνατότητα ταυτόχρονης τηλεκπαίδευσης ή συμμετοχής σε διαδικτυακό τμήμα, χωρίς η παρακολούθηση να είναι υποχρεωτική. Το ίδιο ισχύει και για τους μαθητές που νοσούν. Επίσης, εξακολουθεί να ισχύει η πρόβλεψη που ίσχυε και στο παρελθόν για τους μαθητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή που συνοικούν με άτομα τα οποία ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες: έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε διαδικτυακά τμήματα, εφόσον το επιθυμούν.

Πού πετάμε τα tests μετά τη διενέργεια του ελέγχου

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόρριψη των υλικών μετά τη διενέργεια των self tests, αν το τεστ είναι αρνητικό, γίνεται στον κοινό κάδο απορριμμάτων. Αν είναι θετικό, απορρίπτονται επίσης στον κοινό κάδο απορριμμάτων, αλλά μέσα σε δύο σακούλες καλά κλεισμένες. Τα απόβλητα των self tests δεν τοποθετούνται στους κάδους της ανακύκλωσης ούτε απορρίπτονται στις αποχετεύσεις.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ